Yeni mezunlara altın öneriler!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 22 Temmuz 2007 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EMİNE DOLMACI

İster mezun olun ister öğrenci, iş aramak ciddi bir iştir ve ustalık gerektirir. Başka bir deyişle işinizden önce iş aramayı öğrenmelisiniz. Bunun için hedeflerinizi belirlemek, iyi bir özgeçmiş hazırlamak, iş görüşmesindeki giyim kuşam ve davranışlarınızı gözden geçirmek zorundasınız.

İşte, Yenibiriş Akademi tarafından hazırlanan ?Yeni Mezunun İş Rehberi' size bu konuda altın öneriler sunuyor.

Üniversiteden henüz mezun oldunuz veya okulunuz bir dönem uzadı. Artık iş hayatına atılmak, bir yerlerden başlamak istiyorsunuz. Tıpkı ÖSS sınavına girmek, tercihlerinizi yapmak gibi, iş yaşamına ilk adımı atmak da hayatınızın kader seçimlerinden biri. Bu güç durumda elbette ailenizden, yakınlarınızdan, üniversitedeki hocalarınızdan, danışmanlık şirketlerinden yardım alacaksınız. Yenibiriş Akademi'nin çıkardığı, ?Yeni Mezunun İş Rehberi? işte bu noktada size destek olacak bir hizmet sunuyor. Üniversiteden mezuniyetten sonra ?vitrinde ne var ne yok' bölümüyle süreci başlatan çalışma, ?yola çıkıyorsunuz', ?yelkenler fora', ?ufukta bir liman', ?mutlu son', ?fırtınalar' bölümleriyle serüveninizde, size kolaylık sağlayacak püf noktalarını gösteriyor. Üniversite sonrasında iş arayan ve moral bulmak isteyen gençlere, ilham veren yolculuk öyküleri de sunuluyor. Çalışma ile gençlere çok geniş bir perspektifte hizmet sunmaya çalıştıklarını belirten Yenibiriş Genel Müdürü Deniz Ceyhan Kılıçoğlu, bununla yeni mezunları desteklemek ve yönlendirmenin yanı sıra işverenlere de eğitimli, dinamik ve isabetli işgücü imkanı sunduklarını belirtiyor.

Üniversiteden mezun olmaya hazırlanan adaylar, artık iş dünyasına dair sorularına bu yönde yapılan bir çalışma ile cevap bulacak. ?2007 İşteiş Mezun Rehberi?, gençlerin kariyer rotalarını daha bilinçli bir şekilde çizmesini, işverenlerin de beklentilerine uygun adaylarla bir araya gelmelerini hedefliyor. Gerek üniversiteye girişte, gerek mezuniyet sonrasındaki iş arama sürecinde doğru tercih yapmak hayati bir önem taşıyor. Rehber, bu noktada devreye giriyor ve öğrencilerin mesleki gelişimlerine yön vererek eğitimini alacakları, mezun olacakları ve çalışmak istedikleri iş alanlarıyla, bu alanlara ilişkin eğitimleri ve yeni mezun alımı yapacak firma bilgilerini bulabilecekleri bir kaynak işlevi görüyor. Rehberin konu başlıklarından birkaçı ise şöyle: İşte başlıyor, yeni bir başlangıç, vitrinde ne var ne yok, esnek çalışma özgürlüğü, yola çıkıyorsunuz ve yelkenler fora, fırtınalar, iletişim mucizesi, firma tanıtımları, eğitim ve danışmanlık firmaları. 40 bin adet basılan, ?2007 İşteiş Mezun Rehberi?, 48 üniversitenin kariyer merkezleri, mezun dernekleri veya öğrenci kulüpleri aracılığı ile öğrencilere ücretsiz olarak sunuluyor.

Yolculukta bazı işaretler

Özgeçmişiniz bir işi alabilmeniz için ilk adımdır. Bir aday olarak işverenin karşısına ilk olarak özgeçmişinizle çıkarsınız. Hazırlanan özgeçmişin, sade, özgün, işe alınacak pozisyona en uygun tercih olduğunu anlatan bir metin olması ve fotoğraf tercihinin doğru olması gerekiyor. Özgeçmiş hazırlama sürecini bitirip iş aramaya başladıktan sonra da bu süreçte dikkat etmeniz gereken bazı kurallar bulunuyor. İş görüşmesine giderken nasıl göründüğünüz, ilk izlenim açısından önemli olacaktır. Saçlarınız sağlıklı mı, tırnaklarınız temiz mi, iyi kokuyor musunuz, gözlerinizin ışıltısı var mı? Bunlar büyük bir önem arz ediyor. Kıyafet tercihinizi ise, başvuruda bulunduğunuz pozisyona göre yapmanız gerekiyor. İş görüşmelerinizi yanınıza aile veya arkadaşlardan kimseyi almadan tek başına gitmelisiniz. Çünkü bu, kendisine güvenen ve o işe talip olan insanı karşılarında görmelerini sağlar. İş görüşmesine mutlaka vaktinde gidin. Ölçülü olun, kendinize güvenin ve sorulara iyi, samimi ve doğru yanıtlar verin. Bunları yaparken somurtmayın, gereksiz gülmeyin ve ukalalık etmeyin. İlk görüşmede ücret, sigorta, çalışma saatleri gündeme getirilmeyecek konular arasındadır.

Bir süre iş aradınız ve beklediğiniz mutlu sona ulaştınız diyelim. O zaman da ilk iş günleri kritik bir zaman dilimini oluşturuyor. Her insan yeni bir ortama girdiğinde herkesin kendisinden çok daha eski ve deneyimli olduğu duygusunu yaşar. Ancak bunu kısa bir süre sonra atlatacaksınız ve her şey sizin için de çok normal gelmeye başlayacak. Ancak bu süre içinde iyi bir gözlemci olun ve çevrenizdeki kişileri, olan biteni iyi bir şekilde inceleyin. Tabii bu ortamda kabul görmeniz için bazı davranışlar da önemli hale geliyor. Örneğin, sabahları ofise sıcak bir gülümseme ile girmek, herkese günaydın demek, ölçülü olmak, bağırmamak, yüksek sesle telefonda konuşmamak. e.dolmacı@zaman.com.tr

10 adımda iş arama:

İş yaşamına atılırken, nasıl biri olduğunuzu, bu yolculuktan ne beklediğinizi, nerelere gitmeyi hayal ettiğinizi analiz edin.

Okuldan mezun olduktan sonra veya iş aramaya başlamadan önce iyi bir tatil yapın.

Eğitiminizin yeterli olduğundan, devam edip etmeyeceğinizden emin olun.

Kişisel iletişim ağınızı genişletin.

Güzel bir özgeçmiş hazırlayın.

İş ararken gazete ilanları, danışmanlık şirketleri, firmaların internet adresleri, kişisel bağlantılarınız, bunlardan hangisini kullanırsanız kullanın kararlı, ciddi ve samimi olmaya özen gösterin. Ne istediğinizden emin olun.

İş görüşmelerinde kıyafet tercihine dikkat edin.

Görüşmeye vaktinde gidin, samimi ve ölçülü olun.

İş bulma sürecinizde bir seyir defteri tutun ve tüm aşamaları buna kaydedin.

Eğer işe girme süreciniz uzarsa moralinizi bozmayın, bu yapacağınız diğer görüşmelerle birlikte tüm hayatınıza yansıyacaktır.

Deniz Ceylan Kılıçlıoğlu (Yenibiriş Genel Müdürü): İşteiş Mezun Rehberi, Yenibiriş Akademi'nin hizmetlerinden biri. İlkini geçen sene hayata geçirdik. Üniversite öğrencileri, mezun olacakları ve çalışmak istedikleri iş alanları ile bu alanlara ilişkin eğitimleri bu rehberde bulabiliyorlar. Rehber, yeni mezunları desteklemenin ve yönlendirmenin yanı sıra işverenlere de eğitimli, nitelikli ve dinamik işgücü sağlamayı hedefliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber