Erdoğan'dan Çankaya sürprizi

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, 11. cumhurbaşkanını yeni Meclis'in seçeceğini belirterek muhalefetle uzlaşma arayacağını açıkladı. Erdoğan, tek aday dayatmayacağını, alternatif adaylarla muhalefet liderlerine gidip uzlaşma arayacağını bildirdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, genel seçime 2 hafta kala, yeni cumhurbaşkanı seçimi için önemli açıklamalar yaptı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün tek aday olduğu ve Anayasa Mahkemesi'nin ?367? kararıyla iptal ettiği cumhurbaşkanı seçimini hatırlatan Erdoğan, bu kez Meclis'te ?uzlaşma arayacağını? söyledi. 11. Cumhurbaşkanı'nı Meclis'in seçeceğini söyleyen Erdoğan, muhalefet partilerine alternatifli bir liste ile gidip uzlaşma arayacağını açıkladı. Haberin devamı

Başbakan Erdoğan, Akşam Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, yeni cumhurbaşkanını Meclis'in seçeceğini belirtti.

Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanını halkın seçip seçmemesi konusunda referanduma vize veren kararının gerekçesini beklediklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi:

?Arkadaşlarım da çalışma yapıyor. Hem Bakanlar Kurulu'nda, hem de MYK'da görüşeceğiz. Ama mahkeme kararı bu seçime yansımayacak, ekime kalacak gibi. Görünen o ki yeni cumhurbaşkanını yeni Meclis'imiz seçecek.

Uzlaşma arayacağım. Ön kabulüm yok. Önce seçim sonucu belli olsun. Tabloyu görelim. Anayasa'daki şartlara herkes uyacak. Onlar da uyacaklar. Yani kimse kendi dayatmalarını şart olarak koymasın. Azınlığın çoğunluğa tahakkümü de olmasın. Biz uzlaşma ararız. Bize, ?Tek bir adayı dayatmasaydın, adaylarla gelmeliydin' dediler ya, onu da yaparız. Alternatiflerle gideriz. Anayasa'daki şartları haiz adaylarla uzlaşma ararız. Ama biz bunu yaparken özel hayatlara girerek dayatmalar yapılması bizi üzer.?

12'NCİYİ HALK SEÇER

Başbakan, 21 Ekim'de cumhurbaşkanını halkın seçip seçmemesi konusunun referanduma götürüleceğini de hatırlatarak şöyle devam etti:

?Bundan sonraki cumhurbaşkanlarını kesinlikle halka seçtireceğiz. Kimin cumhurbaşkanı olacağını bizzat milletimiz sandıkta kendisi seçecek. Yoksa her zaman aynı sıkıntıyı yaşarız. Seçim sürecinde yaşananları gördünüz. ?367' şartı ortaya çıktı. Bu sorunların tekrarını önlemek için, yeni yasama dönemimizde bu meseleyi çözeceğiz.?

Cumhurbaşkanının yetkilerinin daraltılacağını, başbakanın gücünün ise artırılacağını söyleyen Erdoğan, ?Millete hesabı başbakanlar veriyor. Ama her yerden önü kesiliyor. Güçlendirilmiş bir başbakanlık sistemi geliyor? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber