Trafikte 2020 tahmini 35 milyon araç

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2007 12:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de 2020 yılında yaklaşık 35 milyon motorlu aracın trafikte olacağı, araç sayısı ile birlikte artması beklenen sorunlara karşı ciddi önlemler alınması gerektiği bildirildi.

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Enstitüsü Başkanı İhsan Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de son yıllarda trafikteki motorlu araç sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

Trafikteki araç sayısının bu yılın mart ayı sonu itibariyle 12 milyon 396 bin 425 adete ulaştığını belirten Memiş, araç sayısının, 13 yıl

sonra yaklaşık 3 kat artarak 35 milyona ulaşacağını ifade ederek, bu nedenle şimdiden önlemlerin alınmasını istedi. Memiş, araç sayısının artmasına karşın trafikte hızlı çözümler üretilip önlemlerin alınmadığını savunarak, siyasi partilerin, yerel yönetimlerin, trafikten sorumlu kamu kuruluşları ile şehir plancılarının çalışmalara bugünden ağırlık vermeleri gerektiğini bildirdi. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından artan taşıt sayısına karşılık mutlaka duble yol yapımına ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden Memiş, şunları söyledi: "Bu yolların yanında mutlaka güvenlik şeritleri oluşturulmalı. Çünkü artık günümüzde gelişmiş ülkelerde güvenlik şeritsiz yol yapılmıyor. Yerel yönetimlerde kent merkezlerinde artan trafik sayısına paralel geniş bulvar, cadde ve sokaklar açmalı. Bunun yanında trafikte karmaşa yaşanmaması için alternatif caddelerin de çok olması gerekli."

"27 YILDA 270 BİN KİŞİ ÖLDÜ"

İhsan Memiş, Türkiye'de son yıllarda günde 20 kişinin trafik terörü sonucu hayatını kaybettiğini, geçen 27 yılda da yaklaşık 270 bin kişinin öldüğünü ifade ederek, kısa, orta ve uzun vadeli sakatların sayısının ise 1 milyon kişiye yakın olduğunu, kazaların devlete yıllık maliyetinin de en az 4 milyar doları bulduğunu bildirdi.

Memiş, "Bu ağır faturanın en önemli nedenleri arasında, insan ve insan hakları olmayan kötü bir trafik kanunu, trafikte ihtisaslaşmayan ve paylaşmayan bir kamu bürokrasisi, trafik odaklı sivil toplum kuruluşlarının kurumsallaştırılmaması ve olanların da hiç desteklenmemesi bulunmaktadır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber