Reformlar AKP'ye oy kaybettirebilir

Haber Giriş : 13 Temmuz 2007 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İngiliz Economist dergisi, son sayısında kadınlara yönelik reformların 22 Temmuz seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy kaybettirebileceği yorumunu yaptı.

Economist, seçimlerde kadınların rolünü değerlendiriyor

Seçimlerde kadınların rolünün önemli olacağı belirtilen yazıda Türkiye'de cinsiyet eşitliği konusunda tablonun hala "karanlık" olduğu öne sürülyor.

Economist, "Türkiye, Avrupa'da kadınların mecliste en az temsil edildiği ve kadınlar arasında okuma yazma oranının en düşük olduğu ülke" diyor ve Türkiye'de kadınlara yönelik şiddette artış olduğunu ekliyor.

Dergiye göre Adalet ve Kalkınma Partisi hükümeti, Atatürk döneminden bu yana kadınlara yönelik en radikal reformları gerçekleştirdi.

Türkiye'de artık erkekler resmen ailenin reisi değil, kadınların da çalışmak için eşlerinin rızalarını almalarına gerek yok. Mağdur ettikleri kişilerle evlenmeleri halinde tecavüzcüleri cezadan kurtaran yasalar artık yürürlükte değil.

Yeni yasalar ise evlilik içi tecavüzü de suç sayıyor, namus cinayeti işleyenlere daha az ceza verilmesini de önlüyor.

Tüm bu değişiklikleri sıralayan Economist, AKP'nin kadın haklarına yönelik gayretlerinin belki de, daha dindar bir seçmen tabanı olan partinin oy kaybetmesine neden olabileceğini savunuyor.

Dergi AKP'nin reform gayretlerinin arkasında ise bu reformlara inanmaktan çok, Avrupa Birliği'ni tatmin etme isteğinin bulunduğu yönünde iddialar olduğunu da aktarmış.

Economist buna kanıt olarak da, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üç yıl önce zinayı suç saymaya çalışmasının gösterildiğini vurguluyor.

bbctürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber