Dolarda Mortgage yükselişi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Haziran 2007 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dolar 1.33 YTL'yi mortgage ile geçti

ABD'deki mortgage krizi nedeniyle yatırımcıların riskten kaçınma eğilimi yurtiçinde de doların 1.33 YTL'yi aşmasına neden oldu. Borsa ise yüzde 1.84 düştü

YURTDIŞINA endeksli seyir izleyen piyasalar, ABD'deki mortgage tedirginliğinin etkisi altına girdi. ABD'de düşük gelir grubuna yüksek faizle verilen subprime mortgage piyasasındaki bozulmanın yatırım portföylerini olumsuz etkileyeceği yönündeki kaygılar arttı. Bu kaygılarla yatırımcıların riskten kaçınma eğiliminin artması yurtiçinde de doların 1.33 YTL'nin üzerine çıkmasına neden oldu. Dolar dün bankalararası piyasada 1.3345 seviyelerini görürken bankacılar, önümüzdeki günlerde doların 1.34 YTL'yi denemesinin muhtemel olduğunu, bu direncin kırılması durumunda daha da yükselebileceğini söylediler.

ABD FAİZ TOPLANTISI

ABD'de riskli mortgage piyasasındaki krizin bir sonucu olarak borç veren 30'u aşkın kuruluş ya kendilerini satışa çıkarmak ya da iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı. Bear Stearns'in yönettiği iki hedge fon da bu nedenle sıkıntı yaşıyor. Credit Suisse'in EM Araştırma Başkanı Kasper Bartholdy ?Eğer fonlar ?riskli mortgage kredileri' nedeniyle baskı altındaysa, büyük olasılıkla başka varlıkları tasfiye etmek zorunda kalacaklar ve kimse hangi fonların veya varlıkların etkileneceğini bilmiyor, ki bu da oldukça büyük bir belirsizlik yaratıyor' dedi. Diğer taraftan piyasalar ABD Merkez Bankası'nın dün başlayan iki günlük faiz toplantısı sonrası yapacağı açıklamayı izliyor.

BORSA % 1.84 DÜŞTÜ

Öte yandan Japon yetkililerin bu hafta içinde carry trade işlemleri ile ilgili yaptığı uyarılar, ABD'deki mortgage tedirginliği ve dün ABD'de beklentilerin altında açıklanan dayanıklı mal siparişleri borsayı düşürdü. Endeks yüzde 1.84 değer kaybetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber