Anayasa değişecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'nin 22 Temmuz Seçim Beyannamesi dün Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı. Kısa ve öz yeni bir Anayasa'yı ilk hedef olarak belirleyen AKP yargının da "bağımsız" ve "tarafsız" kalmasını sağlamayı hedefliyor.

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, AKP'nin yeni Genel Merkez binasında geniş bir katılımla partisinin seçim bildirgesini açıkladı.

AKP, 233 sayfalık 22 Temmuz Seçim Beyannamesi'nde de yine ilk hedef olarak "Yeni Anayasa" vaadinde bulundu. Yeni Anayasa'nın kısa, açık ve öz olacağı bildirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin tartışmalar sürerken, AKP Beyannamesi'nde Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini de yeniden düzenleyeceğini açıkladı. Beyannemede, yargının "bağımsız" olduğu kadar "tarafsız" olmasının sağlanacağı vurgulandı. AKP'nin bildirgesinde, "laiklik" kavramına sıkça yer verilirken seçim sonrası planlananlar ana başlıklarıyla şöyle sıralandı:

ANAYASA Yeni Anayasa hazırlanacak. Yeni Anayasa, Cumhuriyetimizin değiştirilemez temel nitelikleri olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini tam olarak hayata geçirip, bireylerin haklarını en etkili şekilde koruyarak, hak ve özgürlükleri güvence altına alacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI Cumhurbaşkanı'nın konumu ve yetkileri yeniden tanımlanacak. Temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçiş sağlanacak.

İNSAN HAKLARI İşkence, kayıp, gözaltında ölüm, faaliyeti meçhul cinayet gibi demokratik hukuk devletinde kabul edilemez insan hakları ihlalleri üzerine gidilecek.

YARGI Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu, Kabahatler Kanunu gibi bir çok kanunda ortaya çıkan uygulama sorunları giderilecek. Yargı yetkisini kullanan kurum ve kişilerin bağımsız ve tarafsız karar vermelerini kolaylaştırılacak tedbirler alınacak.

SİYASİ PARTİLER Siyasi partilerin hesapları ve adayların harcamalarına şeffaflık ve denetlenebilirlik getirebilmek için AKP Grubu tarafından TBMM'ye verilen kanun teklifi yasalaştırılacak.

EĞİTİM Okul öncesi eğitimde, okullaşma oranını yüzde 50'ye çıkarılacak. Derslikte öğrenci sayısı 30 kişiyi geçmeyecek. 2013'te ilk öğretimde yüzde 100, mesleki teknik eğitim dahil yüzde 90 okullaşma gerçekleşecek.

SAĞLIK Sağlıkta dönüşüm programı sürdürülecek. Medula projesi ile hastaneler ve sosyal güvenlik kurumları arasında işlemler online olarak yapılabilecek.

EKONOMİ Damga vergisi başta olmak üzere işlemler üzerindeki vergiler kademeli olarak kaldırılacak. Kayıt dışıyla mücadele kapsamında ise işveren üzerindeki vergi, prim ve benzeri yükler azaltılacak.

2B'yi yeniden getireceğiz

Başbakan Erdoğan, 2B olarak adlandırılan orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili düzenlemeyi ülkede gerilim olmasın diye askıya aldıklarını söyledi. Ana muhalefete, "2B'ye geldin karşı çıktın, biz askıya aldık" diye seslenen Erdoğan, "Bununla Türkiye'nin kaybettiği para, imarla birlikte asgari 60 milyar dolardır. İnşallah 22 Temmuz'da halkımız bize, 'yola devam' diyecek... O zaman inşallah 2B'yi de, ertelemiş olduğumuz birçok yasayı da devreye sokmuş olacağız" dedi.

CHP yavrusunu doğurdu: MHP

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Adıyaman mitinginde yaptığı konuşmada, milli iradeye gidilirken pusulanın, direksiyonun ve mührün millette olduğunu kaydetti. Dibe vuran ve iflasın eşiğine gelmiş bir ekonomiden ülkeyi bugünlere taşıdıklarını anlatan Erdoğan önceki dönemlerde zorunlu tasarruf kesintileri sonucunda devletin işçi ve memuruna 13,5 katrilyon lira borçlandığı, bu borcu alanların içinde CHP, DYP, MHP, ANAP'ın bulunduğunu ifade etti. Göreve geldiklerinde bu borcu ödediklerini kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: "Hortumcu kim? işte bunlar, onlar hortumladı, biz ödedik. Yolsuzlukla mücadele eden biz, utanmadan sıkılmadan şimdi çıkmışlar, bize dürüstlük dersi veriyorlar. Bu millet sizin cemaziyellevvelinizi iyi bilir. Hele hele CHP'nin... Bu ülkede dikili ağacı yok bunların, dikili ağacı. Çünkü bu CHP, şimdi yavrusunu da doğuruvermiş, MHP... Al birini vur öbürüne." Erdoğan, Diyarbakır'daki konuşmasında da CHP Lideri Baykal'ı ağır bir dille eleştirerek, "Siyasete çirkinliği, alavera dalaverayı onlar getirdi" dedi. "Demokrasiye tuzak kuranların hepsi mahcup oldu" diyen Erdoğan, "Adalet terazisine taş koyanlar milletin gönlünde yer bulamayacaktır" diye konuştu.

Dokunulmazlık ve terör yok

AKP'nin seçim beyannamesinde terör, YÖK, türban ve dokunulmazlık konularına bir iki cümle dışında yer verilmedi. Sağlıktan eğitime, enerjiden kırsal kalkınmaya, tarım ve hayvancılıktan sosyal danışmaya, dış politikadan AB'ye kadar bir dizi alanda vaatlerde bulunan AKP, Türkiye'de en çok tartışılan ve çözüm üretilmeyen üç ana konuyu görmezden geldi.

Babasını dinledi

BAKANLARIN, milletvekillerinin ve ilk kez AKP sıralarından Meclis'e girecek milletvekillerinin katılımıyla gerçekleşen seçim beyannamesi açıklamasında, sine-vizyon gösterileriyle mitinglerden kısa gösteriler de sunuldu. Başbakan'ın küçük oğlu Bilal Erdoğan da toplantıyı başından sonuna kadar izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber