Çankaya'da Türban'a sarı ışık

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan uzlaşı dedi,CHP lideri Deniz Baykal, Çankaya Köşkü'nde türbanlı eşe sarı ışık yaktı

Siyasi gündemin birinci maddesi cumhurbaşkanlığı seçimi

Meclis içinden uzlaşmayla seçilsin

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanının Meclis içinden ve uzlaşma ile seçileceğini söyledi. Uzlaşmanın dayatma olarak algılanmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ?Meclis dışından seçmek TBMM'nin itibarını zedeler. Uzlaşmaya evet, dayatmaya hayır? dedi.

AKP MYK, önceki gece Erdoğan'ın başkanlığında yaklaşık 4 saat süren bir toplantı yaptı. Seçimler nedeniyle 3 haftadır yapılamayan MYK toplantısında 22 Temmuz seçimlerine yönelik değerlendirmeler yapıldı. MYK'nın en önemli gündem maddesi ise Cumhurbaşkanlığı seçimi oldu.

Meclis'in itibarı

Erdoğan, 11. cumhurbaşkanının 22 Temmuz sonrasında oluşacak 23. dönem parlamentosunda seçileceğini söyledi. Parlamento dışından bir isme sıcak bakmadığını anlatan Erdoğan, ?Meclis dışından seçmek TBMM'nin itibarını zedeler. Cumhurbaşkanının bu yüzden parlamento içinden seçilmesi daha doğru olur? dedi. MYK üyeleri de Meclis dışından bir kişinin seçilmesinin karşı çıkarak, ?Meclis'te adam mı kalmadı'diye eleştiri yapılır. Yeni Cumhurbaşkanını 23. dönem arkadaşlar arasından çıkmalı? görüşünü dile getirdiler. Başbakan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşma arayacağı açıklamasını MYK üyelerine de anlattı. Alternatif isimler olacağını vurgulayan Erdoğan, ancak somut isimlerden bahsetmedi. Erdoğan, ?Uzlaşmaya varız. Ama azınlığın çoğunluğa tahakkümü şeklinde olmamalı. Dayatmaya hayır? yorumunu yaptı.

Laik ve ahlaklı olsun, türban sorun değil

CHP lideri Deniz Baykal, Çankaya Köşkü'nde türbanlı eşe sarı ışık yaktı. Cumhurbaşkanı olacak kişinin taşıması gereken nitelikleri ve uyması gereken kriterleri sıralayan Baykal, eşinin başının kapalı olması ihtimalini ise ?Kriterlerime uyulması halinde benim için sorun yoktur? dedi. Baykal, ?Kafamda isim yok. İsmi Türkiye ile birlikte arayacağız? diye konuştu.

Sarı ışık

Baykal, Başbakan Erdoğan'ın için ?Uzlaşırım? mesajı vermesi üzerine CHP Genel Merkezi'nde uzlaşma koşullarını açıkladı. Baykal, ?Cumhurbaşkanının eşinin başı kapalı olursa bunu nasıl değerlendirirsiniz?? sorusunu şöyle yanıtladı:

?Benim için önemli olan kriterlere uymasıdır. Anayasayı içine sindirmiş olmalıdır, anayasanın özü ile sorunu olmamalıdır. Dürüst, saygın ve ahlaklı biri olmalıdır. Herhangi bir siyasi partinin uzantısı olmamalıdır. Kriterlerimi söyledim . Uyulması halinde benim için sorun yoktur.?

Baykal'ın, cumhurbaşkanı seçilecek ismin taşıması gerektiğini söylediği nitelikler şöyle:

* Anayasa'nın öngördüğü anlayışı içine sindirmiş, Anayasa ile kavgası olmayan, gizli gizli Anayasayı değiştirmeyi amaçlamayan bir isim olmalı.

* Anayasayı içine sindirmiş olmalı, anayasanın özü ile sorunu olmamalı.

* Tarafsız, dürüst, ahlaklı, saygın bir isim olmalı.

* Sıcak siyasi çatışmanın içinden birisi olmamalı.

* Siyasi kimliği doğrultusunda oraya gelen birinin olmamalı.

* Siyasi kimliği değil kişisel nitelikleri önem taşımalı.

* İktidar kim olursa olsun, o iktidarla Anayasa içinde çalışacak biri olmalı.

* Parlamento dışından biri olmalı.

* Partiler karşısında tarafsız kalması ile güven veren biri olmalı.

* İyi niyetli bir işbirliği içinde olmalı.

* Hiçbir partinin gizli adamı, uzantısı olmamalı.

Şener olmaz

Baykal, Abdüllatif Şener'in cumhurbaşkanı adaylığı sorulunca ?Sayın Şener saygın bir isimdir. AKP hükümeti içerisinde yer aldığı dönemde kişisel yaklaşımını ortaya koydu. Ama bu ayrı bir iştir. Parti bağlantılarının dışında biri olmalıdır? dedi.

CHP lideri, Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçiminin kilitlenmesinden sonra ?uzlaşırım? deme noktasına gelmesine ise ?Günaydın? diye karşılık verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber