Apartmanlarda ?çatıya anten' tartışmasına noktayı Yargıtay koydu..

Kaynak : Tercüman
Haber Giriş : 23 Temmuz 2007 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Apartman sakinleri arasındaki ?çatıya anten' tartışmasına noktayı Yargıtay koydu. Toplu karar olsun veya olmasın, daire sahibi çatıya çanak anten ve güneş enerjisi sistemi kurdurabilecek

YARGITAY 18. Hukuk Dairesi'nin, çatıya konulan televizyon antenleri ve güneş enerjisi sistemleri konusunda aldığı bir karar, apartmanlarda tartışmaları yeniden alevlendirecek. Karara göre, projede yer almasa bile, herhangi bir daire sahibi, toplu karar alınmasına gerek duymadan çatıya güneş enerjisi ve anten sistemi kurabilecek.

Tartışma, Ankara'da bir grup kat malikinin, apartmanın çatısına güneş enerjisi sistemi ve televizyon anteni koyan daire sakinlerini şikayet etmesiyle başladı. Kat malikleri, sistemin ve antenin çatıya ek yük getirdiğini iddia ederek sökülmesini talep etti.

Davacılar dilekçelerinde, davalıların mimari projeye aykırı olarak çatıya güneş enerjisiyle, ısıtma ve anten sistemi kurduklarını belirterek, yapılan çalışmaların su sızdırmasından dolayı yağışlı havalarda binanın rutubet almasına neden olduğunu ifade etti.

Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada, davacı kat maliklerinin talepleri reddedildi. Bunun üzerine taraflar davalarını Yargıtay'a taşıdı. Temyiz başvurusunun adresi Yargıtay 18. Hukuk Dairesi oldu.

Çağdaş yaşamın gereği

Yargıtay kararında, projede yer almasa bile tüm kat maliklerinin onayının alınmasına gerek görülmeksizin, ana taşınmazın ortak yerlerinde güneş enerjisi sisteminin kurulmasına belli koşullarda izin verildiğini hatırlattı. Yargıtay'ın gerekçesinde yer alan bu özel şartlar ise şöyle açıklandı:

?Cihazın, sistemin tekniğine uygun olarak inşa ve monte edilmiş olması, zarar verici durumların giderilmesi için her türlü önlemin alınmış bulunması ve bu tesislerin hiçbir şekilde ana yapıya zarar vermemesi.?

Yargıtay kararında, davaya konu olan binada bilirkişinin yaptığı incelemeye de yer verdi. Bilirkişi yaptığı inceleme üzerine hazırladığı raporda, dava konusu olan güneş enerjisi sistemlerinin ana yapının ortak yerlerinden olan terasta tekniğe uygun biçimde kurulduğunu, binanın statiğini tehlikeye sokmadığını tespit etti.

İçtihat oluşturacak bir karar alan Yargıtay gerekçesinde, ?Çağdaş yaşamın zorunlu ihtiyaçlarından olan televizyon anteni de koşullara uygunluk bulunması halinde diğer kat maliklerinin muvaffakatı aranmadan ana yapının çatısına veya taşınmazda uygun başka bir ortak yere konulabilir? ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber