Yarım kalan reformların en önemlisi 'kamu personel rejimi'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genel seçim hazırlıklarıyla bir süredir bekleyen reformlar yeni yasama döneminde tamamlanacak. Hükümet, sosyal güvenlik reformu ve vergi indirimlerinin yanı sıra çok sayıda değişiklik için de kolları sıvadı

AHMET KIVANÇ

ANKARA - Genel seçimler dolayısıyla bir süredir belirsizlik

içinde bekleyen ekonomi yönetimi, AKP'nin seçimden güçlenerek çıkmasının ardından yeni yasama döneminde çıkarılacak kapsamlı yasalarla ilgili kolları sıvadı. Bu yasaların başında, yürürlük tarihi yılbaşına ertelenen sosyal güvenlik reformuyla ilgili değişiklikler geliyor.

Geçen yasama döneminde Medeni Kanun, Türk Ceza Kanunu, Kamu Mali Yönetimi Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Kurumlar Vergisi Kanunu, Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları gibi kapsamlı yasal düzenlemeler gerçekleştirirken yorgun düşen Meclis, aynı nitelikteki birçok yasayı gündem yoğunluğunun da etkisiyle görüşememişti. Bu düzenlemelerin bir kısmı TBMM'ye gönderildi, bir kısmı ise ilgili bakanlıklarda olgunlaştırılmayı bekliyor.

Sosyal güvenlik sırada

Meclis referanduma gitmeden cumhurbaşkanı seçimini gerçekleştirebilirse eylülde yaklaşık bir aylık tatil yapacak. 1 Ekim'de yeniden açılacak Meclis'te yıl başına kadarki süreçte bir yandan 2008 Bütçe Kanunu görüşülecek bir yandan da Anayasa Mahkemesi'nin memurlarla ilgili maddelerini iptal ettiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nu (SSGSSK) ele alınacak.

SSGSSK, hükümetin yine bu yıl açmayı planladığı istihdam paketiyle birlikte değerlendirilecek. Bu çerçevede istihdamın üzerindeki vergi yükünü azaltmak amacıyla SSK primlerinde 5 puanlık indirime gidilecek.

SSGSSK'nın en önemli özelliği işçi, memur, esnaf arasında sosyal güvenlik alanında norm ve standart birliğini sağlamayı amaçlaması. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla norm ve standart birliğini sağlamak memurlar yönünden zora girdi. Hükümet bir yandan Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararını gözetmek, bir yandan da standart birliğini yakalamak için yoğun şekilde çalışacak.

Vergide indirim

Hükümetin yeni yasama döneminde önceliklerinden biri de Gelir Vergisi Kanunu'nda değişiklik. Bugüne kadar sayısız değişikliğe uğradığı için hem hacim itibarıyla genişleyen, hem de karmaşık hale gelen Gelir Vergisi Kanunu tümüyle yenilenerek, basit, anlaşılır bir yapıya kavuşturulacak. Yine istihdam paketi çerçevesinde yeni istihdamı teşvik etmek amacıyla gelir vergisinde de kademeli bir indirim söz konusu olacak.

Kamu personel rejimi

Hükümeti ve Meclis'i yeni yasama döneminde en fazla uğraştıracak yasal düzenlemeler arasında belki de ilk sırayı, kamu personel rejimi alacak. Daha önce defalarca tarafların görüşüne sunulan ancak ortaya çıkan her metne sayısız itirazlar gelen Devlet Memurları Kanunu'nu tümüyle değiştiren yasal düzenleme, memurlar arasında büyük bir huzursuzluk kaynağı.

Bu düzenlemeyle, kısmi zamanlı sözleşmeli personel uygulamasıyla kamuda esnek çalışma dönemi başlatılacak. Kamudaki personelin tümü performans değerlendirmesine tabi tutulacak. Beş kişilik komisyonca performansı yüksek olan memura, prim türü yüksek ödeme yapılacak. Ancak, performans değerlendirmesinde siyasi ve kişisel düşüncelerin ön plana çıkabileceği endişesi, düzenlemeye tepki çekiyor.

Ticarete yeni düzen

Her biri kalın birer kitap boyutundaki Türk Ticaret Kanunu (TTK) ile Borçlar Kanunu (BK) da yeni yasama döneminde Meclis'i en fazla meşgul edecek yasal düzenlemeler arasında yer alıyor. İki kanunun madde sayısı 2 bin 500'ü aşıyor. Bunlardan TTK, TBMM Sanayi ve Ticaret Komisyonu'nda bir yılı aşkın sürede görüşülerek kabul edildi. Yeni yasama döneminde komisyon, geçen yasama döneminde kabul edilen metni aynen kabul etme yönünde karar alırsa bu tasarı da kısa sürede TBMM Genel Kurulu'na indirilerek görüşülebilecek. Ancak Borçlar Kanunu'nun yasalaşması iki yıla yayılacak.

Belediyelere kaynak

Merkezi yönetim açısından mali dengeleri tutturmada mesafe alan hükümetin önündeki bir başka öncelikli konu da yerel yönetimlerin iki yakasını bir araya getirmek. Bunun için de yerel yönetimlere yeni gelir kaynakları yaratılması gerekiyor. Bu konuda hazırlanan kanun tasarısı, belediye seçimleri ve genel seçimler dolayısıyla bugüne kadar hep ertelendi. Yeni yasama döneminde bu tasarının yasalaştırılmasına öncelik verilmesi bekleniyor.

Yabancı doktor izni

Hükümet, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosu üzerine yabancı doktor çalıştırmanın önünü açan yasada geri adım attı. Yeni yasama döneminde Cumhurbaşkanı engelini aşacak olan hükümet, Türkiye'yi Avrupa ve çevre ülkelerin tıp merkezi yapma hedefine ulaşmak için gerekli gördüğü yabancı doktor çalıştırmaya izin veren düzenlemeyi, yeniden gündeme getirecek.

Market şikâyetleri

Seçim kampanyası sırasında esnafın karşısına çıkan AKP'liler en çok büyük marketlerin yarattığı haksız rekabetle ilgili şikayetlere maruz kaldı. Geçen yasama döneminin başlarında hazırlanan ama dört yılda yasalaştırılamayan Büyük Mağazalar Kanunu, yeni yasama döneminde öncelikli yasalar arasında. Bu düzenlemeyle, genişliği belli bir metrekarenin (muhtemelen 400 metrekare) üzerine çıkan mağazaların kent dışına taşınması sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber