Demiryollarında toplu sözleşme

Haber Giriş : 10 Temmuz 2007 16:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD Genel Müdürlüğü ile Demirol-İş Sendikası arasında toplu sözleşme imzalandı.

Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanan toplu iş sözleşmelerinin ilk ayağı TCDD Genel Müdürlüğü ile Demirol-İş Sendikası arasında imzalandı. Törende konuşan Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, liman özelleştirilmesinden elde edilen gelirlerin devlet demiryollarına aktarılması için Bakanlar Kurulu'nda ilk imzayı kendisinin attığını ifade etti.

Türkiye Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü ile DemirYol-İş arasında 22'inci Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı. Demiryolu işçilerinin de katıldığı imza töreninde, işçiler ?işte başkan işte sendika?, ?Türk-İş nerede biz oradayız? sloganları attı. 15 bin işçiyi kapsayan toplu iş kapsayan sözleşme ile birinci yılda yüzde 10'nun altında kalmamak kaydıyla tüm işçilerin çıplak ücretlerine yıllık 140 YTL zam yapıldı.

Ayrıca, ikinci yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci ayında ise yüzde 3 artış sağlandı. İşçiler zamlı maaşlarını Temmuz 2007'den itibaren almaya başlayacak. Toplu iş sözleşmesinin yürürlülük tarihi ile imza tarihi arasında oluşacak ücret ve diğer farklar imza tarihinden sonraki 4 ay içinde ödenecek.

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, toplu iş sözleşmelerinin imza gününü "harmanda hasat zamanına" benzeterek, ?Çalışanın hakkını alın teri kurumadan vermek ve hak edeninin hakkını geciktirmeden veriniz ilkeleri toplu iş sözleşmelerinde gözetildi. Çayda, fındıkta, buğdayda da benimsetilen ilkede insanımızın mağdur edilmemesidir? dedi.

Toplu iş sözleşmelerinde demiryolu işçilerinin hak ettiklerini aldığını dile getiren Yılmaz, geçici işçilerin de mağdur edilmeyeceğini kaydetti. Yılmaz, liman özelleştirilmesinden elde edilen gelirlerin devlet demiryollarına aktarılması için Bakanlar Kurulu'nda ilk imzayı kendisinin attığını ifade etti.

TCDD, 3 BİN 237 GEÇİCİ İŞÇİ İÇİN HAZİNE'YE BAŞVURDU

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, toplu iş sözleşmelerinin 5 Mayıs'ta başladığını hatırlatarak, bu sözleşme ile işçilerin ücretlerinde ve maktu sosyal ödemelerinde önemli artışlar sağlandığının altını çizdi.

Karaman, ?Çerçeve anlaşmasına göre, yüzde 10'un altında kalmamak üzere tüm işçilerin çıplak ücretlerine toplu iş sözleşmesinin birinci yılında aylık olarak 140 ytl zam verildi. Ayrıca tüm maktu ödemelerde yüzde 10 oranında artış sağlandı. Sözleşmenin ikinci yılın birinci altı ayında yüzde 3, yılın 2'inci altı ayında yüzde 3 daha artış sağlandı? diye konuştu.

Kamuda geçici işçi pozisyonlarında çalışanların sürekli işçi kadrolarına geçirilmeleri çalışmaların tamamlandığının altını çizen Karaman, 3 bin 237 geçici işçinin daimi kadroya geçemesi için Hazine Müsteşarlığı'na ve Devlet Personel Başkanlığı'na başvurulduğunu dile getirdi. Karaman, 2003 yılından bu yana demiryollarına yaklaşık 6 milyar dolar ödenek verildiğini anımsattı.

TOPLUMUN YÜZDE 95'İ TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİNDEN MEMNUN

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, 2007 yılının kamu toplu iş sözleşmelerinin ilkinin DemirYol-İş sendikası ile imzalandığını belirterek, ?Çoluk çoçuğunuzla ağız tadı ile aldığınız paraları yemenizi temenni ederim. 2007 yılında İMKB'den sonra imzalanan en güçlü toplu iş sözleşmesi? dedi. Emeğin verimliliği ile büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunun vurgulayan Kılıç, toplumun yüzde 95'inin toplu iş sözleşmelerinden memnun olduğunu kaydetti.

Düşük ücretlilerin yüzde 34'e varan zam aldığını, ortalama ücreti aşağı çekmeyen bir sözleşme olduğunu dile getiren Kılıç, geçici işçi statüsünde çalışmanın ne iş verimliliğine ne de aile şartlarına uygun düşmediğini belirtti. 2008 ve 2009'da 4a, 4b, 4c'ye tabi olan devlet memurları kanunun da mutlaka değişmesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, böyle bir uygulamanın dünyanın hiçbir yerinde olmadığını kaydetti.

ALDIĞIM ÜCRETİ HELAL EDİYORUM

DemirYol-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, demiryollarında 8 yıldır kadro sorununu olduğunu kaydederek, geçici işçi lafını geçici işçi olmayanın bilmeyeceğini dile getirdi.

Bu sıkıntının uzun süredir çekildiğinin altını çizen Atalay, ?Geçici işçilere kız vermezler. Bu çok ağır bir yük. Geçici hükümet döneminde 40 bin işçiye kadro verilirken, demiryolu işçisini kadroya almadılar? dedi. Demiryollarında tekerin işçi ve memurlar sayesinde döndüğünü vurgulayan Atalay, geçici işçilere DPT'nin ve Hazine'nin bakışını bildiklerini söyledi.

Demiryolu işçilerinin aldığı ücrete dün de bugün de razı olduğunu ifade eden Atalay, aldığı ücreti helal etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber