Türkan Saylan'ın biyografisini e-posta ile arkadaşına gönderen profesöre soruşturma

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Temmuz 2007 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Bursa Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) rektörlük, bir öğretim üyesini 'üçüncü şahsa ait biyografi bilgilerini' üniversite tarafından sağlanan e-posta adresinden yaymak suçlamasıyla soruşturma açtı.

UÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Sürmen'in başı geçtiğimiz mayıs ayında e-posta kutusuna gelen 'Türkan Saylan kimdir?' başlıklı bir yazı yüzünden dertte. Sürmen, zincir e-mail olarak binlerce kişinin posta kutusuna düşen metni öğretim üyesi arkadaşlarına gönderince yazan veya yayınlayan olmadığı halde ilginç uygulamalarla karşılaştı. UÜ Rektörlüğü, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Türkan Saylan'ın kişilik haklarına saldırı iddiasıyla soruşturma açarak Sürmen'in '@uludag.edu.tr' uzantılı e-posta adresini bloke etti. Rektörlüğün, bununla da yetinmediğini söyleyen Sürmen, verdiği savunma metninde kullandığı ifadeler nedeniyle TÜBİTAK tarafından önerilmesine rağmen Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Anlaşması Türkiye uzman delegasyonunda görev alması için gereken izni vermediğini belirtti.

Başkası adına soruşturma açmanın mantığını anlayamadığını ifade eden Sürmen, şöyle konuştu: "Sana gelen maili sen niye onu başkalarına gönderdin diye bir soruşturma açma şekli bana çok garip geliyor. Çünkü birinci dereceden bunları neden ilgilendirdiğini anlamak mümkün değil. Eğer bir sorun varsa bu hanım idari olarak bana dava açabilir. En azından bir mantığı olur." UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ise devletin sağladığı e-posta adresinden bir profesörü kötüleyici metinlerin gönderilemeyeceğini söyledi.

Rektörlüğün öğretim üyelerinin e-posta işlemlerini nasıl kontrol ettiği ise merak konusu. Demokratik olan hiçbir alanda böyle bir uygulamayla karşılaşılamayacağını belirten Sürmen, yaşananları komik bulduğu için savunmasını alaycı bir dille yazdı. Rektörlüğe sunduğu savunmasının hemen ardından '@uludag.edu.tr' uzantılı e-posta adresinin bloke edildiğini ifade eden Sürmen şunları söyledi: "Ben herhangi bir maili yorum yazmadan yollarsam sen bunun kötü niyetli olduğunu nereden bilebilirsin ki? Savunmamdaki sözler belki dokunmuştur. Yapılanın hukuki olmadığını alaycı bir dille ifade ettim. Belki ona kızmışlardır." Sürmen savunmasında dile getirdiği ilginç ifadelerden birini ise şöyle aktarıyor: "Böyle bir soruşturma 'Dünyanın ilk 500 üniversitesi arasında niye Türkiye'nin bir tane üniversitesi bile yok?' sorusuna cevap teşkil eder niteliktedir."

AB görevine izin çıkmadı

Prof. Dr. Ali Sürmen, TÜBİTAK tarafından Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Anlaşması Türkiye uzman delegasyonunda görev alması için önerilen öğretim üyelerinden biri. Sürmen'in görevine başlaması için görev yaptığı bölüm, dekanlık ve rektörlükten izin alması gerekiyor. E-posta nedeniyle geçirdiği soruşturmanın çok talihsiz bir zamana denk geldiğini kaydeden Ali Sürmen, rektörlüğün Türkiye'ye Avrupa'da temsil etmesi için gereken izni vermediğini söyledi. Bilgi edinme hakkını kullanarak TÜBİTAK'tan sorduğunda rektörlüğün izin vermediği bilgisini edinen Sürmen, yaşadıklarını özgürlük ve demokrasi açısından çok acı bulduğunu aktardı.

UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ise devletin bilimsel çalışmalarını yürütmesi için öğretim üyelerine tahsis ettiği e-posta adreslerinin söz konusu amaçlar için kullanılamayacağını ileri sürdü. Soruşturmayı doğrulayan Rektör Yurtkuran, "Bir hanım profesörü kötüleyen yazıları devletin sağladığı mail adresinden nasıl gönderebilirsiniz?" diye konuştu. Rektör Yurtkuran, Sürmen'in AB delegasyonunda görevlendirilmesine izin vermediğine ilişkin iddia hakkında ise şöyle konuştu: "İsim olarak istediler bizden. Ama iki yıldır üniversitemizin görevlisi olarak Suudi Arabistan'da ders veriyordu. Daha yeni geldi Türkiye'ye. Biraz da burada hizmet etsin."

'PKK'lılara burs verdi' iddiası

ÇYDD Başkanı Türkan Saylan'la ilgili sanal ortamda çok sayıda zincir e-posta dolaşıyor. Geçtiğimiz mayıs ayının sonlarında www.antiulusal.wordpress.com ve www.iyibilgi.com adlı internet siteleri Saylan'a ait olduğu ileri sürülen bir biyografi yayınladı. ÇYDD'nin PKK'lı öğrencilere burs verdiği, bölücülük yaptığı ve Saylan'ın annesinin Hıristiyan olduğu gibi iddiaları içeren metin, binlerce kişinin e-posta adreslerine ulaştı. Şaşırtıcı bilgilerin yer aldığı e-postalardan biri de UÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Ali Sürmen'e geldi. Ali Sürmen, kaynağı belli olmayan metni üzerine hiçbir yorum eklemeden aynı üniversitede görev yapan öğretim üyesi arkadaşlarına da gönderdi. Bunu öğrenen UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran harekete geçerek Sürmen hakkında soruşturma açtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber