Korucuların ailelerine memurluk hakkı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 07 Temmuz 2007 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde terör örgütü PKK'ya karşı mücadele veren geçici köy korucularının ailelerine devlet memurluğu hakkı verildi. 2 Haziran 2007'de Resmî Gazete'de yayımlanan Terörle Mücadele Kanunu'ndaki değişikliğe göre, köy korucuları, şehit olmaları ya da çalışamayacak kadar malul olmaları durumunda ailelerinden biri memur yapılacak.

Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılan değişiklik, geçici köy korucularının ailelerine devlet memurluğunun yolunu açtı. 3713 sayılı kanunun ek 1'inci maddesindeki değişiklikle, şehit veya çalışamayacak derecede malul olan geçici köy korucularının ailelerinden biri devlet memuru olabilecek. Değişiklikten önce Terörle Mücadele Kanunu ek 1. maddenin a fıkrasına göre yalnızca şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri ile er ve erbaşların ailelerine bu hak veriliyordu. Bugüne kadar şehit ve gazi olan kamu görevlileri ve erlerin yakınlarından 11 bin kişi memur ve kamu görevlisi olarak işe başladı. Bu kişilerin maaşları 500 YTL ile bin YTL arasında değişiyor. Köy korucularına da bu hakkın verilmesiyle yeni bir tartışma başladı. Daha önce yüzde 5 olan devlet memurluğu hakkı korucu yakınlarının da eklenmesiyle yüzde 7'ye çıkarıldı.

Değişikliğin moral açısından kendilerine güç vereceğini dile getiren Geçici Köy Korucuları Haklarını Koruma Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Haydar Yener, ağır şartlar altında çalıştıklarını dile getirdi. Terörle mücadele edenlerin gelecek endişesi yaşamaması gerektiğini kaydeden Yener, şunları söyledi: "Kararla askerle birlikte dağlarda ülkesine hizmet eden korucuların da başlarına bir şey geldiğinde ailelerinden başka birine memurluk hakkı verilerek aileye bakması sağlanmıştır." Terörle mücadelede Mehmetçiğin yanında yer alan koruculara sahip çıkılmasının önemli olduğunu vurgulayan Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Başkanı Gönül Apaydın ise, "Korucular bölgeyi iyi biliyorlar ve askerlerimize yardımcı oluyorlar. Sahip çıkılması gerekiyor. Ancak bazılarının askeri olumsuz yönlendirdiğini ve suç işlediklerini duyuyoruz. Bunları ayırt etmek lazım." diye konuştu.

Şehit olurlarsa çocukları işe başlayacak

Terörle Mücadele Kanunu yapılan değişiklikle şöyle oldu: "Şehit olan veya çalışamayacak derecede malul olan kamu görevlileri, er-erbaş, geçici köy korucuları ve gönüllü köy korucularının varsa eşlerinin, yoksa çocuklarından birisinin, çocukları da yoksa kardeşlerinden birisinin veya; malul olup da çalışabilir durumda olanların, istihdamı için ayırmak ve bu fıkra hükümleri çerçevesinde belirlenecek kişileri işe almak veya atamak zorundadırlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber