Özel sağlık kuruluşlarından hizmet alımı davalık oldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2007 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), ''Özel Sağlık Kurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi'' davalık oldu.

Bir işçi emeklisi, sözleşmenin muayene, tetkik ve tedavilerde sağlık hizmeti yararlanıcılarından ilave ücret alınabileceğine ilişkin maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle İdare Mahkemesinde dava açtı.

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED) üyesi Seyde Koç'un, Avukat Yavuz Dersan aracılığıyla açtığı davanın dilekçesinde, sözleşmeye göre sağlık kuruluşunun muayene, tetkik ve tedavi amacıyla yapılacak her işlem öncesinde hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alarak, ilave ücret talebinde bulunabileceğine dikkat çekildi.

''Yazılı onay'' şartının, hukuka aykırılığı ortadan kaldırmayacağı savunulan dilekçede, ''Bu koşulla hasta ve yakınlarının sıkıntıya ve zorlamaya sokulması hem makul ve hakkaniyetli hem de hukukun kabul edebileceği bir çözüm değildir. Bu uygulamayla sağlık hizmeti alacak olanların, sağlık kuruluşları elinde büyük bir açmaza ve çaresizliğe itileceği şüphesizdir'' denildi.

Düzenlenenin hukuki dayanağının bulunmadığı öre sürülen dilekçede, idarenin, 3. şahıslarla yapılacak sözleşmelerde, sigortalılar adına bu şekilde bir düzenleme yapabilme yetkisinin bulunmadığı iddia edildi.

Düzenlemenin, Anayasa'daki eşitlik ilkesi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal hukuk devleti olmasına ilişkin hükümlerine aykırı olduğu öne sürülen dilekçede, sözleşmenin ilgili maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talep edildi.

TİED Hukuk Danışmanı Cafer Tufan Yazıcıoğlu, sözleşmenin, özel sağlık kuruluşlarının sigortalı ve emeklilerden ilave ücret alabilmesinin mevzuata aykırı olduğu görüşünü savunarak, ''Bu hüküm üniversite hastaneleri için hazırlanan sözleşmede yoktur. Sigortalı ve emekliler arasında eşitsizlik yaratan bu düzenleme sözleşmeden çıkarılmalıdır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber