YÖK'ün yabancı öğrencilerden harç alma ısrarının faturası yurtdışındaki Türk öğrencilere çıktı

Haber Giriş : 14 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, Türkiye'de okuyan Avusturyalı 30 öğrenciden harç almaya başlayınca, Avusturya da 3 bin Türk öğrenciden harç almaya başladı. YÖK, 150 dolar harç alırken, Türk öğrenciler 750 euro harç ödüyor.

Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK)'ün Türkiye'de okuyan Avusturyalı toplam 30 öğrenciden harç almakta ısrar etmesinin faturası, Avusturya'da okuyan 3 bin Türk öğrenciye çıktı. YÖK'ün 30 öğrenciden harç almakta ısrar etmesi, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in harç alınmaması için Avusturya'da gösterdiği çabaları da boşa çıkardı. Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in başkanı olduğu YÖK, daha önce Türkiye'de okuyan Avusturyalı öğrencilerden harç almadığı halde bu sene 150 dolar harç almaya başladı. Bunun üzerine, Avusturya da, kendi ülkesinde okuyan Türk öğrenciden harç almaya başladı. Türkiye'de okuyan Avusturyalı öğrenci sayısı sadece 30 olmasına rağmen, bu ülkede yaklaşık 3 bin Türk öğrencisi öğrenim görüyor. Avusturya, YÖK'ün uygulaması üzerine, Türk öğrencilerden dönem başına 750 euro harç almaya başladı. YÖK'ün uygulaması Türk öğrencilere yıllık toplam 4 milyon 500 euroya malolacak. Avusturyalı öğrencilerden alacağı harç miktarı ise 4 bin 500 dolar olacak.

Hüseyin Çelik devrede
YÖK uygulamasının Türk öğrencilerini mağdur ettiğini gören Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, mağduriyetin ortadan kaldırılması için Viyana'ya giderek Avusturya Milli Eğitim Bakanı ile görüştü. Bakan Çelik, görüşmelerinin ardından harç sorununun çözüldüğü müjdesini verdi. Milli Eğitim Bakanı Çelik, YÖK'ün Türkiye'de okuyan üniversite öğrencilerinden harç almayacağını açıklaması üzerine Avusturya yetkilileri de Türk öğrencilerden harç alınmayacağını açıkladı. Çelik, Türkiye'ye dönüşünde YÖK'ten Avusturyalı öğrencilerden 'mütekabiliyet' esasına göre harç alınmamasını istedi.

YÖK'ten harç tavsiyesi!
Avusturya ile harç sorununu çözmek üzere Bakanlar Kurulu tarafından yabancı öğrencilerden mütekabiliyet esasına uygun olarak harç alınmaması yönünde karar çıkartıldı. Hükümet tarafından çıkartılan bu karara YÖK ve Türkiye'deki bazı üniversitelerin uymamakta ısrar ettiği öğrenildi. Avusturya ile varılan anlaşmaya rağmen, YÖK üniversitelere Avusturyalı öğrencilerden harç alınması tavsiyesinde bulundu. YÖK'ün bu kararına gerekçe olarak ise Avusturya'daki üniversitelerin Türk öğrencilerden harç alınmasını gösterdiği vurgulandı. YÖK'ün, Avusturya'daki üniversitelere de Türk öğrencilerden harç alınması tavsiyesinde bulunduğu öne sürüldü. YÖK'ün bu girişiminin ardından Avusturya'daki üniversitelerin de Türk öğrencilerden harç alınması uygulamasının 2004-2005 eğitim öğretim yılında devam ettirilmesi yönünde karar aldığı öğrenildi.

'Sorunu çözmeye çalışıyoruz'
Avusturya'daki üniversitelerin Avusturya Milli Eğitim Bakanlığı'nın mütekabiliyet esasına göre Türk öğrencilerden harç alınmaması uyarısına rağmen, "Biz özerk bir üniversiteyiz. Bu harçları almazsak giderlerimizi nasıl karşılarız" diyerek harç almaya devam edecekleri bildirildi. Avusturya bu ülkede eğitim gören öğrencilerden 2004-2005 eğitim öğretim yılında 750 Euro harç alınmasına karar verdi. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Viyana'ya yaptığı ziyaret sonrasında sorunun çözümü konusunda anlaşmaya vardıklarını ve açıklama yaptıklarını belirtirken, "Ancak Avusturya üniversiteleri Türk öğrencilerden harç almaya devam ediyor. Norveç'teki toplantılar sırasında Avusturya Milli Eğitim Bakanı'na bu konudaki hassasiyetimizi aktardım. Avusturya Büyükelçisi'ni bakanlığa çağırarak bu sorunun çözümünü istedim. Dışişleri Bakanlığı'na yazı yazarak sorunun çözülmesini istedik. Çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber