MHP, GP ve DP'de baraj korkusu

Haber Giriş : 01 Temmuz 2007 07:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GENAR Genel Müdürü Sosyolog Mustafa Şen yönetiminde ve Siyaset Sosyoloğu M. Teyfik Göksu danışmanlığında gerçekleştirilen seçim ve çeşitli konulardaki eğilim araştırmasında güncel konularda Türk halkının görüşleri soruldu.

Türkiye'de yaşanan son dönemdeki siyasal süreçlerin Türk toplumundaki siyasi yansımasını görmek amacıyla yapılan araştırmada 2007 denek ile görüşüldü. Türkiye genelinde 18 il ve 49 ilçede yapılan araştırmanın güven aralığı ise % 95. Hata payı ise % 2,2. Araştırma 20 ? 26 Haziran 2007 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmada basit tesadüfi örneklem türü uygulandı.

Araştırma sonuçlarına göre Ak Parti tartışmasız birinci olurken DP, MHP ve GP'nin % 10 barajı kabusu sürüyor. DP ve GP'nin % 10 barajını geçemeyeceğinin anlaşıldığı araştırmada MHP ise araştırmanın % 2,2 hata payı göz önüne alınırsa barajın altında kalıyor. Araştırmada Ak Parti'nin oranı 40.9 olarak çıkarken terör olaylarını istismar eden ve tartışmaların odağına yerleşen MHP ise % 10.8 alıyor. GP % 7.6, Bağımsızlar % 7.2, DP ise % 6.2 oy alıyor.

Araştırmaya göre Ak Parti açık ara önde olmasına rağmen, GENAR'ın Mayıs 2007 araştırmasına göre 3 puan geriledi. Bunun en önemli iki sebebi; tırmanan terör olayları, aday listelerinin açıklanması neticesinde ortaya çıkan kırgınlıklar. MHP bir önceki GENAR araştırmasına göre dikkat çekici bir şekilde yükselmiş ve az bir farkla da olsa barajı geçmiş gözüküyor. Eğer, MHP kendisini bu hatta korur ve biraz da yükselterek sağlama alırsa, meclis aritmetiği değişebilir.

ANAVATANLILAR DP'YE OY VERMİYOR

Araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçlara göre Anavatanlı seçmen; beklendiği gibi DP'ye gitmiyor. Anavatanlılarda en büyük kitle kararsız, ikinci büyük kitle ise AK Parti'ye yönelmiş durumda. DP'ye gidenler ise küçük bir yekun teşkil ediyorlar.

GENAR HAZİRAN 2007 ARAŞTIRMASININ GENEL SONUÇLARI

Tüm ihtimallere göre AK Parti tek başına iktidar,

Bütün partiler kararsız üretmekte, ki partilerin en önemli sorunlarından biri bu,

Hemen hemen bütün partiler arasında az yada çok geçişler devam ediyor,

Önümüzdeki süreçte meclis aritmetiğini değiştirecek sonuçlar çıkabilir.

Kuzey Irak konusunda Türk Toplumunun her 10 seçmenden 7'si şuanda müdahalenin uygun olmadığını düşünüyor.

Son günlerdeki artan terör olayları çok yüksek olmasa da siyasi kanaatleri etkiledi.

HALK: KUZEY IRAK BEKLEMELİ

Bu arada araştırmada; Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesi konusunda yapılan tartışmalarda MHP'liler (%59), GP'liler (%47) ve CHP'liler (%41) ?Bir an önce müdahale edilmeli? derken, DTP'liler (%81) ve AK PARTİ'liler (%39) karşıt bir tavır sergiliyorlar. Türk kamuoyu Türk ordusunun Kuzey Irak'a girmesi konusunda şöyle bir tavır sergiliyor: Yaklaşık %34'lük bir kitle hemen girilmesi gerektiğini düşünürken, %38'lik bir kitle ise hiçbir zaman girilmemesi gerektiğini düşünüyor. Ancak, %16'lık bir kitle girilmeli fakat şimdi değil de daha sonra girilmesi gerektiğini söylüyor ve diğer taraftan % 12'lik bir kesim ise bu konuda bir fikre sahip değil. Ankete katılanların 37,8'si ?Türk Ordusu Kuzey Irak'a bir operasyon yapmalı mıdır?? şeklindeki soruya ?Hayır, hiçbir zaman yapılmamalıdır? cevabı verirken; 33,8'lük bir bölüm ?Evet, bir an önce yapılmalıdır? cevabını verdi. ?Hayır, şimdi değil ama daha sonra yapılmalıdır? diyenlerin oranı 16,1 olurken ?Fikrim yok? diyenlerin oranı 12,3'te kaldı.

GENAR GENEL MÜDÜRÜ MUSTAFA ŞEN:

?BÜTÜN PARTİLER KARARSIZ ÜRETİYOR?

Yaptığı kamuoyu araştırmalarıyla haklı bir gurura sahip olan GENAR Araştırma Genel Müdürü Mustafa Şen son araştırmaları hakkındaki www.haber5.com 'un sorularını cevapladı:

Seçime giderken 3 partinin baraj kaygısı yaşadığı biliniyor. Bunların en tartışılanı MHP. Bu partinin şu anda durumu nedir?

Mayıs ayında yaptığımız araştırmada MHP'nin barajın altına düştüğünü gördük. Şimdi yaptığımız ankette ise MHP barajın çok az üzerine çıktığını gördük. Dolayısıyla MHP toparladı ve meclise girecek gibi gözüküyor. Ama daha 20 küsür gün var. Bu 20 gün çok uzun bir süre. Diğer partilerin çok şeyler yapabilmesi mümkün. Bütün partiler kararsız üretiyor. Bu kararsızların nereye gideceği, nerede karar verip duracağı şu an için belli değil. Ortalıktaki bazı vaatler palavra yumağı olarak algılanıyor. Bunlardan etkilenip karar verecekler olabilir ama büyük kitlenin bunlara kanmayacağını düşünüyorum.

MHP BARAJ HATTINDA

MHP son araştırmamızda kararsızlar da partilere dağıtılınca barajın üzerinde gözüküyor. Oranı 10,8. Araştırmanın hata payı 2,2. Dolayısıyla bu hata payını negatif alırsanız barajın altında da kalabilir. Ama pozitif alırsanız % 12-13 gibi bir oy da edebilir. Dolayısıyla da MHP kendisini barajın üzerine taşımış gözüküyor. MHP'nin barajı aşma ihtimali, aşamama ihtimalinden daha yüksek gibi gözüküyor.

Peki Demokrat parti. ANAVATAN birleşmesi sonrası ciddi bir kayba uğramış gibi gözüküyor.

DP'nin durumu nasıl?

Anavatanlı seçmen DP'ye gitmiyor. Daha doğrusu çok azı gidiyor. ANAVATAN'lı seçmenin büyük kitlesi kararsız, ikinci büyük kitlesi ise Ak Parti'ye yönelmiş durumda.

DP BARAJIN ALTINDA

Cumhurbaşkanlığı sürecinde yapılan hatalar, ardından DYP-ANAVATAN birleşmesi sürecinde yapılan yanlışlıklar DP'yi epeyce aşağı çekti. 2006'nın sonlarına doğru yaptığımız araştırmada DYP'nin barajın üzerinde olduğunu görmüştük. Ama öyle şeyler yaşandı ki bu hallere geldiler. Demokrat Parti barajın altındadır.

GENÇ PARTİ DE TAKILIYOR

En merak edilen partilerden bir de Genç Parti. O ne yapabilir?

Tek kişi üzerinden yürütülen siyasal iletişimin belli bir etkisi oldu. Fakat görebildiğimiz kadar bir doyum noktasına yaklaştı gibi. Yani GP'nin artış hızı düştü. Geride kalan 20 günde ciddi bir propaganda süreci işletemezse ve başarı elde edemezse o doyma noktasını aşamayacak gibi gözüküyor. Benim kanaatim Genç Parti barajın altındadır.

?ARAŞTIRMA İŞİNİ AHLAK İŞİ OLARAK GÖRÜYORUZ?

Anketler güvenilmeli mi?

Daha önce de yayınladığımız anketler var. Çok minicik farklarla onlar doğru çıktı. 2002 Kasım'ından epeyce önce yayınladığımız ankette neredeyse Kasım 2002 seçim sonuçları olduğu gibi çıktı. GENAR Araştırma işini öncelikle bir ahlak işi olarak görüyor. Yani araştırma elbette bilimin konusudur, ama bilimin bir de denetleyicisi olması lazımdır, o da ahlaktır. Bilimin bir ahlakı ve namusu vardır. GENAR bunu sonuna kadar koruyacağına dair Araştırmacılar Derneği onur belgesine imza atmıştır.

ANAR ARAŞTIRMA ŞİRKETİ MÜDÜRÜ İBRAHİM USLU:

SEÇMEN DP VE GP'DEN BÜTÜN DESTEĞİNİ ÇEKTİ

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Ankara Sosyal Araştırmalar Merkezi (ANAR) Genel Müdürü İbrahim Uslu ise 3 parti ile ilgili değerlendirmesinde şöyle konuştu: ?MHP'nin baraj şansı yüksek. Diğer iki parti GP ve DP'yi baraj şansı olan partiler arasında bile göstermemek lazım. Seçmen onlardan bütün desteğini çekti. Dolayısıyla barajı zorlayan 3 değil 2 parti var: GP ve MHP. Bunların ikisinin de potaya girmesinin sebebi de aslında Demokrat Parti (DP). Yani DP bölünmemiş yani başarısızlığı uğramamış olsaydı, diğer iki partinin barajı zorlayacak halleri yoktu. Ama DP'nin alanı boşaltmasıyla bu iki partinin şansı yükseldi. MHP veya GP'nin barajı geçmesi söz konusu olursa bu Ağar ve Mumcu'nun başarısızlığından olacaktır.?

HABER5.COM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber