Türbana hapis cezası öngören düzenlemenin altında 28 Şubat'ın yattığı ortaya çıktı

Haber Giriş : 21 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi Adalet komisyonu'nda kabul edilen yeni Türk Ceza Kanunu Tasarısının 224'ncü maddesi, türbana hapis cezası getiriyor..

Düzenleme aynen kanunlaşırsa, okullarda türban takan öğrenciler, disiplin cezasının yanı sıra üç ayla bir yıl arasında hapis cezasıyla yargılanacaklar..

Bu tartışmalı maddenin perde arkasında 28 şubat gölgesinin olduğu ortaya çıktı..

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, "Düzünleme 28 Şubat'ın etkisiyle ilk taslağa konulmuş" dedi..

Haber7.com'a tartışmalı maddeyi değerlendiren Toptan, maddeninin öyküsünü şöyle özetledi;

"Zannediyorum 28 Şubat'ın etkisiyle, Adalet Bakanlığı'nda çalışan Ceza Kanunu Yapım Komisyonu, böyle bir düzenlemeyi öngörmüş, O dönem kadük kalan düzenleme, yeni hükümetle birlikte yeniden Meclis'e sevk edilmiş.

Biz, hem alt hem de üst komisyonda tasarıyı yeniden kaleme aldık. Ancak 224'ncü maddede CHP'lilerle aramızda bir uzlaşma sağlanamadı. CHP'liler, komisyonu terk etme tehdidinde bulundular. Biz de bu yasanın ekim ayı ilerleme raporundan önce en azından komsiyonumuzdan çıkmasını arzu ediyorduk. O sebeple belli noktalarda uzlaşma sağlanarak tasarının komisyondan geçmesini istedik."

Yeni Ceza Kanunun daha özgürlükçü, ancak kılık kıyafete getirilen ceza hükmü ile çeliştiğinin altını çizen Adalet komisyonu Başkanı Köksal Toptan, "Öbür taraftan okullarda, okul yönetimlerinin iradesine bağlı olarak bir takım kıyafetlerin giyilmeyeceğini disiplin cezasının yanında hapis cezasına bağlamakta bu temel ilkelerle çelişiyor" dedi..

Toptan, genel kurulda aksıklığın düzseleceğine inanıyor..

CHP'lilerin de konuya, "kimse kılık kıyafetinden dolayı hapse atılmaz" diye yaklaştığını hatırlatan Toptan, "Ama insanları böyle demoklesin kılıcı altında tutmamak lazım. Psikolojik olarak rahatsız etmemek lazım" dedi..

Toptan, anlamsız olarak nitelediği cezai müeyidenin yasadan çıkarılması gerektiğinin de kaydeddi..

Bu arada Başbakan Erdoğan'ın da, "mevcut ceza kanunudan daha geriye giden bir düzenlemeyi kamuoyuna anlatamayız" dediği öğrenildi..

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber