Erdoğan: Gül 'alternatifsiz' değil...

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 09 Temmuz 2007 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, belirsizliğini koruyan cumhurbaşkanlığı seçimi için ''Elimde liste kapı kapı dolaşırım'' diyerek uzlaşmaya açık olduğunu belirtti. Erdoğan'ın bu açıklaması, Abdullah Gül isminin ''alternatifsiz'' olmadığını ortaya koydu.

Başkent Ankara'da belirsizliklerin odağında yeni cumhurbaşkanının kim tarafından seçileceği vardı. Ancak Başbakan Erdoğan, Akşam gazetesine yaptığı açıklamayla, bu belirsizliği büyük ölçüde ortadan kaldırdı.

"Yeni cumhurbaşkanını Meclis seçecek"

Anayasa Mahkemesi'nin, cumhurbaşkanının halkın seçmesini de içeren Anayasa değişiklik paketine vize veren kararının gerekçesini beklediklerini söyleyen Erdoğan, "Mahkeme kararı bu seçime yansımayacak, ekime kalacak gibi. Görünen o ki yeni cumhurbaşkanını yeni Meclisimiz seçecek" dedi.

Erdoğan, halkın ancak bir sonraki cumhurbaşkanı seçiminde söz sahibi olabileceğini söyledi.

Abdullah Gül ise, Anayasa Mahkemesi kararını vermeden önce Meclis'in toplanıp referandum süresini kısaltabileceğini ve yeni cumhurbaşkanını halkın seçebileceğini söylemişti.

Ancak Başbakan, açıklamalarıyla bu alternatifi de ortadan kaldırmış oldu.

"Elimde liste tura çıkarım"

Başbakan uzlaşma konusunda da çarpıcı açıklamalar yaptı. "Elimde liste, aday isimleriyle tura çıkarım" diyen Erdoğan, "Kimse kendi dayatmasını şart koşmasın. Bize 'tek bir adayı dayatmasaydın, adaylarla gelseydin' dediler ya, onu da yaparız. Alternatiflere gideriz. Anayasa'daki şartlara haiz adaylarla uzlaşı ararız" diye konuştu.

Erdoğan bu konuda bir "ön kabul"ünün olmadığını ancak muhalefetin de dayatma içine girmemesi gerektiğini söyledi.

Gül'ün Köşk adaylığı

Abdullah Gül ile Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı konusundaki fikir ayrılığı adaylık konusunda da ortaya çıktı.

Gül önce yeniden aday olacağını söyledi, ancak Arınç'ın itirazları ve Erdoğan'ın "taktir Abdullah Bey'in" sözleri üzerine topu meydanlara attı.

Ancak bu noktada Başbakan'ın uzlaşma açıklaması, Gül'ün Köşk adaylığı şansını iyiden iyiye zayıflattı. Çünkü CHP bir önceki seçimde Gül'e şiddetle muhalefet etmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber