'Öğrenci kredi borcunuzu erteletin' çağrısı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversitede okurken aldığı öğrenim ve katkı kredisi borçlarını işsiz olduğu için ödeyemeyen 7 bin kişinin borçları ertelendi. Borcunun ertelenmesi için bir yılda 15 bin 400 kişi Yurtkur'a başvururken, şartları uymayan 8 bin 400 kişinin başvurusu reddedildi.

İşsiz ve herhangi bir sosyal güvenlik kurumuyla bağlantısı bulunmayan üniversite mezunlarının kredi borçlarını ertelediklerini vurgulayan Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur) Genel Müdürü Hasan Albayrak, işsiz mezunları 'borçlarını erteletmeye' çağırdı. Albayrak, "İş bulamayan borçlularımız bize dilekçeyle başvursun, hemen borçlarını erteliyoruz." dedi. Yurtkur müdürü Albayrak ayrıca, 760 bin üniversite öğrencisine verilen aylık 150 YTL'lik burs ve krediyi önümüzdeki yıl için yüzde 20 civarında artırmak için çalışma başlattıklarını açıkladı. Üniversiteden mezun olan bir öğrencinin kredi borcunu mezuniyetten iki yıl sonra ödemeye başladığını ve bu dönemde faiz uygulanmadığını ifade eden Albayrak, işsizlik nedeniyle kendilerine yapılan 15 bin başvuruyu normal buluyor. "Demek ki üniversite mezunu işsiz sayısı az. Üniversiteden mezun olduktan sonra öğrenci kendi alanında iş bulamıyor; ama başka dallarda çalışıyor." yorumunu yapan Albayrak, kamuoyuna yansıyanın aksine öğrencileri hacze vermelerinin söz konusu olmadığını vurguluyor. Öğrenci kredi ve burslarına haciz getirilemeyeceğine dair kanun çıkardıklarını hatırlatan Yurtkur müdürü, senelerce borcunu ödemeyenlerin takibi yaptıklarını söylüyor. Albayrak, "40 yılda kurumun tahsil ettiği tutar 27,4 milyon YTL iken, son dört yılda 732 milyon YTL topladık. Neticede devletin alacağının da bir şekilde tahsil edilmesi lazım. Böylece biz de daha fazla öğrenciye kredi verebiliyoruz" diyor. Israrla borcunu ödemeyen mezunlardan 79 milyon YTL'lik alacaklarının olduğunu kaydeden Albayrak, bunun da '20 yılın birikimi olduğuna' işaret ediyor.

Daha önce 9 ay ödenen bursları krediler gibi 12 ay boyunca verdiklerini hatırlatan Albayrak, önümüzdeki yıl için burs ve kredileri yüzde 15-20 civarında artırmak için hazırlık yaptıklarını belirtiyor. Her yıl burs ve kredileri enflasyonun çok üzerinde artırdıklarını, 4 yıl önce 45 YTL olan kredileri 2007 için 150 YTL'ye çıkardıklarını anlatan Albayrak, "2008'de burs ve kredi artışı geçmiş yıllardan farklı olmayacak. Daha yüksek bir artış yapmak için çalışıyoruz." diyor.

Erteleme nasıl oluyor?

26 Mayıs 2006 tarihinde yürürlüğe giren kanuna göre, 'öğrenim ve katkı kredisi borçlusunun Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur'la ilk defa ilişkilendirildiğinin tespitine kadar, ilgilinin talebi halinde borcunu ödemesi, kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak suretiyle ve birer yıllık sürelerle' uzatılabiliyor. Yurtkur ise Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur kaydı bulunmayanlardan, borç ödemesi başlamayanlar ile borçlarını hiç aksatmadan ödeyenlerin borçlarını erteliyor. İlgililerin erteleme için Yurtkur'a bir dilekçeyle başvurması gerekiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber