Demiryolu işçisinin en düşük maaşı bin dolar

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Demiryolları (TCDD) işçilerini kapsayan toplu iş sözleşmesi törenle imzalandı. Buna göre en düşük giydirilmiş ücret 1000 dolar seviyesine ulaştı.

Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz, maaşın çıktığı seviye ile ilgili, "Yaklaşık 18-20 yıl önce bir hukuk müşaviri olarak alınan ücret buydu ve biz aldığımız bu ücretle gurur duyardık. Türkiye'nin kalkındığını görüyoruz. Türkiye büyüdü, Türkiye kalkındı." değenlendirmesini yaptı. Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da sözleşmeyi, "Borska'da imzalanan Türkiye'nin en güçlü toplu sözleşmesinden sonra en başarılı sözleşme." diye niteledi. Sözleşmeye vicdanı rahat olarak imza attığını belirtti.Şirketin genel müdürlüğünde düzenlenen törende konuşan Bakan Yılmaz, toplu iş sözleşmelerinin, 'harmanda hasat sonu' gibi olduğunu belirterek, toplu iş sözleşmesiyle işçilerin imkanlar çerçevesinde hak ettiklerini aldığını dile getirdi. Hükümetin demiryollarına vermiş olduğu desteği bir kez daha anlatmanın zaman kaybı olacağını dile getiren Yılmaz, "Liman özelleştirmesinden elde edilen bütün gelirler TCDD'ye aktarılacak. Dolayısıyla demiryollarının geleceği bugünden daha aydınlıktır." dedi.

Türkiye'de emeğin verimliliği ile büyüyen bir ekonomi olduğunu vurgulayan Türk- İş Başkanı Kılıç da "Toplu sözleşmenin içeriği itibarıyla toplumda yüzde 95'e yakın genel memnuniyet vardır." ifadesini kullandı. İmzalanan çerçeve protokolüyle kamudaki düşük ücretlere yüzde 34'ü bulan zam yapıldığını, ortalama ücretlerin korunduğunu, ortalamanın üzerindeki ücretlerin de aşağıya çekilmesinin önlendiğini kaydetti. Geçici işçilerin kadroya alınması konusunda hükümetin ve Türk-İş'in önemli bir sınav verdiğini ifade eden Kılıç, iş verimliliğine, aile huzuruna uygun düşmeyen bir istihdam biçiminin oluşturduğu sorunların büyük oranda çözüldüğünü söyledi. Bu konudaki eksikliklerin mutlaka giderilmesi için mücadele edeceklerini de vurguladı. Kılıç, önümüzdeki yıllarda 4/C, 4/B, 4/A gibi parçalı istihdam yapılarının ortadan kaldırılması için çaba harcayacaklarını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber