Referanduma 19. madde krizi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 14 Temmuz 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa değişiklik paketine son anda eklenen ?Geçici 19'uncu madde'deki ?11. cumhurbaşkanı? ifadesi yeni bir krize sebep oldu.

Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin Anayasa değişikliği konusundaki tartışmalar bitmek bilmiyor. Sezer tarafından referanduma sunulan değişiklik paketine, Anayasa Komisyonu?nda son dakikada eklenen ve ?11. Cumhurbaşkanı? nın halk tarafından? seçileceğine ilişkin ibarenin yer aldığı ?Geçici 19?uncu Madde' yeni bir krize yol açtı. Muhalefet, bu madde yüzünden Meclis? te cumhurbaşkanının seçilmesi durumunda paketin referanduma sunulamayacağını belirtiyor, iktidar ise ?geçici madde? düşer, referandum süreci devam eder görüşünde. AK Partili milletvekilleri tarafından verilen ve ?Geçici 19. Madde" olarak pakete giren düzenlemede, ?Onbirinci Cumhurbaşkanı seçiminin ilk tur oylaması, bu Kanunun Resmi Gazete?de yayımını takip eden kırkıncı günden sonraki ilk Pazar günü, ikinci tur oylaması ise ilk tur oylamayı takip eden ikinci Pazar günü yapılır" hükmüne yer veriliyor.

ÇİFTE YANLIŞ YAPILDI

Muhalefet ?Onbirinci Cumhurbaşkanı? ibaresini gerekçe göstererek, 11. Cumhurbaşkanı? nın Meclis tarafından seçilmesi durumunda, paketin referandum sürecinin askıya alınması gerektiğini belirtiyorlar. 11. Cumhurbaşkanı Meclis tarafından seçilirse, o kanunun uygulanabilirliği kalmayacağı için rafa kalkacağını dile getiriyorlar. Yine geçici madde de yer alan ?kırkıncı gün? ibaresinin de dolduğu belirterek yine paketin bu yüzden bile ?kadük? kalabileceğine dikkat çekiyorlar. Muhalefetin bu iddiasına karşı çıkan AK Parti Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, ?11. Cumhurbaşkanı TBMM tarafından seçilirse, o zaman o geçici madde paketten düşer. Ama, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ilişkin değişiklik referanduma sunulur. Muhalefet boşuna uğraşmasın. Cumhurbaşkanını eninde sonunda Türkiye? de halk seçecek" restini çekti. Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek ise, ?Anayasada pek çok konuda boşluk var. Herkes görüşünü doğru gibi söylüyor. 11. cumhurbaşkanını meclis seçerse o madde düşer, paket düşmez. Ona bakarsanız, 1982 Anayasası? nda yer alan ve bugün uygulanabilirliği kalmayan pek çok geçici madde var" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber