Oy kullanırken kimlik numarası istenmeyecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Temmuz 2007 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 22 Temmuz'da yapılacak seçimlerde oy kullanırken seçmenlerden TC Kimlik Numarasının istenmeyeceğini belirterek, "Seçmen kütüğüne kayıtlı herkes geçerli bir kimlik belgesini ibraz ederek oyunu kullanabilir" dedi.

Sandık kurulu başkanlarının eğitiminin tamamlandığını, oy pusulalarının ve diğer evrakların ilgili seçim kurullarına ulaştırıldığını ifade eden Aydın, oy pusulalarının çok titiz bir şekilde incelenerek basıldığını söyledi.

Muammer Aydın, 41 milyon seçmenin seçmen kütüklerine TC Kimlik Numaralarıyla kayıtlı olduğunu anımsatarak, 1,5 milyon seçmenin TC Kimlik Numaralarının tespit edilemediğini, ancak bunların da geçerli bir kimlik belgesiyle oy kullanabileceklerini kaydetti.

Seçmen kütüğünde kayıtlı seçmenin kimlik bilgilerinden herhangi birinin yanlış olması halinde kimliğindeki diğer bilgilerle kendisi olduğunu ispat ederse oyunu kullanabileceğini belirten Aydın, nüfus cüzdanlarında TC Kimlik Numarası olmaması halinde oy kullanılamayacağı yönündeki spekülasyonlara da açıklık getirdi.

Aydın, şunları söyledi:

"Oy kullanırken TC Kimlik Numarası istenmeyecek. Seçmen kütüğüne kayıtlı herkes geçerli bir kimlik belgesini (nüfus kağıdı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, ehliyet, evlenme cüzdanı) ibraz ederek oyunu kullanabilir. Hatta yasada nüfusu 2 binden az olan yerlerde kişi 2 kişinin şahitlik yapması yani 'seçmen kütüğünde kayıtlı kişi odur' demesi halinde dahi oyunu kullanabilir. Yeter ki kişi geçerli bir kimlik belgesiyle kendisini ispat etsin."

Oy pusulasında bağımsız adayların yerlerinin kolayca tespiti için bazı adayların yaptıkları çalışmalara ilişkin bir soru üzerine Aydın, bazı siyasi partilerin ve bağımsız adayların YSK'ya başvurarak, oy pusulasından bir örnek istediklerini kaydetti. Bu istemi kabul etmediklerini, ancak hakim nezaretinde oy pusulularının incelenebileceğini bildirdiklerini anlatan YSK Başkanı Aydın, "Biz bütün vatandaşların sandık başına gitmesini istiyoruz. İncelemeleri hakkı. Okuma yazması olmayan bir seçmen 54 bağımsız adayın bulunduğu bir yerde oy vereceği adayın yerini nasıl bulacak?" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber