'Pomak' dayatması, İskeçe Valiliği'ni karıştırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Temmuz 2007 20:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İskeçe Valiliği'nde 21 Temmuz 2007'de yapılan meclis görüşmelerinde Batı Trakya'nın dağlık bölgesini "Pomak (Yunan)" diye adlandıran Vali Pavlidis'in önergesi meclisi karıştırdı.

İskeçe Valiliği'nin sözkonusu meclis toplantısında Bakanlık kararı gereğince İskeçe Valisi Yorgos Pavlidis imzasıyla gündeme getirilen ve oylamaya sunulan önerilerde, Batı Trakya'nın dağlık bölgesindeki köylerin "Pomak" diye adlandırılması tepki çekti. Oylamadan önce Pasok Azınlık (Türk) İl Meclis Üyeleri bu öneriye karşı çıkınca meclis karıştı. İskeçe İl Meclisi, Gülbeyaz Karahasan ile Vali Yorgo Pavlidis'in söz düellosuna sahne oldu.

Gülbeyaz Karahasan konuyla ilgili olarak Vali Pavlidis'e, Bakanlık kararının dağlık bölgenin alternatif turizm projeleriyle kalkınmasını öngören ilgili kararı çerçevesinde Dağlık bölgeyi 'Pomak' diye adlandırmanın kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bölgedeki alternatif turizm projelerinin bölgenin dini, kültürel, örf ve adetleri gözönüne alınarak farklı isimlendirilebileceğini ancak "Pomak" olarak isimlendirilemeyeceğini kaydeden Gülbeyaz Karahasan, bölgenin kültürel ve fiziki zenginlik açısından çok

zengin olduğunu, bu özelliklerden esinlenerek birçok tanımlamanın yapılabileceğini ifade etti. Karahasan, "Pomak köyleri" tanımlamasının dağlık bölgedeki azınlık insanları tarafından kabul edilmediğini ve tepkiyle karşılandığını, bunun bölgede sadece huzursuzluğa ve bölücülüğe sebep olduğunu söyledi.

Pavlidis ise kendisinin kimseyi vaftiz veya aforoz etmediğini belirterek, "Pomak" isimlendirmesinin Bakanlık kararı olduğunu ve değiştirilemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Karahasan durum böyle olsa bile konunun valilik tarafından onaylanamayabileceğini ve düzeltilerek geri çevirilebileceğini, yanlışın üzerine yanlış yapmak zorunda olmadığını dile getirdi.

Öte yandan, Karahasan'ın ve diğer Pasok Azınlık İl Meclis Üyelerinin ısrarlarına rağmen İskeçe Valisi, diğer Yeni Demokrasi İl Meclis Üyeleri'nin oylarıyla bu kararı mecliste onadı. Karar oylamaya sunulduğunda, karara karşı çıkan Pasok Azınlık Türk İl Meclis Üyeleri Gülbeyaz Karahasan, İrfan Hacıgene, İrfan Uzun, Celalettin Dülger ve Orhan Osmanoğlu toplantıyı terkederek kararı protesto ettiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber