Geçmişe dönük emekli ikramiyesi ödemesinde olumsuz karar!

Anayasa Mahkemesi 30 yıl üzeri emekli ikramiyesi ödemeleri ile ilgili bireysel başvuruda önemli bir karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Ocak 2019 15:14, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Geçmişe dönük emekli ikramiyesi ödemesinde olumsuz karar!

Dava konusu olayda; TSK bünyesinde görev yapmakta iken 1993 yılında emekliye ayrılan davacıya 5434 sayılı Kanunun 89 uncu maddesinin 4 üncü fıkrasında yer alan; "...verilecek emekli ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla süreler ......... dikkate alınmaz." hükmü uyarınca 30 hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenmemiştir.

Anayasa Mahkemesinin 07 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Kararı ile 30 yılı aşan sürelere emekli ikramiyesi ödenmemesi yönündeki kanun hükmünü iptal etmesi sonrasında; davacı kararı gerekçe göstererek otuz yılı aşan hizmet süreleri için emekli ikramiyesi ödenmesi için Sosyal Güvenlik Kurumundan talepte bulunmuştur.

Sosyal Güvenlik Kurumunun herhangi bir işlem tesis etmemesi üzerine; davacı Ankara 16. İdare Mahkemesinde iptal davası açmıştır. Mahkeme Anayasa Mahkemesini gerekçe göstererek 30 yıl üzeri sürelere emekli ikramiyesi ödenmemesine yönelik işlemin dayanağı kalmadığına dikkat çekmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu bu karara karşı durumu istinaf mahkemesine götürmüş, Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürüyemeyeceğini belirtmiştir. Davacı ise talep ettiği emekli ikramiyesinin başvuru tarihindeki güncel katsayılara göre ödenmesi gerektiği veya emekli olduğu tarihteki katsayılar esas alınması halinde ise emeklilik tarihinden itibaren faiz işletilmesi gerektiğini öne sürmüştür.

Bu süre içerisinde 27 Ocak 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6770 sayılı Kanunla yapılan düzenlemede; otuz tam hizmet yılı üzerinden emekli ikramiyesi ödenenlere, otuz yılı aşan her tam hizmet yılı için de ikramiye ödemesinde bulunacağı hüküm altına alınmıştır.

İstinaf başvurusu inceleyen Ankara Bölge İdare Mahkemesi 11. Dava Dairesi bu zaman zarfında yapılan yasal düzenlemeyi gerekçe göstererek davanın reddine karar vermiştir.

Davacıya yasal düzenleme gereğince, otuz yılın üzerindeki hizmet süreleri yönünden emekli olduğu tarihteki katsayılar esas alınarak yasal faizi ile birlikte emekli ikramiyesi ödenmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararında; 30 yıl üzeri sürelere emekli ikramiyesi ödenmesi yönündeki düzenlemenin iptal edilmiş olsa da iptal kararının geriye yürüyemeyeceğinin açık olduğu, bu alanda geriye dönük bir düzenleme yapılıp yapılmaması kanun koyucunun takdirinde olduğu, "böyle bir düzenleme yapılmadıkça" idarenin de geriye dönül olarak bir ödeme yapmamasının olağan olduğu, bu bakımdan Anayasa Mahkemesi kararlarının geriye yürümemesi sebebiyle idare tarafından iptal kararına dayalı olarak geriye dönük bir ödeme yapılmamasının mülkiyet hakkının ihlaline yol açmadığına karar vermiştir.

Kararın tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber