Ak Partiden yargıya hız ayarı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Haziran 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK PARTİ'DEN YARGIYA 'HIZ' AYARI

- AK PARTİ, YENİ DÖNEMDE YARGI SÜRECİNİ HIZLANDIRACAK ADIMLAR ATMAYI HEDEFLİYOR

- TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ AYNI YERDE KALMAYACAK

- İDARİ KARARLARLA KAMU HAKLARINDAN MAHRUMİYETE YARGI KARARI ZORUNLU HALE GETİRİLECEK

DEVLET ARIK

ANKARA (İHA) - AK Parti, önümüzdeki dönemde yargıya 'hız' ayarı yapacak. Seçim beyannamesinde 'adalet ve yargı reformu'na geniş yer ayıran parti, yeni bir sivil Anayasa vaadinin yanı sıra yargı sürecini de hızlandıracak adımlar atmayı hedefliyor. 'Geciken adalet, adaletsizlik' vurgusunun yapıldığı beyannamede, hükümetin öncelikler arasında 'yargı reformu' da bulunuyor.

AK Parti, iktidara yeniden gelmesi halinde önceliğini 'demokrasi ve adalet' olarak belirledi. Hazırladığı seçim beyannamesinin temeline de yeni Anayasa ve yargı reformunu yerleştiren AK Parti, suçun ve korkunun olmadığı bir toplum hedefini ortaya koydu. Yargı yetkisini kullanan kişi ve kurumların bağımsız ve tarafsız karar vermelerini kolaylaştıracak tedbirler almayı amaçlayan AK Parti, yargı reformunun 'geciken adalet adaletsizlik' anlayışıyla hayata geçirileceğinin mesajını verdi. AK Parti, adaletin

tam ve zamanında sağlanması için atılacak adımları şöyle sıraladı:

- Hukuki Uyuşmazlıklarda Alternatif Çözüm Yolları: Uyuşmazlıkların hızlı, basit, az giderle ve etkin bir şekilde çözülmesini sağlamak ve böylece yargı organlarının iş yükünü azaltmak amacıyla, özellikle hukuki uyuşmazlıklarda alternatif çözüm yollarını öngören yasal düzenlemeler yapılacak.

- Kamu Görevlileri Yargıya Gitmeyecek: Vatandaşların devlet kuruluşları ile olan ihtilaflarının yargı yoluna başvurulmadan çözümlenmesi için gerekli idari ve yasal düzenlemeler yapılarak kamu görevlilerinin yapmaları gereken işleri yargıya havale etmeleri önlenecektir.

- Bütçe ve Personel Takviyesi: Genel bütçeden adalet hizmetlerine ayrılan pay artırılacak. Yargıdaki personel açığı giderilecek. AB standartlarına ulaşmak için gerekli mevzuat çalışmalarına devem edilecek.

- Çekişmesiz Yargı İşleri Dava Konusu Olmaktan Çıkarılacak: Davanın taraflarına, davayı gereksiz yere uzatma imkanı veren düzenlemeler kaldırılacak. Halen dava şeklinde görülen çekişmesiz yargı işleri dava olmaktan çıkarılacak. Dava kalıbı içinde görülen çekişmesiz yargı işlerinde de basitlik ve çabukluk sağlanacak.

- Bilgi Ağı Geliştirilecek: Yeni dönemde mahkemelerin elektronik arşiv imkanlarından daha verimli şekilde yararlanması sağlanarak, gerekli bilgi ve belgeler ile emsal kararlara zamanında erişim daha etkili hale getirilecek. Yargı organları arasında kurulan bilgi ağı geliştirilecek.

- Tutuklu ve Hükümlü Aynı Yerde Kalmayacak: İnfaz hizmetlerinde tutuklu ve hükümlülerin kaldığı mekanlar ayrılacak, ceza infaz kurumlarının personel ve fiziki altyapı yetersizlikleri giderilecek.

- İdari Kararlarla Mahrumiyete Son: Kişilerin idari kararlarla kamu haklarından mahrum bırakılmalarının önüne geçilecek. Kamu haklarından mahrumiyette yargı kararı zorunlu hale getirilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber