İşçi kesiminin hükümetten beklentileri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Temmuz 2007 11:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşçi konfederasyonları, yeni kurulacak hükümetten öncelikle işsizliği azaltılmasını, kayıt dışı ekonomiyi önlenmesini ve sendikal ve özgürlükleri geliştirmesini bekliyor.

Hak-İş ayrıca, "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na, sendika kökenli birinin atanmasını" istiyor.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç, Türkiye'nin en önemli sorunlarının işsizlik, kayıt dışı ekonomi ve cari açık olduğunu ifade ederek, her şeyden önce bu sorunları giderecek politikaların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Çalışma hayatının birçok sorunu bulunduğunu anlatan Kılıç, işçilerin sendikal hak ve özgürlüklerinin uluslararası sözleşmeler doğrultusunda geliştirilmesini ve örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını istediklerini söyledi.

Yeni parlamentoda dört sendika ve bir işçi kökenli, 70 kadar da işveren ve sanayici kökenli milletvekilinin yer alacağına dikkati çeken Kılıç, bu tabloya bakarak, işçilerin kazanılmış haklarına zarar verecek politikaların hayata geçirilmesinden endişe duyduklarını bildirdi.

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da çalışma mevzuatının yeniden düzenlenmesi, istihdamın artırılması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin, kurulacak hükümetin çalışma hayatındaki temel öncelikleri olması gerektiğini ifade etti.

Çalışma hayatının AB ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) standartlarına getirilmesini istediklerini belirten Uslu, işsizliğin büyük sorun olduğunu istihdamın artırılmasını merkeze alan teşvik politikalarıyla işsizliğin önleneceğini kaydetti.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ise kurulacak hükümetin her şeyden önce işsizlik ve yoksulluğu önlemesi ve sendikal özgürlükleri geliştirmesi gerektiğini kaydetti.

Sendikal hakların geliştirilmesi için 2821 Sayılı Sendikalar ve 2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt yasalarının değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Çelebi, "Başta sosyal güvenlik ve kıdem tazminatı olmak üzere, kazanılmış haklara yönelik saldırıların engellenmesini istiyoruz" dedi.

Türkiye'de çalışma sürelerinin günlük 13-14 saate dayandığını savunan Çelebi, bunun 8 saate düşürülmesiyle 800 bin kişiye istihdam yolunun açılacağını anlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber