Memur, zam için yeni hükümeti bekliyor

Haber Giriş : 27 Temmuz 2007 06:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni kurulacak hükümet ilk olarak memur maaşlarını ele alacak. Yeni hükümetin, yaklaşık 1.5 milyon memuru ilgilendiren memur toplu iş görüşmeleri için en kısa zamanda Kamu-Sen, KESK ve Memur- Sen ile masaya oturması bekleniyor.

Normalde bu toplantının 15 Ağustos'ta başlaması gerekiyordu ama seçim nedeniyle ilerki günlere kalacağı tahmin ediliyor. Hükümetle görüşmeye oturacak örgütlerin başkanları şu açıklamaları yaptı: Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız: Kamu işçilerine yapılan zam sonrasında memur ve işçi maaşları arasında farklılıklar ortaya çıktı. Masaya aradaki farkı gidermek için oturacağız. 2007'de memura 40 YTL, işçiye ise 190 YTL zam yapıldı. Bu haksızlık. En düşük memur maaşı 723 YTL. Hükümetten 300 YTL isteyeceğiz. Sosyal yardımları ve uzlaştırma kurulu kararlarını da masaya yatıracağız. Memurların aile, doğum, çocuk yardımlarının da artırılması gerekiyor. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu: Öncelikle en düşük memur maaşının 1000 YTL olmasını talep edeceğiz. Toplu görüşmelerin de toplu sözleşmelere çevrilmesini isteyeceğiz. Çalışanlar arasında eşitlik sağlanmalı. Biz makasın daralması için çalışıyoruz. Ücret adaleti mutlaka sağlanmalı. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul: Memur maaşlarını enflasyona ezdirmeyeceğiz. Kamu emekçilerine, toplu pazarlık ve grev hakkının verilmesini talep edeceğiz. Masada, işçilerin kadrolu çalışması ve konut edindirme yardımlarının da reel faiz üzerinden ödenmesini isteyeceğiz. Sosyal haklar muhakkak iyileştirilmeli.

BUGÜN

Yeni hükümetin ilk işi memura zam

Seçim sonrası bütçe hedefine kilitlenen hükümet ilk sınavını 15 Ağustos tarihinde memur maaşının görüşüleceği toplusözleşmede verecek

Seçim öncesinde fındığa yüzde 29, buğdaya yüzde 13-14 fiyat artışı veren, turizm ve gıdada KDV indirimine giden hükümet, seçim sonrasında tavrını ilk kez 2008 memur maaş zammının belirleneceği toplugörüşmelerle ortaya koyacak. 15 Ağustos'ta 2 milyon memuru ilgilendiren toplugörüşmelere başlayacak.

Kamu-Sen, KESK ve Memur-Sen'in en düşük memur maaşının 1000 YTL olmasına ilişkin talebi, seçim sonrası bütçe dengelerini yeniden rayına oturtma zorunluluğu ile çakışacak. 2008 bütçesi üzerine bırakılan kömür yardımı ödemeleri, bazı gıda ürünleri ve turizmde 10 puan KDV indirimiyle seçim öncesi yüzde 5'lik hedef enflasyonun çok üzerinde verilen zamların zincirleme etkisi, hükümetin 2008 bütçesi üzerindeki ilave yük getirmeme üzerine odaklanmasını zorunlu kılıyor.

Bu çerçevede hükümetin memur maaş zammı için daha önceki dönemde olduğu gibi yılın ilk ve ikinci yarısı için 2.5+2.5 zam önerisiyle masaya oturması, belki en az maaş alan memurlar için bu oranı biraz daha yukarı çekmesi bekleniyor.

Maliye Bakanlığı'nın dünkü bütçe açıklamasında, özellikle sağlık ve yeşil kart harcamalarının izlemeye alınacağı belirtilmiş, hükümetin yeni dönemde mali disiplindeki gevşemeyi kontrol altına alma isteğinin işareti olarak değerlendiriliyor.

'İşçi ve memur arasındaki fark kapanmalı'

Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, memur ve işçi maaşları arasında fark oluştuğunu belirtip, masaya aradaki farkı gidermek için oturacaklarını söyledi. Bu yıl memura 40 YTL, işçiye 190 YTL zam yapıldığını anımsatan Akyıldız, en düşük memur maaşının 723 YTL olduğunu ifade edip hükümetten 300 YTL isteyeceklerini söyledi. Akyıldız, aile, doğum, çocuk yardımlarının da artırılması gerektiğini vurguladı.

Kamu-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplugörüşmelerde öncelikle en düşük memur maaşının 1000 YTL olmasını talep edeceklerini söyledi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise 26 Temmuz'da tekliflerini yeniden revize edeceklerini, ayrıca kamu emekçilerine, toplu pazarlık ve grev hakkının verilmesini talep edeceklerini kaydetti.

Açlık sınırı geriledi

Türk-İş'in hesaplamalarına göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 622, yoksulluk sınırı 2 bin 26 YTL'ye geriledi. Yapılan hesaplamalara göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı bu ay, geçen aya göre yüzde 0.18 azalırken, bu ailenin gıda, kira, ulaşım, giyim, eğitim, kültür gibi temel ihtiyaçları için harcaması gereken asgari tutarı ifade eden yoksulluk sınırı ise aynı dönemde 2 bin 30 YTL 49 YKr'den 2 bin 26 YTL'ye düştü. Değerlendirmede, "Ülkenin önemli bir kesiminin yaşam şartları 'insan onurunun gerektirdiği' düzeyin gerisinde" denildi.

RADİKAL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber