Başbakan: Üniversiteler hızımıza yetişemiyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan "Üniversiteler, büyüyen, gelişen, kalkınan Türkiye'ye gerekecek eleman ihtiyacını karşılamak yerine, çok farklı meşguliyet alanlarına yönelmiş durumda" dedi ve ekledi: Bu durum sürdürülemez boyuta gelmiştir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer aldığını, tam 21 çeyreklik dilimde üst üste büyüdüğünü ifade ederek, ''Cumhuriyetimizin Banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün döneminde 7.8'i yakalamış, onun dışında bizim yakaladığımız 7.3'ü yakalayan bir dönem hiç olmamıştır'' dedi. Erdoğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi'nin (ÇASGEM) açılışında yaptığı konuşmada, ekonomideki gelişmeleri anlattı. 4.5 yıllık iktidarları döneminde, önlerine koydukları bütün hedefleri tutturmayı hemen hemen başardıklarını ifade eden Erdoğan, emeğin yüceltilmesi, insanın yüceltilmesi için çaba gösterdikleri dile getirdi. Erdoğan şunları söyledi:

GÜVEN VE İSTİKRAR

Türkiye ekonomisi, bugün dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alıyor. Tam 21 çeyrektir üst üste büyüyoruz. Diğer yandan, özel yatırımlarda rekor düzeyde artış var. Ülkemiz içinde bu dönemde özel yatırımlarda hamdolsun 90 milyar doları aştık. Küresel sermaye, iktidarımızdan önce 9 yıl ortalamasını veriyorum; 1 milyar dolardı. Fakat, şimdi geçen yıl itibariyle ulaşılan rakam, 20 milyar dolar. Bu yılın ilk 4 ayında 10 milyar dolarlık yatırım ülkemize gerçekleşti. Bu, güven ve istikrardır.''

MESLEKİ EĞİTİM

Bunlara paralel olarak sanayi sektöründe büyük bir değişim ve dönüşüm gerçekleştiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, ''Yani Türkiye, mesleki eğitim konusunda artık deyim yerindeyse alarm veriyor. Meslek okullarına olan ihtiyacımızın ne kadar arttığını özellikle vurgulamak istiyorum'' dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: ''Türkiye'nin hangi şehrine gitsek, eğitilmiş iş gücü konusundaki şikayetleri dinliyoruz. Meslek liselerimizin, çağın dışındaki tartışmalar nedeniyle geçmişte çağın dışına itildiğini biliyoruz. Diğer yandan üniversitelere bakıyorsunuz, büyüyen, gelişen, kalkınan Türkiye'ye gerekecek eleman ihtiyacını karşılamak yerine, çok farklı meşguliyet alanlarına yönelmiş durumdalar. Açıkçası, bu durumun sürdürülemez olduğunun farkındayız. Özellikle mesleki eğitim konusunda Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayacak uygulamaları da inşallah önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz.

FT: AK PARTİ YİNE TEK BAŞINA İKTİDAR

Financial Times gazetesi, Türkiye'deki iş ve finansal elidinin, AK Parti'nin ekonomik yönetimini beğendiğini ancak hiçbir zaman siyasi vizyonu benimsemediğini ileri sürerek "AK Parti'yi hükümette istiyorlar ancak ağırlığını hissettirmek için daha az hareket alanı ile" yorumunu yaptı. Gazete "İstanbul'daki ticaret ve finansal elitteki pek çok kişi gibi Başbakan Erdoğan'ın hükümeti ve partisi Adalet ve Kalkınma'nın yeniden iktidara gelmesini istiyorlar ancak hiçbir zaman onlara oy vermezler" diye yazdı. İngiliz gazetesi, kamuoyu yoklamalarının AKP'nin tek başına hükümeti kurabileceğini gösterdiklerini belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber