Biri İstanbul'daki tüm araçları gözetliyecek!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Temmuz 2007 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin araçların ön camına yerleştireceği algılayıcı sayesinde ildeki 2 milyon otomobil tek merkezden izlenecek

Şenol Demirci

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, il genelinde sayıları 2 milyonu aşan motorlu araçların elektronik olarak tek merkezden takibe alınacağını açıkladı. Ön camlara ücretsiz yapıştırılacak 10 santimetre uzunluğundaki anten sayesinde, araçların her hareketi merkezden izlenebilecek. İlk olarak belediye araçlarında uygulanacak proje, ardından İstanbul'daki tüm araçları kapsayacak.

'Maliyeti çok düşük'

Yakında denenmeye başlanacak sistemi Milliyet'e anlatan Topbaş, "Maliyeti neredeyse bedava. Takip sisteminin tüm maliyetini belediye olarak üstleneceğiz. Sistem sayesinde İstanbul'daki trafiği bilimsel yöntemler kullanarak çok daha rahat organize edeceğimize inanıyorum" dedi.

Sistemin, araçların ön camlarına yerleştirilecek bir yapışkanlı anten ve direklere takılacak algılayıcılarla çalışacağını kaydeden Kadir Topbaş şöyle konuştu:

Türkiye'ye yayılacak

"Sonunda istediğimiz sistemi bulduk. Araçların nasıl ve ne sürede park ettiğini, nerelerde parklanma yaptığını, sıklıkla hangi yolları kullandığını belirleyebiliyorsunuz. Bu sistem İstanbul'daki tüm araçlarda kullanmak üzere tasarlanacak."

Kadir Toptaş, sistemi Ulaştırma eski Bakanı Binali Yıldırım'ın da çok beğendiğini ve yurt geneline yayılması için testlerin sonucunu beklediğini vurguladı.

Bu sistem ne işe yarayacak?

İlk hedef, ana arterlerdeki park yerlerini kontrollü haline getirmek. Yasak yerlere parkı kontrol altına almak ve araçların park sürelerini tespit etmek. Sistem zamanla tüm trafiğin geçtiği yolları kapsayacak. Böylece trafik yoğunluğu bilimsel olarak tespit edilecek. İstanbulluların trafik alışkanlıklarının istatistiklerine ulaşılacak. Sensörler sayesinde hangi yolların daha çok kullanıldığı belirlenerek trafik düzenlemelerine gidilecek. İhtiyaç olan yerlerde trafik ışıklarını süreleri değiştirilecek. Ayrıca çalıntı araçlar da bu sistemle birkaç dakika içinde belirlenebilecek.

Topbaş, "Bu alet sihirli bir şey. Başta araçları kontrol etme imkânı sağlıyor. Araç kimlik bilgileri, trafik cezaları, trafik ihlalleri, çalıntı olup olmadığı, trafik güzergâh alışkanlıkları, çalınma durumunda takip altına alma imkânı gibi birçok kolaylık sağlıyor" dedi.

Anten nasıl çalışacak?

Araçların ön camına 10 santim uzunluğunda mikro çip teknolojisiyle üretilmiş bir anten yapıştırılacak. Her antenin bir seri numarası olacak. Sinyal verme özelliğine sahip bu alet, direklere yerleştirilmiş sensörlere sinyal gönderecek. O sinyaller de belediyenin merkezine iletilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber