Türk Telekom: Eski tarifeye dönüş olmayacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2007 17:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Telekom Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Paul Doany, bugün açıklanan tarifelerin Danıştay kararı müspet olsa bile yürürlükte kalacağını, eski tarifeye dönüş yaşanmayacağını söyledi.

Türk Telekom'un yeni tarifelerinin tanıtım toplantısında konuşan Doany, yerleşik operatörler açısından 2 önemli zorluğun işletim verimliliğinin sağlanması ve gelir kompozisyonunun oluşumu olduğunu belirtti.

Doany, Türk Telekom'un işletme verimliliğinin son 2,5 yılda arttığını, 3 yıl önce 70 binin üzerinde olan çalışan sayısını 38 bine indirdiklerini ifade ederek, gelir kompozisyonu açısından ise sabit ücretlerin maliyetleri karşılaması gerektiğini, bu anlamda 2005 yılında gelirlerin yüzde 26-28'ini oluşturan oluşturan sabit ücretlerin, bu yıl yüzde 36-38 seviyesine ulaşmasını hedeflediklerini, aynı rakamın Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 50 düzeyinde bulunduğunu anlattı.

Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Doany, son 45 yılda Türkiye'de telekomünikasyon sektörüne yapılan yatırımın düşük olduğunu, son birkaç yılda sektördeki hareketlenmeyle birlikte yatırımlarda da bir artış görüldüğünü belirtti.

Doany, Türk Telekom için 2006 yılının yatırım açısından bir geçiş dönemi olduğunu, 2007'de çok daha fazla yatırım yapılacağını dile getirerek, geçen sene Avea'ya yapılan yatırımlar da dikkate alındığında, bunların etkilerinin önümüzdeki dönemde daha iyi görüleceğini kaydetti.

-''TÜKETİCİ DERNEKLERİ İLE DİYALOG BAŞLATMAYI UMUT EDİYORUZ''

Yeni yürürlüğe giren tarifelerde, müşterilerin 4 aydır kullanmakta oldukları 1 Mart 2007 tarihli tarifeleri dikkate aldıklarını belirten Doany, insanların en son olarak ödedikleri ve kullandıkları fiyatlara göre bir değerlendirme yaptıklarını söyledi.

Doany, ''İptal edilen tarife konusunda en çok tartışma konusu olan, şehir içi görüşme fiyatlarına yüzde 26 oranında zam yapılmasıydı. Danıştay'ın vermiş olduğu kararın doğru bir karar olduğunu düşünmemekle beraber, bu karara saygı göstermek zorundayız. Ve bunun için şehir içi görüşmelerini (standart hatta) yüzde 16 oranında aşağıya çektik. Bugün size açıkladığımız tarifeler, Danıştay kararı müspet olsa bile yürürlükte kalacak. Eski tarifeye dönüş olmayacak'' değerlendirmesinde bulundu.

Yeni tarifeler konusunda tüketici dernekleri ile görüşme yapmalarına ilişkin bir soru üzerine Doany, tüketici birlikleri ile görüşme ve diyalog başlatmayı umut ettiklerini, kendi pazar araştırmalarının yanı sıra derneklerden de bazı bilgiler aldıklarını ifade ederek, ''Onlarla girdiğimiz ya da gireceğimiz bir diyalogla ilgili herhangi bir yorum yapmak için şu anda çok erken...'' dedi.

TARİFE DÜZENLEMELERİNİN ENFLASYONA ETKİSİ

Paul Doany, 1 Mart tarihli tarife ile gelirlerinde 150 milyon YTL'lik artış elde etmeyi planladıklarını, bunun, ses gelirlerinin yüzde 3'ünü oluşturduğunu, enflasyonun yüzde 9 olduğu bir dönemde yüzde 3 gelir artışı sağlayacak olduklarını belirtti.

Şehirler arası görüşmelerdeki indirim sayesinde 100 milyon YTL'lik artış daha oluşmasının mümkün olduğunu belirten Doany, ''1 Mart tarifesi ile gelirlerimizde en fazla yüzde 5 artış bekliyorduk. Şimdi şehir içi görüşmelerinde indirime gittik. Bu indirimle, ses gelirlerimizdeki artış yüzde 1 dolayında olacak'' dedi.

Doany, tarifelerin enflasyona etkisine ilişkin bir soru üzerine şunları kaydetti:

''Tarifelerin enflasyon üzerinde bir etkisi olmayacağı yönünde bir açıklama yapmıştık. Son 2,5 yıl içerisinde Türk Telekom tarifelerini değiştirmedi. Bu, aslında fiyatların düştüğü anlamına gelir. Dolayısıyla enflasyon hesabında Türk Telekom'un değerlerinin bunun içine dahil edilmemesi gerekir. Gerçek olan şey, hiç artış yapılmadığı için fiyatların düştüğüdür.''

ŞİRKET SATIN ALMALARI

Yeni şirket satın almayı düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine Paul Doany, kısa süre önce gerçekleştirilen Innova ve Argela şirketlerinin satın alma süreçlerinin, Rekabet Kurulu onayı alınmasının ardından 2 hafta içinde tamamlanacağını belirterek, şunları kaydetti:

''İki şirket de bizim için önemli çünkü Türkiye'nin inovasyonuna yatırım yapıyoruz. Bu şirketlerin Türk ürünlerini diğer ülkelere ihraç etmeleri konusunda destek olmayı planlıyoruz. Bu iki şirketle çalışacak çok büyük 2 müşteriyi önümüzdeki 6 ay içinde duyurabileceğimizi umut ediyoruz. Satın alma için bir şirketle daha ilgileniyoruz. Bu konuda nihai bir karara varmış değiliz. Bu şirket haricinde bir satın almayı şu anda düşünmüyoruz.'' Doany, mevcut tarifelerin dakika bazlı olduğunu, Telekomünikasyon Kurumu'nun tüm operatörlere uygulamayı planladığı düzenlemeler bulunduğunu, saniye bazlı ücretlendirme yöntemine yakın zamanda geçme konusunda Telekomünikasyon Kurumu'na taahhütte bulunduklarını ancak bunun bir opsiyon olarak müşterilere sunulmasını planladıklarını kaydetti.

''1 MART ÖNCESİ TARİFEYE DÖNMEYİ GEREKTİRECEK DURUM YOK''

Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Aktaş ise hukuki sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

Aktaş, Türk Telekom'un, Telekomünikasyon Kurumu tarafından 25 Aralık 2006 tarihinde onaylanan tarifelerinin, 1 Mart-21 Temmuz 2007 tarihleri arasında geçerli olduğunu belirterek, tarifelere yürütmeyi durdurma kararının verildiğine, hukuki sürecin devam ettiğine ve henüz bir iptal kararının alınmadığına dikkat çekti.

İptal kararı alınması durumunda bile bir geri dönüş olmasını beklemediğini söyleyen Aktaş, ''Biz Telekom Üst Kurulunun onayıyla tarifeyi yürürlüğe koyduk ve bunları bir abonelik sözleşmesiyle yaptık. Şimdi uluslararası ve şehirler arasında ucuz olduğu için çok konuşma yapanlara 'Kusura bakma' diyemeyeceğimizi, tüketicinin de '1 Mart-21 Temmuz arasında paramı geri verin' diyemeyeceğini düşünüyorum. Tarife düzenlemesi yapılarak, 21 Temmuz sonrasında yeni bir hukuki süreç açılmasının doğru olacağını düşündük'' dedi.

Bu tarifeye yönelik olarak da yürütmeyi durdurma kararı alınması durumunda ne olacağına ilişkin bir soru üzerine Aktaş, yeni tarifenin teknik anlamda yeni tavan fiyat tebliğine uygun yapıldığını ve bu nedenle yeni bir hukuki olumsuzluk beklemediklerini dile getirdi.

Aktaş, ''Türk Telekom, Danıştay kararının ardından 30 günlük yasal süre içerisinde hareket ettiği için, bu süre zarfında 1 Mart 2007 öncesi tarifeye dönmeyi gerektirecek herhangi bir hukuki boşluk bulunmamaktadır'' görüşünü aktardı.

Toplantıda verilen bilgiye göre şehir içi konuşmanın 1 dakikası standart hatlarda 8,1 YKr yerine 7 YKr olacak.

Bu arada Doany, ADSL konusundaki yeni tarifelerinin de yakın zamanda onaylanacağını umut ettiklerini belirterek, ''Bu sürecin yakın zamanda tamamlanacağı konusunda inançlıyız, müşterilerimize çok iyi bir teklifte bulunuyor olacağız, bu sefer mevcut müşterilerimize...'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber