Sıcağa karşı karpuz yiyin

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Murat KİBRİTOĞLU/ADANA, (DHA)

ÇUKUROVA Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Ertan Kara, sıcak havada vücutta suyu tutmanın en iyi yolunun karpuz tüketmek olduğunu söyledi.

Sıcak havanın sıvı ve tuz kaybına neden olduğu, bunun da vücut dengesini bozduğunu kaydeden Yrd. Doç Dr. Ertan Kara, önlem almaması durumunda aşırı sıcağa maruz kalan kişinin ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabileceğini söyledi. Sıcağın özellikle yaşlı ve çocukları etkilediğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kara, yaz meyvesi karpuzun özellikle sıcak havada tüketilmesini isteyerek, ?Kişi özellikle gün içinde sıcağa maruz kalıyorsa karpuz yemelidir. İçilen su mideye, oradan da bağırsaklara gider. Suyun bir kısmı midede, bir kısmı da bağırsaklarda emilir. Gerisi vücut tarafından kullanılmadan atılır.

Ancak karpuzun selülozik bir yapısı var. İnsan midesi karpuzdaki selülozu kolay parçalayamaz. Mide selülozik hücreleri parçalamaya çalışırken, buradaki suyu da alır. Böylece vücut, karpuzun içindeki suyu hiç atmadan yavaş yavaş emerek alır. Su hemen atılmayacağından vücudun su ihtiyacı da karşılanır? dedi.

Sıcak havanın etkisiyle aşırı terleme sonucu vücudun sıvının yanı sıra tuz kaybı da yaşadığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Kara, yaz sıcağında hafif yiyecekler tüketilmesi, yağlı yiyeceklerden kaçınılarak beslenmeye dikkat edilmesi, rahat,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber