Ekonomide veriler kötü ama umut var

Ekonomistler 2019 yılı beklentilerini açıklarken büyümenin yüzde 1,0 cıvarında olacağını, enflasyonun da yılın ilk yarısında yüzde 20,0'lerde seyrettikten sonra ikini yarıda yüzde 15,0'lere düşeceğini açıkladı. Düşük büyüme ve yüksek enflasyon beklentilerine rağmen haber "ekonomistler 2019 yılından umutlu" şeklinde verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Aralık 2018 07:30, Son Güncelleme : 29 Aralık 2018 06:53
Ekonomide veriler kötü ama umut var

Ekonomistler, 2019 yılında enflasyon ve cari açıkta gerilemenin süreceğini, yılın ikinci yarısında büyümenin belirginleşeceğini ve kredi derecelendirme şirketlerinden kredi notu artışı beklenebileceğini söyledi. Türkiye ekonomisine 2018 ve 2019 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvci Tokalı, küresel para politikalarında normalleşmenin ılımlı hızda gerçekleşmesine karşın, önceki yıllarda gözlenen olağanüstü likidite desteğinin kademeli azaltılmasının dış çerçeveyi oluşturduğu makroekonomik ortamda, içeride politik ve jeopolitik artan risklerin ekonomik dengelerde hassasiyetleri daha kırılgan hale getirdiği bir yılın geride bırakıldığını söyledi. Tokalı, "Yükselen enflasyon ve küresel ölçekte artan faizler, içeride de tahvil faizlerinde belirgin yükselişlere neden olurken; finansal istikrarın tekrar kazanılması yolunda atılan adımların desteğiyle geri çekilmelerin yaşandığı zorlu yılı tamamlıyoruz." dedi. Tokalı, yurt içinde yeni programa uygun ekonomi politikalarının uygulanmasıyla, büyümenin potansiyelin altında ancak cazibesini koruyarak sürdürmesini beklediğini söyledi. Son iki yıldır yükselişte olan ve bu yıl hızlanan yıllık enflasyonun ise, 2019 yılında yavaşlama gösterecek dinamiklere sahip olduğunu vurgulayan Tokalı, bu yıla hakim olan "ılımlı güçlü dolar" temasının gelecek dönemde "ılımlı zayıf dolar"a dönüşebileceğine dair beklenti, çıktı açığı, küresel gıda enflasyonu ve enerji fiyatlarının dezenflasyon süreci açısından yardımcı unsurlar olduğunu dile getirdi.

BÜYÜME YÜZDE 1,0 CİVARI OLUR

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da, 2019 yılına ilişkin beklentilerini ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "İktisadi faaliyetin yılın ikinci çeyreğiyle birlikte kademeli olarak toparlanmasını, yıl genelinde GSYH büyümesinin yüzde 1 civarında olmasını bekliyorum. Enflasyon ilk yarıda yüzde 20'ler civarında seyrettikten sonra ikinci yarıda yüzde 15'lere doğru düşecek. Cari dengedeki iyileşme ise önümüzdeki yıl da bizimle birlikte olacak. Bu noktada petrol ve genel olarak emtia fiyatlarındaki sert düşüşler bize değerli bir alan yaratıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber