Havalimanı vaadi Mersin ile Adana'yı birbirine düşürdü

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçimlere kısa bir süre kala vaat yarışı son hızla sürüyor. Bazen aynı partiden aday olanların vaatleri aday oldukları kentleri bile birbirine düşürebiliyor. Mersin'de AK Parti'den aday olan Kürşad Tüzmen'in "Mersin'e havaalanı kuracağım" sözleri, bunun son örneği. Tüzmen'in açıklamaları üzerine Ulaştırma Bakanlığı Mersin'de 250 milyon dolara malolması beklenen ve Çukurova Havaalanı ismi ile hizmet vermesi planlanan havaalanı için yer tespiti çalışmalarına başladı. Bu durum Mersin'de bayram havası estirdi. Buna karşılık Adanalılar bu vaade kızgın. Çünkü Mersin'e kurulacak havaalanının Adana Havaalanı'nın işlevsizleşmesi ve kapanması anlamına geleceği görüşünde.

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, Adana Havaalanı'nın Tarsus'a, Mersin'e ya da Erdemli'ye taşınacağına dair ortaya atılan görüşlerin, gelecekte Mersin ve Adana'nın ortak projelerde birlikte yer almasına ve yakınlaşmasına zarar vereceğini söyledi. Gümüş, ?Havaalanı sorununu, iki kentin milletvekilleri, milletvekili adayları, sivil toplum örgütü yöneticileri arasındaki söz düellosuyla çözülemez. Biz iki kent arasında uzun süredir devam eden ve her iki kente de zarar veren rekabeti bitirmeye çalışırken bu tür polemikler yakınlaşma ve iş birliği çabalarını sekteye uğratır? dedi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman ise kararın bölge açısından faydalı sonuçlar doğurucağı fikrinde.

'Mantıklı açıklaması yok'

Seçim bölgesini Gaziantep'ten Mersin'e kaydırılan Tüzmen, Mersin'deki çalışmaları sırasında kenti bir ?marka? haline getireceklerini söyledi. Bunun için yapacaklarını sıralarken, Mersin'e havaalanı kurma sözü de verdi. ?Adanalılar alınganlık göstermesin ama Şakirpaşa Havaalanı şehir içinde kaldı" diyen Tüzmen'in açıklamaları yerel gazetelerde büyük yankı buldu.

Tüzmen'in vaadinin mantıklı açıklaması olamayacağını söyleyen Özgümüş, "Havalimanın yerini 30 kilometre kaydırmak nasıl bir seçim vaadidir anlayamıyoruz" dedi. Adana Şakirpaşa Havaalanı'nın bölgenin merkezinde yer aldığını belirten Özgümüş, kaydırılması durumunda il ve ilçelerde ciddi bir sıkıntı yaşanacağını vurguladı.

'Adana çok içeride kaldı'

Son dönemde dünyanın birçok yerinde yap-işlet-devret modeliyle havaalanı kurulduğunu anlatan Özgümüş, şöyle devam etti: "Özel sektör karlı görürse işe giriyor ve 10-15 yıl sonra devlete teslim ediyor. Şimdi Mersin, Tarsus ya da Erdemli için bu yöntem denenebilir. Adana'daki havaalanına dokunulmadığı ve kamu kaynakları heba edilmediği sürece, özel sektör havaalanı yaparsa kimsenin söz söylemeye hakkı olmaz. Bu konu da iki kardeş kent arasında polemik konusu olmaktan çıkar.?

Adana Havaalanı'nın şehir içinde kaldığını ve bölgenin uluslararası bir alana ihtiyacı olduğunu dile getiren Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadri Şaman ise Adana'da yer alan havaalanının kargo taşımacılığına yönelik kullanılabileceğini söyledi. Şaman, "Bu konu 10 yıl öncesinin konusu. Havaalanı Mersin'e kurulacaktı. Sonra olmadı. Kürşad Bey Adana'daki havaalanı kapatılsın demiyor. Yeni bir havalimanı kurmak lazım diyor. Bakanlıktan yer tespiti için geçtiğimiz günlerde bir heyet çalışma yaptı. Ancak henüz havalimanın nereye kurulacağı belli değil" diye konuştu.

ADAYLARDAN KİM, HANGİ VAATTE BULUNDU

KÜRŞAD TÜZMEN/MERSİN

* Yıllar önce temeli atılmış Aksıfat Projesi tamamlanacak. Toroslar'ın temiz, berrak suyunu Mersin'e gelecek.

* İptal edilen sahil bandı projesi için yasa değişikliği yapılacak.

* Tarıma özellikle de narenciye ve üzüme teşvik verilecek.

* Organik tarım çalışmalarına büyük önem verilecek.

MEHMET ALİ ŞAHİN/ANTALYA

* Antalyaspor'un resmi internet sitesinde, "Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin'in girişimleriyle Vakıfbank, kulübümüze 500 bin YTL'lik reklam desteği sağladı" denildi.

* Hal yasası'ndaki sorunlar çözülecek

* Turizmde yaşanan sıkıntılar çözülecek

KEMAL UNAKITAN/ESKİŞEHİR

* THY Eskişehir'e seferlere başlayacak. (Başladı)

* Eskişehir spora 1.5 milyon YTL ödenek sağlanacak. (Sağlandı)

* Ünlü fulbolcu Sergen transfer edilecek. (Edildi)

* Ankara'nın yolu Eskişehir'den geçecek.

DENGİR MİR FIRAT/ADANA

* Mensa'nın kurtarılması için elimizden geleni yapacağız

* Salama birliklerine KDV indirimi getirmeyi düşünüyoruz

* Emeklilerin 14 milyar YTL'lik nemalarını ödeyeceğiz

* Düşük maaşlı emekliye daha yüksek zam vereceğiz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber