Sayıştay, İnönü Üniversitesi hesaplarında 52 ayrı usulsüzlük tespit etti

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 16:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK yargıyı bile takmıyor

Sayıştay, İnönü Üniversitesi'ni inceledi. Hesaplarda 52 ayrı suç tespit etti. Rapor hazırladı. Soruşturma için YÖK'e bildirdi. Ancak YÖK 1 yıldır işlem yapmadı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün kızı Kübra Gül'ün Bilkent Üniversitesi'ndeki mezuniyet törenine başörtülü katılması nedeniyle, üniversite yönetimi hakkında soruşturma açan Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), yargının yolsuzluk nedeniyle rektörlerin soruşturulması taleplerini sumen altı ediyor. YÖK, Sayıştay'ın İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Fatih Hilmioğlu'nun, ihaleye fesat karıştırma, evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma gibi suçlardan dolayı soruşturulması talebini, 2006'nın Haziran ayından bu yana bekletiyor.

HER TÜRLÜ SUÇ VAR

Sayıştay, İnönü Üniversitesi'nin 2005 yılı hesapları üzerinde yaptığı denetimde, yanlış, eksik, hatalı, hukuka aykırı 52 ayrı suç tespit etti. Kampus'taki ihalelerde rakebet ilkelerinin ihlal edildiği, ihalelere fesat karıştırıldığı, evrakta sahtecilik yapıldığı, ihale dosyalarının ve karar defterlerinin tutulmadığı, yapılan sözleşmelerde sonradan değişikliğe gidildiği, görevin kötüye kullanıldığı, kiralanan yerlerden kira, elektrik, su ve ısınma giderlerine karşılık ilgililerden alınması gereken gelirlerin alınmadığı, ihaleyi alan firmalara üniversite vakfına bağışlar yaptırıldığı gibi hukuka aykırı fiiller tespit edildi.

DEVLETİ ZARARDA

Bunun dışında görevinden uzaklaştırılan bir öğretim üyesinin görevine iadesiyle ilgili yargı kararlarının yerine getirilmediği ve bundan dolayı tazminat ve diğer giderlerin üniversite bütçesinden ödenmesi dolayısıyla hem görevi kötüye kullanma, hem de kamu zararına sebep olma suçları işlendiği belirlendi. Başta Rektör Fatih Hilmioğlu ve diğer yöneticiler hakkında suç müzekkeresi yazıldı, üniversite yönetiminin görevini yapmadığı ve kötüye kullandığı vurgulandı.

SORUŞTURMA SÜMENALTI

Sayıştay 4. Dairesi tarafından 6 Haziran 2006'da hazırlanan müzekkerede, şuç teşkil eden unsurların araştırılması ve soruşturulması için YÖK'e yazılmak üzere karar alındı ve dosya YÖK'e gönderildi. Ancak YÖK, dosyayı sümenaltı etti. Sayıştay'ın suç dosyasına ve soruşturma talebine 1 yıldır yanıt vermeyen YÖK, yargıyı da takmadığını gözler önüne serdi...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber