İlköğretimde önce rapor sonra karne

Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı, ilköğretim 1, 2 ve 3'üncü sınıf öğrencilerine yılda iki defa karneden önce 'ara değerlendirme raporu' vermeye karar verdi.

İlköğretim 1, 2 ve 3'üncü sınıf öğrencilerine kasım ve nisan ortasında verilecek 'ara değerlendirme raporu'nda derslerden çok bu derslerde öğrencilere verilmeye çalışılan 'kazanımlar' değerlendirmeye tutulacak.

Hayat bilgisi, Türkçe ve matematik derslerinde öğrencinin okuduğunu anlama, dinleme, problem çözme yeteneği, dili doğru kullanma ve kendini ifade etme gibi yeteneklerine yönelik 'Çok iyi', 'İyi' ve 'Geliştirilmesi gerek' değerlendirmesi yapılacak. Öğretmen karnedeki 'bir cümlelik' değerlendirmelerin aksine öğrencisinin eksikliklerini, nedenlerini uzun uzun yazacak. Veli de rapora karşılık yazıp yollayacak.

İlköğretimde de 100'lük not

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe göre ortaöğretimden sonra ilköğretimde de 100'lük not sistemine geçilecek. İlköğretim 4'ten 8'e kadar yılda bir kez sosyal bilgiler, matematik ve Türkçe gibi temel dersler için ortak sınavlar yapılacak. Bu sınavlarda öğrencilere en az üç soru yöneltilecek.

RADİKAL

İlköğretim notları güvenilir olacak

Nergis DEMİRKAYA MERKEZ

OKS sınavlarında en çok eleştirilen konulardan biri olan ilköğretim başarı puanları için yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Okulda 100'lük sistem uygulanacak, aynı sınıflar arasında ortak sınavlar yapılacak..

Okulların açılmasına kısa bir süre kala yaklaşık 10 milyon ilköğretim öğrencisini yakından ilgilendiren İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde çok sayıda değişiklik yapıldı. Buna göre öğrenciler ara dönem karnesi alacak, başarı değerlendirme sistemi adil bir hale getirilecek. Talim Terbiye Kurulu Başkanı İrfan Erdoğan'ın verdiği bilgiye göre ilköğretim 1, 2 ve 3'üncü sınıf öğrencilerine kasım ve nisan ayları ortasında "Ara değerlendirme raporu" verilecek. Yenilenen yönetmelik ilköğretim başarı puanlarının öğretmen ve okul yönetimlerince şişirildiği tartışmalarına da son verecek. İlk defa gelecek yıl ilköğretim okullarında 100'lük not sistemi uygulanacak, her bir puan değerlendirmeye katılacak.

MÜFREDATIN TAMAMI

Yazılı sınavlar da artık tek başına öğretmenlerin inisiyatifine bırakılmayacak. 4-8'inci sınıf öğrencileri için yılda bir kez Sosyal Bilgiler, Matematik ve Türkçe gibi temel dersler için aynı sınıflar arasında ortak sınavlar yapılacak. Bu sınavlarda en az 3 soru yöneltilecek. Sınavlarda sadece son işlenen konular değil, eski konulardan da soru yöneltilecek. Ortak sınavlar nedeniyle müfredatın tamamı öğrencilere anlatılacak. Bu sınavların ne zaman yapılacağına okul yönetimleri karar verecek. Değerlendirme de zümre öğretmenleri tarafından yapılacak. Sınavlara getirilen standart ile okul notlarına güven artacak.

SABAH

İlköğretimde 100'lük not sistemine geçiliyor

Lise öğrencilerine verilen notlarda, geçen yıl 100'lük sisteme geçen Milli Eğitim Bakanlığı, 2007-2008 öğretim yılından itibaren ilköğretim öğrencileri için de aynı sistemi uygulayacak.

Bundan sonra hem lise hem de ilköğretim okullarında öğrencilere 100 üzerinden not verilecek. Öğrenciler daha önce sınavla iki kez bir üst sınıfa geçerken artık sınıf atlama bir kez yapılacak.

İlköğretimde de 100'lük not sistemine geçilmesi için hazırlanan yönetmelik değişikliği Talim ve Terbiye Kurulu'ndan geçerken onay için Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e gönderildi. 100'lük not sistemi bir puanın bile önem taşıdığı ÖSS ve Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) için özellikle önem taşıyor. OKS için öğrencilerin ilköğretim, ÖSS için ise ortaöğretim başarısı hesaplanırken 5'lik sisteme göre 100'lük sistemin 'daha ayırt edici ve gerçek başarıyı gösterdiği' kaydediliyor. Diğer taraftan ilköğretim de sınıf atlama şartlarında değişikliğe gidildi. Ayrıca şimdiye kadar 1. sınıftan 7. sınıfa kadar öğrenciler sınavla bir üst sınıfa 'iki defa' atlayabilirken, bu yıldan itibaren sınıf atlama 1 ile 5. sınıf arasında ve sadece 'bir defa' yapılabilecek.

Yazılılarda en az 3 soru sorulacak

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan ve Resmî Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek değişikliğe göre öğretmenler yazılı sınavlar da artık 3'ten az soru soramayacak. Yazılı soruları ise ağırlıklı olarak bir önceki sınavdan sonra işlenen konulardan olacak. Öğretmenler sınavlardan önce sorularla birlikte bir cevap anahtarı hazırlamak zorunda olacak. Hazırlanacak cevap anahtarında her soruya verilecek puan da ayrıntılı olarak belirtilecek. 10 gün içinde açıklanacak olan sınav sonuçları, bu yıldan itibaren birinci, ikinci veya sonuncu gibi 'sıralamaya dayalı bir açıklama yapmadan' öğrencilere duyurulacak.

Yazılı sınavlara bir 'standart getirmek' için yapılan bir başka önemli değişiklik ise 'ortak sınavlar'. Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ile teknoloji ve tasarım dersleri dışındaki derslerden her dönemde bir sınav okulda birlikte yapılacak. 'Öğretmenlerin işbirliği ve ortak değerlendirme yapabilmelerine imkan vermek üzere' düzenlenecek ortak sınavların soru ve cevap anahtarı, zümre öğretmenlerince hazırlanacak. "Seçmeli yabancı dil dersi" dışında seçmeli derslere not verilmeyecek.

ZAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber