Kulislerdeki son iddia !: Tezkere meclise geliyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, 3 hafta aradan sonra Köşk'e çıktı. Erdoğan'ın Sezer'le bulşması kulislere 'sınır ötesi operasyonu görüştüler' olarak yayıldı.

AKP tezkere hazırlığı yapıyor

AKP'de tezkere hazırlığı yapılıyor. Bazı parti yöneticilerinin 22 Temmuz'dan önce TBMM'nin olağanüstü toplanmasını dile getirmesinden sonra Meclis'in ne zaman toplanacağı tartışılıyor. Başbakan Erdoğan'ın önümüzdeki hafta mitingi yapmadığı iki gün var. 9 Temmuz günü Bakanlar Kurulu'nu toplayacak olan Erdoğan, 11 Temmuz Çarşamba günü ise yine Ankara'da BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün Bölge Ofisi açılışına katılacak. Meclis'in bu tarihten birinde toplantıya çağrılabileceğine dikkat çekiliyor.

Sezer-Erdoğan görüşmesi

Başkent kulislerinde tezkere tartışılırken dün Başbakan Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer'le görüştü. En son 14 Haziran tarihinde yapılan haftalık görüşmeden sonra Sezer-Erdoğan bir araya gelmiyordu. AKP kaynakları, Perşembe günleri yapılan olağan görüşmenin program yoğunluğu nedeniyle öne çekildiğini ve aynı nitelikte olduğunu belirtiyorlar. Ancak bu görüşmede, tezkere konusunun ele alınmış olabileceğine dikkat çekiliyor. Dün Karabük ve Zonguldak'a giden Erdoğan'ın Perşembe günü de Bolu ve Düzce'ye gideceği ve dün ile Perşembe arasında yoğunluk farkı bulunmadığı da kaydediliyor.

Yetkisini kullanacak mı?

Kulislerde, Cumhurbaşkanı Sezer'in operasyon için TSK'ya yetki verebileceği konuşuluyor. Hükümetin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın son dönemde arka arkaya yaptığı çağrıya rağmen yetki vermediğine vurgu yapılırken, Sezer'in Anayasa'nın 92. maddesine göre TSK'ye operasyon yetkisi verebileceği belirtiliyor. Anayasa'nın 92. maddesi ?TBMM tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, TSK'nın kullanılmasına karar verebilir? hükmünü içeriyor.

Kapusuz: Yetki verilmeli

AKP'de 'tezkere gelsin'diyen ilk isim olan Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, dün bu açıklamasına devam etti. Sezer-Erdoğan görüşmesinden sonra Başbakan'la konuşamadığını vurgulayan Kapusuz, VATAN'a, ?Ne konuştular, tezkere gündeme geldi mi, bilemiyorum. Başbakanımızla görüşemedim. Ancak benim şahsi düşüncem, tezkere TBMM'ye gelmeli ve hükümet Meclis'ten yetki almalı? dedi.

Fırat: Tezkereye lüzum yok

AKP'nin ikinci adamı, Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise operasyon için tezkereye gerek olmadığını düşünüyor. VATAN'a konuşan Fırat, hükümetin TSK'ya yetki verebileceğini, bunun için Meclis kararına gerek olmadığını söyledi. Fırat, ?Bana göre tezkereye lüzum yok. Hükümetin vereceği yetki ile operasyon yapılabilir. Daha evvel 22 defa K.Irak'a girdik. Daha önce Meclis'ten yetki alınmadı. Kara birlikleri ile girdik. Hükümet o yetkiyi veriyordu? dedi.

23. operasyon çözüm olur mu?

Fırat, operasyon konusunda iyi düşünülmesini, kamuoyu araştırmalarında 'operasyon yapılmasın'diyenlerin daha fazla olduğunu belirtti. Kuzey Irak'a 22 defa operasyon yapılmasını rağmen problemin çözülemediğine dikkat çeken Fırat, ?23. çözüm olur mu? Stratejik, askeri bir mesele. Gerekli ise yapılır. Son yapılan araştırmalarda 'yapılmasın'diyenler fazla? şeklinde konuştu.

CHP'den tezkereye destek

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, dün NTV'de katıldığı programda Kuzey Irak'a yönelik olası bir operasyon için çıkartılacak tezkereye destek vereceklerini söyledi. Baykal şöyle konuştu: ?Meclis'teki toplantıya memnuniyetle katılırız. Biz böyle bir eğilim ortaya çıkarsa memnuniyetle toplantıya katılırız, katkımızı veririz, hükümete yetki istiyorlarsa yetkiyi veririz. Bu aşamada Türkiye'nin yetki alması ama kullanmadan onu saklayarak devam etmesi Türkiye'ye çok ciddi zarar verir. Bu yetki psikolojik unsur olarak kullanılabilir ama blöf yapmadan. Yetki aldığınız zaman kullanmayı göze alacaksınız. ABD'li yetkilieri bu konunun Türkiye açısından önemli olduğuna inandırıcakasnıız. Yetki böyle bir kararlılıkla bütünleşirse ve herkes sizin bu yetkiyi durum değişmezse kullanacağınızı görürse etkili olur.?

Peşmerge tankları sınır boylarına sevk edildi

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ikinci kez tekrarladığı ?Kuzey Irak'a yönelik bir operasyon şart? açıklamasından sonra, Kuzey Irak savunma silahlarını harekete geçirdi. Gözle görülen bu hareketlilikle birlikte, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) denetimindeki bölgelerde askeri kontroller sıklaştırıldı. Türkiye'nin olası sınır ötesi harekatı sıkça dile getirdiği bir dönemde K.Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı

Mesud Barzani'nin, ?Hangi devlet saldırırsa kendimizi savunuruz? açıklamasını tekrarlarken, Kürt liderin olası bir harekat öncesi peşmerge güçlerini de alarma geçirerek, tank, top ve uçaksavar gibi savunma silahlarını İran ve Türkiye sınırına kaydırdı. Sayıları 200 bini aşan Kürt milislerin, sınıra yakın noktalara kaydırılarak portatif kamplar oluşturduğu gözlenirken, özellikle belli bir bölümü Seyid Sadık mevkiinde konuşlanan peşmerge kamplarına girmek de yasak.

Haber: Veli TOPRAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber