Yerli turist seçimden sonra umduğuna değil bulduğuna razı olacak

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yerli turistin tatil planlarının seçim sonrasına ertelenmesi ve bu yıl Rusya ve BDT ülkelerinden gelen turist sayısındaki patlama turizm sektörünü alarma geçirdi. Son iki yılda eklenen 60 bin yeni yatağa rağmen güneydeki otellerde boş oda bulmak şansa kaldı. Seyahat acentaları seçim sonrasına yaşanacak yığılma için güneyde daha fazla oda kapatma yarışına girerken, erken rezervasyon yaptırmayan tatilciler ise umduğuna değil bulduğuna razı olmak zorunda kalacak

Otellerden, tur operatörleri ve tatilcilere kadar herkesi seçim sonrası telaşı sardı. Yerli turistin tatil planlarının seçim sonrasına ertelenmesinin yanı sıra bu yıl Rusya ve BDT ülkelerinden gelen turist sayısındaki patlama güneyde boş oda bırakmadı. Seyahat acentaları yerli turistin talebini karşılamak için güneyde daha fazla oda kapatma yarışına girerken, erken rezervasyon yaptırmayan tatilciler ise umduğuna değil bulduğuna razı olmak zorunda kalacak.

23 Temmuz itibariyle başlayacak olan büyük hareketlilik 2006 yılını durgun geçiren oteller için ise tarihi bir fırsat oldu.

2007 Temmuz-Ağustos döneminin Türk turizm tarihinin en dolu ve hareketli dönemi olacağı belirtiliyor.

İç piyasadaki yığılma ile dış piyasalardaki talep artışının aynı döneme denk gelmesi fiyatlara da yansıdı. Geçen sene Antalya'da tatil yapmak isteyen bir Rus turist bir haftalık tatil paketini 580 dolar iken bu yıl aynı pakete 680 dolar ödüyor. Aynı durum yerli turist için de geçerli. Geçen yıl kötü giden sezon nedeniyle oteler fiyatlarında indirim yaparken, bu yıl yüzde 30 ila 40 arasında fiyat artışına gitti.

23 Temmuzdan itibaren söz konusu olacak yığılmadan Avrupalı tur operatörleri de nasibini aldı. Avrupalı turist erken rezervasyon yatırmakta geciktiği için odaları Rus tur operatörleri kaptı. Şimdi Avrupalı tur operatörleri de Antalya bölgesinde son dakika satışları için oda arıyor.

Otel sayısı iki katı çıksa hepsi dolar

İç pazarda hareketliliğin 23 Temmuz Pazartesi gününden itibaren ciddi olarak patlama yapacağını kaydeden Club İremtur İç Pazar Sorumlusu Gürkan Akün, "Bu dönemde Antalya'da 2 katı tesis ve yatak kapasitesi olsa dolar" diyor.

İç pazarda çoğu kişinin tatiline 22 Temmuz akşamından itibaren başlayacağını kaydeden Akün, "Herkes tatilini bu dönemde başlatmak istiyor. Bu yıl temmuz sonu ve ağustos ayı geçtiğimiz yıllara göre yüzde 70 daha yoğun olacak. Bizim daha önceden ayırdığımız garantili yerler olduğu için şu an için oda sıkıntımız yok. Ama bu dönemde talep artarsa özellikle güneyde oda sıkıntısı yaşanacaktır. Bu nedenle yerli turistlerin elini çabuk tutması gerekiyor. Çünkü elimizdeki kapasite belli" diye konuştu.

Geçen yıla göre iç pazarda erken rezervasyon oranlarında yüzde 100'e yakın artış olduğunu kaydeden Akün, "Club İremtur olarak bu yıl iç pazarda 50 bin kişiye tatil yaptırmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar bu sayı 36 bine ulaştı. Geçen yıl ise 38 bin kişiye tatil yaptırmıştık" dedi.

Son dakikacılar oda bulamayacak

Antalya'daki otellerde sadece seçim dönemine kadar bir boşluk olduğunu ama seçim sonrasında bu durumun devam etmeyeceğini kaydeden ETS Tur İç Pazar Sorumlusu Suat Özbek, "Seçimden sonra büyük bir patlama bekliyoruz" dedi. Özbek, şöyle devam etti: "Bu yıl yurtdışından da inanılmaz bir talep var. Antalya'da özellikle Rus pazarı çok iyi gidiyor. Sadece Rus pazarı değil, diğer pazarlar da temmuz ve ağustosta harekete geçecek. Bu nedenle otellerde boş oda bulma sıkıntısı kapıda. Yani bu yıl erken davranan tatilini istediği yerde yapabilecek. Biz otellerle kontratlarımızı daha önceden yaptığımız için şu an için bir sıkıntı yok. Ama bizimde iyi bir planlama yapabilmemiz için tüketicilerin erken rezervasyon yaptırması gerekiyor. Son dakika geldiğinde misafirlerimiz yer bulmakta sıkıntı çekecek. Nisan ve mayısta rezervasyon yaptıranlar çok avantajlı." Özbek, özellikle Antalya'daki otellerin doluluk oranlarından mutlu olduklarını belirterek, yeni açılan tesisler boşa açılmadığını dile getirdi.

Erken rezervasyon yaptırmayan yerli turistlerin seçim sonrasında yer bulmakta sıkıntı çekeceğini kaydeden CNN Tours İç Pazar Sorumlusu Banu Dikmen ise "Ağustos ayı için doluluk oranları çok iyi gidiyor. Şu anda 100 tane tesis varsa bunun 20'sinde yer bulunabiliyor. Yoğunluk bu şekilde devam ederse yerli turist istediği otel yerine boş olan otele gitmek zorunda kalacak. Çünkü bu yıl iç pazarın yanında yurtdışı pazarlarda çok iyi gidiyor. Bu da oda bulma konusunda sıkıntı yaşanmasına neden olacak. Yerli turistin tatilleri seçim sonrasında sadece bir iki aylık bir döneme toplandı. " açıklamasını yaptı.

Bölgedeki kapasite neredeyse doldu

Türkiye'de iç turizmde bu tarz sıkıntıların yaşanmaması için artık seyahat acentelerinin ve tüketicilerin erken rezervasyon sistemini daha cidiye alması gerektiğini kaydeden Akdeniz Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Osman Ayık, "Bu yıl iç pazarda ciddi bir büyüme var. Bunun yanında başta BDT ülkeleri olmak üzere Rusya ve Ukrayna gibi pazarlarda iki haneli büyüme rakamları var. Dolayısıyla yaşanan bu artışlar özellikle bizim bölgede olan kapasiteyi doldurmaya yetti. Bu nedenle seçimden sonra erken rezervasyonunun yaptırmayan iç pazar müşterisine yer kalmıyor. Bunun için artık tüketicilerin erken rezervasyon alışkanlığını elde etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

İç pazardaki artışın son iki yılda yüzde 100'e yaklaştığını kaydeden Ayık, sadece Antalya bölgesinde bu yıl 2 milyon yerli turistin tatil yapacağına dikkat çekti. Ayık, "Bu rakamın içerisinde hem kendi kendine gelen hemde acentelerle gelen yerli turist var. Bölgedeki otellerin büyük bir kısmı iki yıldır eklenen 60 bin yeni yatak kapasitesine rağmen dolu" diye konuştu.

2005'in rakamlarını geçebiliriz

Türkiye'nin turizmde pik yaptığı sezonların başında 2005 yılı geliyor. 2006 yılında kötü ber sezon geçiren sektörün en büyük hedefi bu yıl için 2005 yılı rakamlarını yakalamaktı. Özellikle Rusya, Ukrayna ve BDT ülkelerinde yaşanan yüzde 30-40'lara varan artışlar bu yıl turizmde 2005 yılı rakamlarının geçilebileceği sinyalini veriyor. Şu anda ilk 6 aylık dönemde geçen yıla göre yaşanan artış oranı yüzde 17. AKTOB Başkanı Osman Ayık, eylül ve ekim aylarında da Avrupa pazarında büyük talep beklediklerini belirterek, "Bu artışlar sürer ve Avrupa pazarı da hareketlenirse 2005 rakamlarını yakalar ve geçeriz. Şu anda bile mayıs, haziran ve temmuz rakamları 2005'in üstünde gidiyor. Bu rakamları Avrupa pazarı da desteklerse 2005 yılının üstünde bir artış gerçekleştiririz" dedi.

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu hafta içinde açıkladığı verilere göre, Haziran ayında Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17,13 artarak 2 milyon 774 bin 289 oldu. Ocak-Haziran dönemini kapsayan altı ayda gelenlerin sayısı ise geçen yıla göre yüzde 16,61'lik artışla 9 milyon 184 bin 321 kişi oldu. Yılın ilk yarısında gelenlerin sayısı 2006'da 7 milyon 876 bin 001, 2005'te ise 8 milyon 558 bin 25 olarak gerçekleşmişti. Yılın ilk yarısında gelen yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımında Almanya ilk sırada yer alıyor. Ocak-Haziran döneminde Almanya'dan Türkiye'ye gelenlerin sayısı 1 milyon 668 bin 150 kişi oldu. Gelen yabancı ziyaretçilerin ülkelere göre dağılımında Almanya'yı 927 bin 982 kişi ile Rusya Federasyonu izliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber