Sağlık uygulama tebliğine dava

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 23 Haziran 2007 11:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bir işçi emeklisi, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu iddiasıyla, 15 Haziran 2007'de yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay'da açılan davanın dilekçesinde, tebliğ ile toplumun tamamından katkı payı ödenmesi uygulaması getirildiği savunuldu.

''Yıllardır prim ödemiş emeklilerin bile haksız ve sosyal güvenliğin normlarına aykırı şekilde belirlenecek olan katkı payları ödemek durumunda bırakıldıkları'' kaydedilen dilekçede, tebliğin 6. maddesinde getirilen katılım payı ve bu paylar arasındaki eşitsizliğin Anayasa'ya ve hakkaniyete aykırı olduğu öne sürüldü.

Emekli Sandığı mensupları ile diğer kesimler arasında adil davranılmadığı iddia edilen dilekçede, şunlar kaydedildi:

''Tüm sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında toplanmış olmasına rağmen, Emekli Sandığı Kanunu kapsamında sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilerden poliklinik muayene katılım payı tahsil edilmezken, işçi emeklisinden tahsil edilmektedir.

Tebliğin 8. maddesiyle diş tedavileri için getirilen sınırlamalar da Anayasamızda temel güvence altına alınmış sağlık hakkına aykırılık teşkil etmektedir. 10. madde ile üremeye ilişkin olarak getirilen 40 yaş sınırı ve 3 uygulama sınırları yasaya uygun ve makul değildir. 40 yaş geç olabilir, 3 uygulama da az olabilir. Bu konuda tıp uzmanlarına yetki verilmelidir. Eşdeğer ilaç uygulaması ve böylece ilaçta sınırlamaya gidilmesi insan sağlığının hiçe sayılmasıdır. Bu yönüyle de sağlık hakkı ile devlete verilen görevler Anayasa'ya aykırı şekilde ihlal edilmektedir.''

Dava dilekçesinde, tebliğin bazı maddelerinin Anayasa'daki eşitlik ilkesine aykırı olduğu ileri sürülerek, bu maddelerin iptali ve yürütmesinin durdurulması istendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber