Orta kulak iltihabı deyip geçmeyin

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 31 Temmuz 2007 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Küçük yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen orta kulak iltihabı tedavi edilmezse bir süre sonra kalıcı işitme kaybına neden oluyor.

Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KKB) Kliniği uzmanlarından Prof. Dr. Murat Karaşen, orta kulak iltihabının, çocuklarda en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu söyledi. Orta kulak iltihabının, 6 ay-7 yaş grubu arasındaki çocuklarda sıklıkla görüldüğünü belirten Karaşen, "Çocukların yüzde 90'ı, yaşamının bir döneminde bir sefer de olsa orta kulak enfeksiyonu ile tanışır" dedi. Karaşen, küçük yaşta ortaya çıkan ve tedavi edilmeyen orta kulak iltihabında, bir süre sonra kulak zarının kendiliğinden delinebileceğini ifade ederek, "İltihap akmaya başlar ve gerekli müdahaleler yapılmazsa, o delik kalıcı hale gelir, hastalık kronikleşir ve kalıcı işitme kayıpları yaşanabilir" uyarısında bulundu.

BAKTERİ GEÇİŞİ KOLAYLAŞIYOR

Orta kulak iltihabında, hava basıncını ayarlayan veya orta kulaktaki sıvıyı dışarıya atmaya yarayan östaki borusunun etkili olduğunun altını çizen Karaşen, "Bebek ve çocuklarda, östaki borusunun tam gelişememesi ve erişkinlere oranla daha kısa ve yatay pozisyonda olması nedeniyle, bakteriler burun ve boğazdan orta kulağa daha çabuk geçiyor" dedi.

ANNE SÜTÜ İLE KORUYUN

Karaşen, anne sütünün, bir çok hastalıkta olduğu gibi orta kulak iltihabından korunmada da çok etkili olduğunu söyledi. Bebeğin, anne sütüyle en az 2 sene beslenmemesinin, hastalığa yakalanma riskini artırdığına işaret eden Karaşen, anne sütünün içindeki alerjen miktarının az, besleyici ve koruyucu özelliğinin ise çok fazla olduğunu anlattı. Karaşen, bebeğin çene gelişimine bağlı olarak östaki ve orta kulak yapılarının etkilendiğine dikkati çekerek, "Bebeğin, çenesi, en ideal anne sütü emerken gelişir" diye konuştu. Geniz etinin de orta kulak iltihabına neden olabildiğini belirten Karaşen, "Genizde var olan koruyucu dokular büyüyor, orada mikroplar tutunup çoğalabiliyorlar ve çevre organlarda enfeksiyona sebep olabiliyorlar. Mikrobun gönderildiği organlardan biri de orta kulak oluyor. Dolayısıyla, geniz eti olan veya geniz eti büyümüş çocuklarda orta kulak iltihabı sıklıkla karşımıza çıkıyor" dedi.

SİGARALI ORTAM TETİKLİYOR

Karaşen, çocuğun bulunduğu ortamda sigara içilmesinin de hastalığı tetiklediğini ifade ederek, sigara içildiğinde, orta kulakta biriken sıvının dışarıya atılmasını sağlayan saçlı hücrelerin çalışmadığını söyledi. Bebek ve çocukların kreşte büyümelerinin de risk faktörü olduğuna işaret eden Karaşen, kreşler kalabalık bir ortam olduğu için, enfeksiyonun çabuk ve hızlı yayılmasının söz konusu olduğunu bildirdi. Karaşen, kulak ağrısı, huzursuzluk, uyku bozukluğu, iştahsızlık ve sarı-yeşil renkli ishalin, orta kulak iltihabının habercisi olduğuna dikkati çekti.

KİRLİ SU İLTİHABA NEDEN OLUYOR

Çocukların, denize ve havuza girmelerinin de hastalık riskini artırdığına işaret eden Karaşen, "Gün içerinde havuza ve denize uzun süreli giren ve suya dalan çocuklarda, basınca bağlı olarak orta kulakta sıvı toplanması görülebilir" diye konuştu.

DENİZ VE HAVUZA DİKKAT!

Karaşen, havuzların ve deniz suyunun kirliliğine bağlı olarak dış kulak enfeksiyonlarının görüldüğüne dikkati çekerek, hastalığın kulak tıkanması, kulakta şişme ve şiddetli kulak ağrısı ile kendisini gösterdiğini anlattı. Enfeksiyona yatkın çocukların uzun süre su içinde bırakılmamasını da tavsiye eden Karaşen, "Kulak sağlığı için sık sık dalınmamalı ve sudan çıktıktan sonra basit dış kulak yolu temizliği yapılmalı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber