Üniversite tercihlerini ev kiraları da etkiliyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 22 Temmuz 2007 13:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Büyükşehirlerde yüksek seyreden ev kiraları, öğrencilerin üniversite tercihlerini de etkiliyor. İstanbul Emlakçılar Odası, öğrencilerin uygun fiyata ev kiralamaları için odaya kayıtlı üyelere talimat verdi

ÖSS'de tercih günleri yarın başlıyor. İyi bir fakülte arayışına giren adaylar barınma sorununu da dikkate alarak tercihlerini yapacak. Enflasyon oranının yüzde 10'un altında olmasına rağmen ev sahiplerinin kira bedellerini yüksek tutması, tercihlerde belirleyici bir unsur olacak. Büyükşehirlerde okumak isteyen adaylar tercih yaparken kira bedellerini de dikkate alacak. Özellikle Anadolu'da yaşayan öğrencilerin tercihlerini, İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerdeki yüksek kiralar etkileyecek. Öte yandan, İstanbul'da üniversitelerin bulunduğu semtlerdeki ev kiraları öğrencilerin bütçelerini oldukça zorlayacak.

BEŞİKTAŞ REVAÇTA

İstanbul'da 7'si devlet 13'i vakıf olmak üzere toplam 20 üniversite bulunuyor. Kalabalık nüfusu ve pahalılığıyla Anadolu'dan gelen yeni üniversitelileri korkutan metropolün en büyük sorunlarından birisi barınma için yapılan harcamaların yüksekliği. 5 üniversitenin bulunduğu Beşiktaş'ta eylül ayında ev kiralarının geçen yıla göre yüzde 10- 15 oranında artması bekleniyor. Beşiktaş'ta şu anda ev kiraları (2+1) 850 YTL'den başlayıp bin 300 YTL'ye kadar çıkıyor. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, ev sahiplerinin öğrencilerle bir yıllık kira sözleşmesi yapmalarının bu artışta etkili olduğunu söyledi. Ateş, ?Kiralık ev arayan her öğrenciye bütçeleri oranında yardımcı olmak istiyoruz? dedi. Yurdu olmayan ya da kapasite sorunu olan üniversite yönetiminin kendileriyle irtibata geçtiğini dile getiren Ateş, ?Biz de öğrencilerin en uygun fiyata, en sağlıklı şekilde ev kiralamaları için odaya kayıtlı üyelerimize gerekli talimatı veriyoruz. Öğrencilerin fahiş fiyata ev kiralamak yerine odamızla irtibata geçmelerinde fayda var? şeklinde konuştu.

EMLAKÇILAR ÖĞRENCİLERİ GÖZLÜYOR

Seçim sebebiyle İstanbul'da durgun günler geçiren emlak piyasası, umudunu eylül ayında başlayacak olan üniversite kayıtlarına bağladı. 60 bin öğrencinin öğrenim gördüğü İstanbul Üniversitesi'nin çevresinde yer alan Fatih, Kocamustafapaşa, Fındıkzade, Taksim gibi semtlerde 400 ile bin YTL arasında değişen fiyatlarla kiralık ev bulmak mümkün. İstanbul Üniversitesi'nin Avcılar ile Marmara Üniversitesi'nin Bahçelievler Kampüsü'nde öğrenim gören öğrenciler, Bahçelievler, Bakırköy, Avcılar, Şirinevler gibi semtlerde 400 - 900 YTL'ye ev kiralaya biliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nin öğrencileri Şişli, Mecidiyeköy, Harbiye ve Sarıyer'de 600- 1.200 YTL arasında değişen fiyatlarla kiralık ev bulabiliyor.

ANADOLU YAKASI EKONOMİK

İstanbul'un Anadolu yakasında okuyan ve bu yakayı tercih eden öğrenciler ise Avrupa yakasında okuyan öğrencilere göre yüzde 10-15 oranında daha az fiyatla kiralık ev bulabiliyor. Yeldeğirmeni, Üsküdar ve Bostancı'da oturmanın bedeli 600 YTL'den başlıyor. Maltepe, Tuzla, Ümraniye'de ise öğrencilere uygun olan dairelerin kira bedeli ise aylık 450 ila 800 YTL arasında.

Mehmet CANITATLI/ İSTANBUL

BÜYÜK ŞEHiRLER iSTANBUL'U ARATMIYOR

n Ankara, İzmir, Diyarbakır, Eskişehir, Adana gibi büyük şehirlerde de yurtları tercih etmeyen öğrenciler ev kiralıyor. İşte bu şehirlerde üniversitelerin yakınlarındaki 2+1 evlerin ortalama kiraları Ankara'da, Cebeci; 450 YTL, Yenimahalle; 350 YTL, Keçiören; 350 YTL, Dikmen; 450 YTL, İzmir; 400-800 YTL, Bursa'da Göçmen Konutları ve Görükle Bölgesi; 450- 650 YTL arasında değişiyor. Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehir'de ise sayıları 50'yi aşan apart otellerde kalınabildiği gibi Tepebaşı, Şirintepe, Uluönder semtlerinde 350 ila 600 YTL arasında 2+1 daireler kiralanabiliyor. Yenikent ve Gültepe'de ise ev kiraları 280-600 YTL arasında değişiyor. 2+1 daireler Erzurum'da 280-600 YTL arasında, Antalya'da 500- 650 YTL arasında kiraya veriliyor. Diyarbakır'da ise ağırlıklı olarak 120 YTL civarında oda kiralanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber