Öğretmenlere ?Hemofili ile yaşam" eğitimi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Haziran 2007 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Hemofili Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaan Kavaklı, İzmir'de kayıtlı 350 hemofili hastası bulunduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Kavaklı, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'de tedavi gören hemofili hastası okul çağı çocuklarının öğretmenlerine ?Hemofili ile Yaşam? konulu eğitim programı düzenlendiğini bildirdi.

Açıklamasında, 30 öğretmenin katıldığı eğitim programıyla ilgili bilgi veren Kavaklı, dünyada tahmin edilen kayıtlı hemofili hastası sayısının 400 bin dolayında; İzmir'de kayıtlı hasta sayısının ise 350 olduğunu ifade etti.

Hemofili hastalarında eklem içi kanamaların sık görüldüğünü, bunun da eklem sakatlıklarına yol açtığını kaydeden Kavaklı, Ege Üniversitesinde uyguladıkları eklem içi radiozitop (itrium ve rhenium) tedavisiyle eklem sakatlıklarını önleyebildiklerini belirtti. Kavaklı, şu bilgileri verdi:

?Kliniğimizde 7 yılda 206 hastamıza bu uygulamayı tamamladık. Bu tedavi sayesinde 15 yaşa kadar hemofili hastalarımızın hiçbirinde sakatlık oluşmadı. Türkiye'nin dört bir yanından hemofili hastaları bu uygulama için İzmir'e geliyor. Eklem içi kanamalar, diz, dirsek veya ayak bileğinde düşme, çarpmaya bağlı olarak oluşabiliyor. Bazen durduk yerde de bu kanamalar meydana gelebilir. Dıştan morarma olmadığı için kanama fark edilmiyor. Bu durumda faktör uygulamasını 4 saat içinde yapmak gerekiyor. Eğer kanama fark edilmezse hastanın tedavisi daha da zorlaşıyor.?

Kavaklı, eğitim programının amacının, hemofili hastası okul çağı çocukların okul başarılarını yükseltmek ve çocukları bu yolla cesaretlendirmek olduğunu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber