Tercüman: Tarihi sağlık reformu çöktü

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 28 Haziran 2007 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Halk sıra için gece hastaneye koşuyor, kuyruklarda ömür tüketiyor.

?Sevk yok, beklemek yok...Hemen tedavi, anında ilaç? müjdesiyle yürürlüğe konan tarihi sağlık reformu çöktü: Yaşarlarsa sıra gelecek...

SEVKLERİN devlet hastanelerinde kaldırılmasıyla ilgili yasa yürürlüğe girdiğinde vatandaşlar, sağlık ocaklarından sevk almadan hızlı tedaviden yararlanacağı için sevinmişti. Önceleri son derece yararlı olarak görünen bu yasa, bir süre sonra bir takım olumsuzlukları da beraberinde getirdi.

SSK-Sağlık Bakanlığı hastanelerinin ortak kullanımı protokolünün Türkiye genelinde yaygınlaşmaya başlamasıyla devlet hastanelerinin yoğunluğu daha da arttı. Bununla birlikte 15 Haziran'daki yeni bir uygulama SSK ve Bağ-Kur'lu vatandaşın, üniversite hastanelerinden de sevksiz yararlanmasının kapısını açtı.

Böylece üniversite hastanelerine başvuran hasta sayısı geçmişe göre 2-3 katına çıktı. Kuyruklar, yaz sıcağının da etkisiyle polikliniklerden hastane bahçelerine taştı. Şimdi başı ağrıyan da ciddi sağlık sorunu olan da aynı kuyruğa giriyor. Üniversite ve devlet hastaneleri tıklım tıklım. Son bir haftadır yoğun talebi karşılamakta zorlanan İ.Ü Çapa Tıp Fakültesi, Dokuz Eylül ve Ege Üniversitesi (EÜ) hastaneleri'nde hasta patlaması yaşandı.

Son bir haftada EÜ Hastanesi Acil Servis'te günlük kişi sayısı 200'den 600'e, Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi'nin ise 120'den 300'e yükseldi. Üniversite hastanelerine hastalar, ?Ayağımda sivilce çıktı? veya ?Ayakkabım vuruyor? gibi şikâyetlerle acil servislere başvuruyor.

DOKTOR HASTAYA YETİŞEMİYOR

Üniversite hastanelerindeki sağlık personeli hastalara yetişmekte zorlanırken, tıbbi cihaz ve sedye sıkıntıları da başladı.

Hasta sayılarında muazzam bir artış yaşandığını belirten EÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Oktay Nazlı, ?SSK'lı, Bağ-Kur'lu, Emekli Sandığı'na tabi tüm hastalar hastanemize gelmeye başladı. Maksimum tempoyla çalışmamıza rağmen ciddi sıkıntı yaşanıyor. Ege Bölgesi'nin ve İzmir'in hastalarını tek başına tedavi edebilmemiz mümkün değil? dedi.

Öte yandan Ankara Tabip Odası (ATO) Başkanı Önder Okay, uygulama için ?'Tamamen popülist, sürdürülemez bir uygulamadır ve halkı aldatmaktır'' yorumunu yaptı.

ATO: SÜRDÜRÜLEMEZ UYGULAMA

Okay, şöyle konuştu: ?'Eğer bir ülkede sevk zinciri yok ise o ülkede sağlık sisteminden bahsedilemez. O ülkede, sağlığa ayrılan kaynaklar, halkın yararına kullanılamıyor demektir. Yeni uygulamayla vatandaşın, hiçbir ücret ödemeden istediği hastaneden yararlanabilmesi mümkün değildir. Hasta yığılmasıyla üniversite hastaneleri asıl görevlerini yerine getiremeyecek.

İhtisas hastanelerinde gereksiz yığılmalar görülecek. Başı ağrıyan da beyninde tümör olan da aynı hizmetten yararlanmak isteyecek. Böylece, asıl görevi eğitim ve araştırma yapmak olan tıp fakülteleri hastaneleri, nezle, grip tedavi eder duruma gelecek. Hekimler hastalara yeterli zaman ayıramayacakl. Bu bir hak gaspıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber