Toplu görüşmeler 15 Ağustos'ta yapılacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2007 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Göksel Yıldırım

Toplu görüşmelerin 1 Eylüle alınmasına ilişkin yasal düzenlemenin yer aldığı "torba yasanın" veto edilmesiyle, memur sendikaları ile hükümet arasındaki toplu görüşmeler, önceki yıllarda olduğu gibi 15 Ağustosta başlayacak.

Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu gereği her yıl 15 Ağustos-30 Ağustos tarihleri arasında yapılan toplu görüşmeler, yapılan yasal düzenleme ile 1 Eylüle ertelenmişti.

İlgili düzenleme, 30 Mayıs 2007'de 5677 sayılı yasayla diğer bazı değişiklikleri de içerecek şekilde "torba yasa" olarak TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek Cumhurbaşkanlığına gönderilmişti.

"Torba yasanın" geçici birinci maddesinde, bu yıl ki toplu görüşmelerin 15 Ağustos yerine 1 Eylülde başlaması öngörülüyordu.

Söz konusu yasanın Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmesiyle toplu görüşmelerin başlangıç tarihi 15 Ağustos olarak kaldı.

Toplu görüşmelerin ertelenmesi konusunda TBMM'nin tekrar toplanıp yasal düzenleme yapması ve düzenlemenin yürürlüğe girmesine olanak bulunmadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak konfederasyonlara bilgi verildiği ve toplu görüşmelerin önceki yıllarda olduğu gibi 15-30 Ağustos 2007 tarihleri arasında yapılacağının bildirdiği öğrenildi.

"MASA MUHATAPSIZ KALABİLİR"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplu görüşmelerin 15-30 Eylül tarihlerine çekilmesini talep ettiklerini belirtti.

Toplu görüşmelerin, bütçe hazırlıklarında sona gelinen bu dönemde yapılmasıyla daha anlamlı olacağını dile getiren Akyıldız, bu talebe Maliye Bakanlığının sıcak bakmadığını öğrendiklerini söyledi.

1 Eylül tarihinin taleplerini tam karşılamadığına işaret eden Akyıldız,

"Ama seçim düşünüldüğünde bir olumsuzluğun önüne geçilebilirdi. Yeni bakan geldiğinde konulara vakıf olması zaman alacaktır. Bu tartışmaların uzamasına, bir takım olumsuzlukların yaşanmasına yol açabilir. Ama devlette devamlılık esastır. Yeni bir bakan gelir ve onunla masaya oturur, görüşürüz" dedi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da toplu görüşmelere ilişkin yaklaşımlarını ortaya koyduklarını ve toplu sözleşme masasına oturmak istediklerini söyledi.

Aksi bir durumda toplu görüşmelerin önceki yıllarda olduğu gibi bir "oyuna" dönüşeceğini savunan Tombul, "15 Ağustosta yeni hükümetin kurulup kurulamayacağı belli değil. Masa muhatapsız kalabilir. Ama biz her halükarda kamu çalışanları adına toplu sözleşme hakkını kullanmayı istiyoruz" diye konuştu.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da toplu görüşmelerin Eylül ayına alınmasının 3 konfederasyonun ortak talebi olduğunu söyledi.

Kendilerinin başlangıç tarihinin 15 Eylül olmasını istediklerini dile getiren Aksu, buna karşın 1 Eylül tarihini de olumlu bulduklarını kaydetti.

Ağustos ayı sıcağında ve tatil döneminde görüşmeleri yürütmenin zorluğuna işaret eden Aksu, "Keşke görüşmeleri cumhurbaşkanı ile yapsak da kendisi de Ağustos ayında görüşme yapmanın zorluğunu anlasa" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber