İdarî yargıya atanan her 4 hâkimden sadece 1'i hukukçu

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hukuk fakültesi mezunu olmayanların hakimliğe atanmaları eleştiri konusu olurken idari yargıda hukukçu olmayan hakimlerin sayısı giderek artıyor. Kısa bir süre önce idari yargı hakimliği yazılı sınavını kazanan 482 aday arasında Adalet Bakanlığı'nın yaptığı mülakat sonucunda 100 kişi idare mahkemelerine hakim olarak görevlendirildi.

İdarî yargıda görev yapan 600'ü aşkın hâkimin 400'ü hukuk fakültesi mezunu değil.

Mesleğe başlayan 100 hakimin sadece 23'ü hukuk fakültesi mezunlarından seçildi. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 19, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 4, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 4, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 8, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 3, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülesi'nden ise 13 kişi mülakatı kazanarak idari yargı hakimliğine atanmaya hak kazandı.

Türkiye'de vatandaşlarla kamu kurum ve kuruluşları arasındaki davalara bakan 25 bölge idare mahkemesi, 52 idare mahkemesi ve 49 vergi mahkemesi bulunuyor. Her biri 3'er kişilik heyetten oluşan bu mahkemelerde yaklaşık 400 hakim görev yapıyor. Ayrıca idari davaların temyiz incelemesini yapan Danıştay'da da 95 üye ve 250 tetkik hakimi var. Hukuk fakültesi mezunu olmayanların sayısının fazla olması nedeniyle 3 kişilik heyetten oluşan bazı mahkemelerde hiç hukukçu hakim yer almıyor.

Hukukçular, hakimliğin hukuk formasyonu gerektiren bir meslek olduğunu belirterek bu uygulamanın idari yargı kararlarını tartışmalı hale getirdiğine dikkat çekiyor. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, hukuk fakültesi mezunu olmayan, hukuk felsefesi almamış bir kişinin hakimlik yapmasının doğru olmadığını belirtiyor. Hukuk mezunu olmayanların idare mahkemelerinde hakimlik yapmalarında sakınca görülmezken, yıllarca idari yargıda görev yapmış hakimler, hukuk fakültesi mezunu olmadıkları için avukatlığa kabul edilmiyor. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu olan ve 10 yıla yakın bir süre idari yargı hakimi olarak görev yapan bir kişi 2002 yılında avukatlık yapmak için Van Barosu'na başvurmuş; ancak baro bu talebi kabul etmemişti. Karar yargıya taşınmış ve son kararı veren Anayasa Mahkemesi, "avukatlık talebinin reddedilmesini" Anayasa'ya uygun bulmuştu. Hukukçular avukatlık yapmasına izin verilmeyen kişilerin hakim olmasının da kabul edilemeyeceğini belirterek bu çelişkinin düzeltilmesini istiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber