İlk hedef sivil anayasa

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 24 Temmuz 2007 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Seçimlerden zaferle çıkan AK Parti'nin öncelikli hedefi sivil bir anayasanın hazırlanması olacak. Anayasa hukukçuları tarafından hazırlanan sivil anayasa taslağına son şekli bu hafta verilecek. Taslak CHP ve MHP'ye de verilerek uzlaşma ile yeni anayasa yapılması planlanıyor.

22 Temmuz seçimlerinden zaferle çıkan AK Parti'nin öncelikli hedefi sivil bir Anayasa'nın hazırlanması olacak. Anayasa Hukukçuları tarafından hazırlanan sivil Anayasa taslağına son şekli bu hafta verilecek. Zafer Üskül ve Burhan Kuzu'nun üzerinde çalıştığı taslak CHP ve MHP'ye de verilerek uzlaşma ile yeni Anayasa yapılması planlanıyor. Temel hak ve özgürlüklerin ancak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında sınırlandırılabileceği Anayasa'ya yazılıyor. Düşünce, din ve vicdan, teşebbüs hürriyeti gibi temel hak ve hürriyetler güvence altına alınıyor.

ÇANKAYA'YA KISITLAMA

Anayasa paketiyle cumhurbaşkanının birçok yetkisi azaltılacak. Cumhurbaşkanı'nın bürokrat atamalarındaki yetkisi kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı'na sadece vali ve büyükelçi atanmasına ilişkin kararnamaler gönderilecek. Cumhurbaşkanı'nın yüksek yargı organlarına üye atamasına sınırlama getirilecek.

REKTÖRLER SEÇİLECEK

Anayasa'nın en çok tartışılan kurumu olan YÖK kaldırılıyor. YÖK yerine üniversiteler arasındaki koordanisyonu sağlamak üzere 'Üniversitelerarası Kurul' kuruluyor. Rektörlerin atanmasında ise cumhurbaşkanı devre dışı bırakılırken rektörlerin üniversitelerde yapılacak seçimle iş başına gelmesi düzenleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber