'Mesudiye Kurultayı'nda AKP-MHP gerginliği

Haber Giriş : 08 Temmuz 2007 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerel demokrasi için örnek bir oluşum olarak gösterilen Mesudiye Kurultayı'nın bu sene düzenlenen 17.'sinde tartışmalar yaşandı.

Mesudiye Kurultayı'nın bu sene düzenlenen 17. Belediye Düğün Salonu'nda yapıldı. Basın Konseyi Başkanı ve Hürriyet Gazetesi Başyazarı Oktay Ekşi'nin memleketi olan Mesudiye'de başkanlık yaptığı kurultayın ilk bölümünde yerel atanmış ve seçilmiş idareciler söz alarak ilçenin kalkınması için görüşlerini dile getirdi. Kurultayın bundan sonraki bölümünde ise bağımsız ve çeşitli partilerin aday adayları söz aldı. Genç Parti Ordu milletvekili adayı Ünal Sağra konuşmasında mazot ve fındık fiyatını eleştirerek partisinin programına değindi.

Bu sırada salona Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Hilmi Güler ile AK Parti Ordu Milletvekili Enver Yılmaz da kurultaya katıldı.

Söz sırası kendisine gelen bir önceki dönem MHP Ordu Milletvekili, halen de MHP Ordu milletvekili adayı olan Yener Yıldırım, hükümeti, vatanı satmakla ve yaz aylarında seçim yatırımı olsun diye kömür dağıtmakla suçladı.

Hemen ardından söz alan Ordu Milletvekili Enver Yılmaz, "Ben sadece bir iki konuda bilgilendirme yapmak istiyorum. İlk önce şunu söylemeliyim, bu benim buraya 17. gelişim. Biz buraya seçimden seçime ya da kurultaydan kurultaya gelen grup içinde değiliz. Bundan sonra birincisi burada da bulunan geçmişte milletvekilliği yapmış şimdi de aday oyan isimler dönemlerinde kendi köylerinin yolunu suyunu bile yapmadılar ama biz iktidarımız döneminde diğer bütün köyler ile birlikte onları yolsuz, susuz, elektriksiz ve telefonsuz bırakmayacağız." dedi.

Bir başka çokça konuşulan konunun vatanın peşkeş çekildiği iddiası olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bakın, yabancılara en fazla mülk, cumhuriyet hükümetleri döneminde, İnönü hükümetinde ve MHP, DSP ve ANAP koalisyonu olan 57. Hükümet döneminde satıldı. Bu dönemde yabancıların aldığı mülk olanlarınkinin yarısına bile varmadı. Biz, Başbakan'ımızın talimatı gereği hırçın politika yapmıyoruz. Diğer siyasi partileri suçlamıyoruz. Biz sadece yaptığımız işleri anlatıyoruz. " diye konuştu.

Daha sonra kürsüye Enerji Bakanı Hilmi Güler geldi. Güler, toplanmanın amacı ve adı Mesudiye Kurultayı olduğu için Mesudiye için neler yaptıklarından söz edeceğini bunu da hesap vermek için yapacağını söyledi. Güler, bir an için toplantı sırasında Londra'da Hayde Park'ın herkesin aklına eseni söylediği toplantıları aklına getirdiğini sözlerine ekledi. KÖYDES Projesi kapsamında Mesudiye'de 7,5 Milyon YTL'lik hizmet yapıldığını aktaran Güler, "Bu daha önce yapılmamıştı, hepsi size helal olsun. Eskiden bir çeşme yaptırabilmek için, bir yol yaptırabilmek için, Ankara'ya gidilirdi. İnsanlarla güç bela konuşulurdu. Çoğu zaman da işler yapılamazdı. Biz böyle olmasını itmediğimiz için hiçbir yere ede ayrım yapmamak için bunu Türkiye geneline yaydık." dedi.

Bakan Güler, eleştirilen kömür dağıtma işini değerlendirdi. Dağıtılan kömürün bu sene dağıtılmadığını, 5 yıldır dağıtıldığını aktaran Güler'in konuşması sırasında salonda bulananlardan bir iki kişi, kömürün toplanan vergilerle dağıtıldığını söyledi. Bunun üzerine Bakan Güler, önceden, toplanan vergilerle bu hizmetin yapılmadığını belirterek kömür almak için başta Rusya olmak üzere yurt dışına para ödendiğini aktardı.

Bakan Güler, "Ben Mesudiye'yi anlatmak için buradayım ve Mesudiye'de neler yapıldığını konuşmak istiyorum. Ben size ne anlatayım Orhun Abidesi'ni yaptığımızı mı? Türkmenistan'ın gazını Türkiye'ye getirdiğimizi mi, Türkiye'de Akçakoca'da denizden doğalgaz çıkardığımız mı, bankası ile sizleri dolandıran kişinin elinden enerji santrallerini aldığımızı mı, neyi anlatayım?" dedi.

Bu sırada MHP Ordu milletvekili adayı olan Yener Yıldırım, yerinden kalkarak Bakan Güler'in sözünü kesince bir grup, 'Vatanını çok seviyor isen neden kendi hükümetin zamanında bankaların soyulmasına engel olmadın' diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine kurultay başkanı Oktay Ekşi, fikirlerine iştirak edilmese bile hatibin dinlenmesi gerektiğini belirterek, kurultayın siyasi miting havasına dönüştüğü uyarısında bulundu.

Daha sonra sözlerine devam eden Güler, "Biz bu 4 buçuk sene içinde devlet idaresinin zorluğunu gördük. Dilin kemiği yok, herkes herşeyi söyleyebilir. Ama ben size tek bir şey söylemek istiyorum: Biz hepinizin vebalini göğsümüzde taşıyoruz." diye konuştu.

Bakan Güler, daha sonra bazı dinleyicilerin ayakta alkışları arasında yerine geçti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber