Başpolisler, komiserlik düzenlemesi istiyor

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde başpolis olarak çalışanlar, kadük hale gelen unvanın kaldırılmasını ve personelin komiser yardımcılığı unvanına geçirilmesini talep ediyor. Başpolislerin gönderdiği mektubu yayınlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Temmuz 2019 14:11, Son Güncelleme : 30 Haziran 2019 23:06
Başpolisler, komiserlik düzenlemesi istiyor

Emniyet Genel Müdürlüğü'nde başpolis olarak çalışanlar, kadük hale gelen unvanın kaldırılmasını ve personelin komiser yardımcılığı unvanına geçirilmesini talep ediyor. Başpolislerin gönderdiği mektubu yayınlıyoruz.

Emniyet Teşkilatında aktif görev yapan ve sayıları 5 bin civarında olan Başpolisleriz. 2011 yılında sınav, eğitim ve atama ile önce Başpolis sonra bir kısmımız yine sınav, eğitim ve atama ile 2018 yılında Kıdemli Başpolis olduk. Teşkilatın Ara Kademe Amir ihtiyacını karşılamak için terfi ettirilmek ile birlikte sinsi sinsi teşkilatımıza sızan malum terör örgütü yapılanması tarafından dışlanmak suretiyle pasifize edildik.

Başpolislik yasası hukuki olarak başta Anayasa olmak üzere, Devlet Memurları Kanununa aykırı olarak düzenlendiğinden, kimi yerde amir kimi yerde de memur statüsünde gösterildiğinden Başpolisler (ROL ÇATIŞMASI), görev düzenlemesi (bir gün amir bir gün memur olarak çalıştırıldığı için) nedeniyle teşkilat içerisinde psikolojik olarak aşırı derecede yıprandı, yıpratıldı.

2010 yılında çıkarılan Başpolislik kanuni düzenlemede yapılan çelişkili maddeler sebebiyle (3201 sayılı ETK'da Madde 13'de Amir görevleri verilmiştir, Ancak 55. Maddede amir olarak sayılmamıştır) Mevcut yasal düzenlemeden dolayı yetkili amirinin inisiyatifinde (Amir-Memur ikilemi) çalışmaya maruz kaldık.

Aynı iş yerinde sürekli ikilemde bırakılarak psikologların deyimiyle rol karmaşası, rol çatışması devam etmektedir. 15 Temmuz sonrası hainlerin teşkilatımızdan temizlenmesi ile birlikte oluşan amir açığını vekaleten de olsa müdür görevlerine kadar her kademede bizler ile kapatılarak Devletimizin ve Milletimizin beka ve selameti için, verilen görevleri hakkıyla yerine getirdik.

Yaşanan süreçte Başpolislerin sorunlarının çözümü için, Amirlik statüsü kazanmak amacıyla öneri ve çabalarımız sonucu Sayın içişleri Bakanımız ve Sayın Emniyet Genel Müdürümüz sesimize kulak vererek son çıkarılan 3201 Sayılı ETK kanununa eklenen Geçici 29.Madde ile 45 yaşından küçük, Lisans mezunu 1000 kadar Başpolis ve kıdemli Başpolisin Komiser Yardımcılığına terfi etmesinin önü açılmış oldu.

Ancak bu durumda da yaş ve eğitim kriterleri sebebiyle tecrübeli ve liyakat sahibi 4 bin civarı Başpolis ve Kıdemli Başpolisler yeni yapılan yasal düzenlemenin dışında kalmıştır.

Bu durum Emniyet Teşkilatındaki bu rütbeye terfi etmiş bu rütbede bulunanlar arasında (Geçici-29. madde) ayırımcılığa ve haksızlığa neden olmuştur. Çünkü bu rütbeye sınavlar, eğitimler ve atamayla terfi edilmiştir. Yine aynı kanunla yapılan bir düzenlemeyle Başpolis alımı tamamen kaldırılmıştır.

Mevcut hali ile bu rütbe Kadük olmuştur. Teşkilat içerisinde de arafta kalmıştır. Dolayısıyla söz konusu kanun bizleri mağdur etmekle birlikte bahse konu 4 bin Başpolisin, ilk ve son rütbedeki personel olması gibi trajik bir sonuca yol açmıştır.

Bu durumun düzeltilmemesi aşırı derecede yıpratılmış olan Başpolislerin aileleriyle birlikte birçok insanın hayatını olumsuz etkilemektedir.

Teşkilatımız ihtiyacı olan Liyakatli ,tecrübeli işin mutfağında yetişmiş Başpolislerin, ilk kademe amir açığının kapatılabilmesi için mevcut tüm Başpolislerin bir sefere mahsus Komiser Yardımcısı rütbesine yükseltilmesi ile birlikte yeni mağduriyetlerin önüne geçilecek olup, yapılacak olan bu düzenleme Ülkemizin, Milletimizin menfaatine olacaktır.

Bu şekilde gerçekleşecek bir düzenleme ekonomik olarak ek külfet getirmeyecektir. Geçici madde 29 ile başpolis ve kıdemli başpolislerin yaklaşık beşte birini kapsamıştır. Mevcut Başpolislerin 5/4 ise (4 Bin) sorunları devam etmektedir.

Sorunun çözümü için Kanunen Başpolis alımı kaldırıldığından, 3201 sayılı emniyet teşkilatı kanunun 13. maddesindeki baspolis ve kıdemli baspolis rütbelerinin tamamen kaldırılarak geçici bir ek madde ile rütbeleri kaldırılan başpolis ve kıdemli başpolislerin komiser yardımcısı yapılması halinde mevcut 8 yıldır devam eden haksızlıklar son bulmuş olacak, Emniyet Teşkilatımızın ilk ve orta kademe amir ihtiyacı kapanacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber