MEB'den OKS sonuçlarına ilişkin açıklama

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2007 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) sonuçlarıyla ilgili, bir kısım art niyetli kişilerin, ''sahte sınav sonuç belgeleri hazırladığı, bunun Bakanlık internet sitesinden alındığı, böylelikle Bakanlığın aynı gün içerisinde iki farklı sınav sonucu ilan ettiği'' gibi gerçekle ilgisi olmayan karalamalar yapmaya çalıştıklarını belirterek, bu tür belgelerin hiçbir resmi geçerliliği olmadığını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, OKS'ye ilişkin son günlerde kamuoyunda yanlış anlaşılmalara sebebiyet verecek özellikteki bazı gelişmelerden dolayı açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Açıklamada, 818 bin 359 adayın katıldığı OKS 2007 sonuçlarının 9 Temmuz'da ilan edildiği, sonuç bilgilerinin aynı gün Bakanlık internet sitesinde yayımlandığı hatırlatıldı. Açıklamada, şöyle denildi:

''Ancak aynı gün ve devamında Bakanlığımıza ulaşan bilgilerden, bir kısım art niyetli kişiler tarafından, veli ve üçüncü şahısları aldatmaya yönelik sahte sınav sonuç belgelerinin hazırlandığı, bunun Bakanlık internet sitesinden alındığı, böylelikle bakanlığın aynı gün içerisinde iki farklı sınav sonucu ilan ettiği gibi gerçekle ilgisi olmayan karalamalar yapmaya çalıştıkları müşahede edilmiştir.

Öncelikle kamuoyunun bilmesi gereken gerçek şudur: Bu tür belgelerin hiçbir resmi geçerliliği söz konusu değildir. OKS sonuçlarına göre, öğrenci kayıtları tamamen elektronik ortamda ve internet üzerinden yapılmaktadır.''

Bakanlık internet sitesinde yer alan sınav sonuçlarının, oldukça güvenli bir ortam üzerinde yayınlandığı, uzun hazırlık aşamalarından sonra kullanıcının görebileceği hale geldiği belirtilen açıklamada, bu nedenle de çok kısa süre içerisinde farklı sonuç oluşturacak veri değişikliği yapılmasının teknik olarak mümkün görülmediği vurgulandı. Açıklamada, şöyle devam edildi:

''Bu yola başvurarak elde edilen sınav sonuç belgeleri, Bakanlığımız Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü teknik görevlilerince incelenmiş ve çok basit bir yolla en alt düzeyde bilgisayar kullanıcılarının bile düzenleyebileceği özellikte ve acemiliklerle dolu bir sahtecilik olduğu kanaatine varılmıştır.

Söz konusu durum, Bakanlığımızca yürütülen bütün merkezi sistem sınavlarına kuşku ve endişeyle bakılmasına sebebiyet verecek türden bir uygulama olarak değerlendirilmekte olup, evrakta sahtecilik suçu işleyen bu işin sorumlularına yönelik her türlü yasal işlemin yapılması sağlanacaktır.

Ancak burada dikkate alınması gereken temel husus, yarınımızın teminatı olan yavrularımızın bu türden sahteciliklere alet edilmeleridir. Bu ve benzeri teşebbüsler, karneler üzerinde yapılan tahrifatlara benzer bir sahtecilik olayıdır.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber