Havayollarında kayıp bagaj sorunu bitmiyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Temmuz 2007 16:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaz döneminde seyahat edenlerin sayısının artmasıyla yolcuların en çok karşılaştığı bagaj sorunu yeniden gündeme geldi. Hava yoluyla seyahat eden yolcuların 'kayıp bagaj' sorunu bitmiyor. Uçaktan indikten sonra, bagajlar yanlışlıkla başka bir uçağa yüklenip karıştırılabiliyor. Birçok yolcunun bagajlarının uçuş sonrası kaybolması, yolcuların zor anlar yaşamasına neden oluyor.

Bagajların alınması sırasında herhangi bir kontrolün olmaması kayıp bagaj sayısını daha artıyor. Kötü niyetli kişilerin de rasgele bagaj alması bazı yolcuların mağdur olmasına neden oluyor. Bagajını kaybeden ya da çaldıran yolculara firma yetkilileri, "Yapacak bir şey yok. Her yerde aynı sistem var. Bagajlar alınırken bir kontrol sistemi yok" cevabını veriyor.

Hava yoluyla seyahat eden son mağdurlardan biri de 62 yaşındaki emekli Necdet Akman. Emekli bankacı olan Akman, Elazığ'ın Maden ilçesindeki dostlarını görmek için İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan bindiği uçakla Diyarbakır'a geldi. Pegasus firmasını tercih eden Akman, Diyarbakır'a indiğinde görevlilere 'kendilerine verdikleri güzel hizmetten' dolayı teşekkür etti. Uçaktan indikten sonra bagajını bulamayan Akman, bagaj kayıp bürosuna başvurarak yardım istedi. Kaybolan bagajı hakkında rapor tutulan Akman, bagaj sisteminin yanlışlığından yakınıyor. Dost ve akrabaları için aldığı hediyelik eşya ile sağlık karnesi gibi eşyaların bulunduğu bagajın kaybolması Akman'ı derinden üzmüş. Akman, bagajının çalınmış olabileceğini düşünüyor.

Otobüs firmalarındaki bagaj sisteminin hava yolu firmalarınkinden daha güvenli olduğunu anlatan Akman, "Otobüse binildiği zaman muavin sana bir fiş veriyor. Seyahat sonrasında fişi göstererek bagajını alabiliyorsun. Fakat hava şirketlerinde böyle bir uygulama yok. Bagajı olmayan kötü niyetli bir kişi bile banttan gelen bir bagajı alabiliyor" şeklinde konuştu.

Uçaktaki bagajları teslim alan Çelebi Hava Servisi yetkililerine başvurduğunu anlatan Akman, yetkililerinin kendisine Türkiye'deki bagaj sisteminin yanlış olduğunu anlattığını söyledi. Akman, şöyle dedi:

"Kayıp bürosunun yetkilileri yapacak bir şey olmadığını söylüyor. Onlar da bana sistemin hatalı olduğunu, bagajlar alınırken en azından birinin kontrol edilmesini gerektiğini söylediler. 'Maalesef sistem böyle' diyorlar. Form doldurmaktan başka bir yardımları olmuyor."

Pegasus firmasının yetkilileri de bagajların sorumluğunu İstanbul'da HEAŞ Hava Servisi ile Diyarbakır'da Çelebi firmasının üstlendiğini dile getiriyorlar. Pegasus yetkileri, şu açıklamayı yaptılar: "Bütün hava yolu firmalarında sistem böyle işliyor. Türk Hava Yolları'nda da böyle. Biz yolcu taşıma ve bilet satışlarından sorumluyuz. Bagajlar da hırsızlık yapılır mı? Hırsızlar evlere bile giriyor."

2006 yılında bütün dünyada 34 milyon bagaj kayboldu. Kayıp bagajların havayollarına maliyeti 3.8 milyar dolar oldu. Avrupa Havayolları Birliği'nin verilerine göre; 24 havayolu geçtiğimiz yıl 5.6 milyon adet bagaj kaybetti. Kaybolan veya hasar gören bagajların Avrupalı havayollarına 2006 yılındaki maliyeti 1 milyar dolar, tüm dünyada ise 3.8 milyar dolar. Türk Hava Yolları, bir aylık arama süresi içinde bulunamayan bagajlar için Varşova Konvansiyonu/Lahey Protokolü hükümleri gereğince kilogram başına 20 dolar ödeme yapıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber