Erdoğan'ın 'son kararı': En iyisi halkın seçmesi

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 09:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, AKP'nin 'meclis dışından bir cumhurbaşkanı adayına sıcak bakmadığını' belirtirken, önerinin sahibi CHP lideri Deniz Baykal'a yüklendi. "Sayın Baykal, daha baştan, yeniden mızıkçılığa başladı" diyen Erdoğan, Köşk seçimi için en ideal olanın millete gitmek olduğunu söyledi.

Erdoğan, BM Gıda ve Tarım Örgütü Alt Bölge Ofisi'nin açılışında ve akşam saatlerinde Fox Tv'de katıldığı canlı yayında özetle şu açıklamalarda bulundu.

Baykal kaçmasın: Biz şu anda parlamento dışından bir cumhurbaşkanı adayına sıcak bakmıyoruz. Yarın da bakmayacağız. Çünkü bu parlamento, kendi içinden bir cumhurbaşkanı çıkarmaya muktedirdir. Sayın Baykal, daha baştan, yeniden, hemen mızıkçılığa başladı. Çünkü seçim sonrası durumu görüyor. Bu yüzden şimdiden kendine zemin hazırlıyor. Kapıları kapatmasın. Eğer sayın Baykal, hakikaten bu ülkede bir cumhurbaşkanı seçilmesini istiyorsa millete gitmekten de kaçmasın.

Cumhura gidelim: Şu andaki yasaya göre, parlamentoda bir seçim söz konusu. Ama Baykal, istiyorsa buyursun millete gidelim. Partisinin adı Cumhuriyet Halk Partisi... Gidelim cumhura, cumhur da reisi seçsin. Ülkenin geleceğini tıkama adına çeşitli, böyle varyasyonların içine girmenin anlamı yok. 'Uzlaşma' diyorsa, demokraside uzlaşma birinin dayatmasına 'Evet' demek anlamına gelmez. Demokrasilerde azınlığın tahakkümü asla olmaz.

Egemenlik milletin: Eğer parlamentoda bu işi yapacaksak, parlamentoda bu işi çözelim. Eğer parlamentoda bu iş olmuyorsa, olmayacaksa, buna sıcak bakmıyorsa o zaman gidelim millete. Millet kimi seçerse, başımız gözümüz üstünde yeri var. Kaçma milletten. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir' demiş. Eğer milletinse arkadaş, gidelim millete.

En ideal olanı: (Mehmet Sağlam'ın aday gösterileceği iddiaları hatırlatılınca) Bunları konuşmak için erken. Ben gazeteci arkadaşla farklı şeyler konuştum ama bunlar farklı yorumlanıyor. Önce tablo ortaya çıkar, sonra bunlar konuşulur. Ama ben diyorum ki, en ideal olanı, en yakışıklı olanı, güzel olanı millete gitmektir. Buyurun, millete gidelim, millet kararını versin. Yeni kurulacak parlamentonun, şu andaki mevcut yasaya göre, kendi içinden seçmesi gerekiyor. Ama bu yasada hemen kalkar da bir değişikliğe gidilirse, bu değişiklik yapılabilir ve ondan sonra da süratle hemen millete gideriz. İşi bitiririz. (Referandumu öne çekmenin de seçenekler arasında olup olmadığı sorusuna) Tabii, sayın Cumhurbaşkanı'na bizim o iade edileni tekrar gönderme imkânımız var"

Önce Gül'ün iradesini görmeliyiz

Gül'ün iradesi önemli: 'Farklı isimler çıkabilir mi?' diye sordular. Benim için, daha önceki desteklediğimiz adayımız olan sayın Gül'ün iradesi çok önemli. O iradeyi görmemiz lazım. Sonra otururuz, birlikte değerlendirmesini yaparız. Sonra da adımımızı atarız. Uzlaşma ararken önünüze şartlar koşulursa; mesela, 'Biz kesinlikle parlamento içinden istemiyoruz...' Dur bakalım!.. Bir kere 550 vekile saygısızlık demektir. Bu ülke, parlamento içinden cumhurbaşkanlarını görmüştür; dışından olanı da görmüştür. Hangilerinden daha fazla faydalanıldığı ortadadır. Parlamento dışından bir aday düşünmüyoruz.

'Sınır ötesinin bedeli var'

Sağlıklı süreci gölgelemeye gerek yok: (Gül'ün sınır ötesi operasyon konusunda Sarıkamış muharebelerini hatırlattığının belirtilmesi üzerine) Bu tür şeyleri konuşmak bana göre ideal değil, bu tür şeylerin kararını almaktır aslolan. Karar verildikten sonra bu tür matematik hesaplara girilmez. Bu işin bir bedeli vardır. Bedel ne uğrunadır? Zaferi sağlama uğrunadır. Seçime 10 gün kaldı. Bütün vekiller, liderler arazide. Bunlara rağmen böyle bir şey olması gerekiyorsa, bunlar yapılır. Ama gerekmiyorsa, böyle bir muaccel durum yoksa kalkıp şu andaki sağlıklı süreci gölgelemeye de gerek yok.

Erdoğan gündüzki açılışla Fox Tv'deki program arasında da arabesk ağırlıklı radyo kanalı Kral FM'de canlı yayına katıldı. Başbakan konuğu olduğu dj Mehmet Akbay, nam-ı diğer Gezegen Mehmet ile eski dost. Erdoğan'ın Kral FM'in sadık bir dinleyicisi olduğunu Akbay daha önce açıklamıştı. Akbay, Erdoğan'ın sevdiği şarkılardan oluşan bir paketi olduğunu ve istediği zaman çaldıklarını anlatmıştı. Akbay, Başbakan'ı cep telefonundan aracı olmadan arayabilen az sayıda insandan biri. Erdoğan, Gezegen Mehmet için kız istemeye gitmiş ve nikâh şahidi olmuştu.

AKP gergin ve kafalar karışık

Başbakan Erdoğan'la Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı konusunda çelişen açıklamaları yüzünden AKP gergin. Erdoğan, hatfa başında "11. cumhurbaşkanını TBMM seçecek. Köşk için Meclis'te uzlaşma arayacağız" dedi. Bu çıkış Gül'ün aday gösterilmeyeceğinin işareti olarak yorumlandı. Ancak Gül, gerek meydanlarda gerekse verdiği mülakatlarda Erdoğan'ın olumsuz sinyallerine karşın adaylığının sürdüğünü vurguluyor. "Benim adaylığım, parti içi değerlendirmeler, anketler ve grubun görüşüyle belirlendi. Meydanlar da adaylığımı istiyor" diyor. Gül'ün bu yaklaşımıyla Erdoğan'a 'Adaylık hakkım; önüm kesilmemeli' mesajı vermek istediği konuşuluyor. AKP kulislerinde, Erdoğan'ın Gül'ü 'uzlaşma listesine' koymasının düşük olasılık olduğuna dikkat çekiliyor. Erdoğan'ın Gül'ü incitmemek için açık dille "Gül ortak adayımız değil" demediği belirtiliyor.

AKP'de, Erdoğan'ın renk vermemesine karşın Köşk için 'uzlaşma listesi' de konuşulmaya başlandı. Beşir Atalay, Vecdi Gönül, Köksal Toptan ve Mehmet Aydın'ın yanı sıra, yeni transferlerden Mehmet Sağlam ve Zafer Üskül'ün de adı geçiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber