İshalin tek tedavisi sıvı takviyesi...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Temmuz 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MALATYA SAĞLIK MÜDÜR VEKİLİ HASAN TUNCER:

- "İSHAL İHMALE GELMEZ"

NİHAT ABACI

MALATYA (İHA) - Malatya Sağlık İl Müdür Vekili Hasan Tuncer, "İshalli çocukların vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi, verilen tedavi ve önerilerin dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. İshal ihmale gelmez"dedi.

Sağlık Bakanlığı'nca Temmuz ayının ilk haftasının ishalli hastalıklarda ağızdan sıvı tedavisi haftası olarak ele alınması nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Sağlık İl Müdür Vekili Hasan Tuncer, "Ülkemizde beş yaş altı nüfusta, özellikle yaz aylarında ishalli hastalıklar sık görülmektedir.

Günlük dışkılama sayısı kişiden kişiye ve beslenme düzenine göre değişmekle beraber dışkının normalden daha sulu ve günde üç defadan sık yapılması haline ishal denir. Fakat anne sütüyle beslenen bebekler normalden daha sık dışkı yapabilirler. Bunu ishal vakası olarak değerlendirmemek lazım.

İshalin iki önemli tehlikesi ölüm ve beslenme yetersizliğidir. Ölüm öncelikle vücuttan büyük miktarda su ve tuz kaybı sonucu meydana gelir."şeklinde belirtti.

İshalli hastalıkların çoğu basit önlemlerle ve hastaneye yatırılmaya gerek kalmaksızın, evde tedavilerinin edilebilir olduğunu vurgulayan hasan tuncer, daha sonra şunları belirtti: "Tedavinin ana amacı vücuttan kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Bu amaçla, sanılanın aksine ishalli çocuğa her zamankinden daha çok su ve sulu gıdalar verilmeli, çocuk emziriliyorsa emzirmeye devam edilmelidir.

Eğer sağlık personeli tarafından çocuğunuza ağızdan şeker tuz paketi verilmişse tarif edildiği şekilde hazırlayıp veriniz. Eğer çocuğunuz verilen sıvıyı alamıyorsa, kanlı ishali ve kusması varsa mutlaka hastanede yatırılarak tedavi gerekeceğinden vakit kaybedilmeden hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır."

Tuncer, ishalden korunma yöntemlerini de şöyle sıraladı;

"Ağız yoluyla bulaşan ishal, önlenebilir bir hastalıktır. Bebeklere ilk altı ay sadece anne sütü verilmelidir. Çocuklar yaşına uygun yeterli ve dengeli beslenmelidir.Temiz içme suyu kullanılmalıdır. Meyve, sebzeler tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Eller, yemekten önce ve tuvaletten sonra mutlaka sabunla yıkanmalıdır. Sonuç olarak, ishalli hastalıkların, anne ve babalar tarafından ciddiye alınması, özellikle çocukların vakit kaybedilmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmesi, verilen tedavi ve önerilerin dikkatli bir şekilde uygulanması gerekmektedir. İshal ihmale gelmez."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber